Касерес – Средновековен град в сърцето на Испания

Прочетена: 158

Светослав Загорски

Истинските пътешественици винаги гледат да организират така маршрутите си, че да избягват тълпите в типичните туристически градове и дестинации. В същото време се стремят да откриват нови места и красоти. Затова им помагат малки красиви градчета, които засега остават встрани от дестинациите на големите туроператори. В страна, наситена с архитектура и митология, каквато е Испания, такова градче е Касерес – столицата на едноименната провинция в автономната област Екстремадура.

Почти равно отдалечен е – на около 300 км от столиците на Испания и Португалия. Това прави града идеална спирка между тях. Още повече че той е известен със своята древна и богата история, пропита във всяка сграда. Тук се смесват римска, арабска, готическа и италианска ренесансова архитектура, което придава на Касерес истински чар и уникалност. Заради голямото разнообразие от архитектурни стилове, които се виждат в множеството исторически сгради в центъра на Касерес, Старият град е обявен през 1986 г. за световно наследство от ЮНЕСКО.

Историята му започва още през праисторическите времена. Намерените скални рисунки в

пещерите Maltravieso
и El Conejar

показват, че тук е имало селище през късния палеолит. Днес и двете пещери са отворени за посетители и благодарение на останалите запазени скални рисунки ще можете да разберете много за начина на живот на хората от тази епоха.

Около 25 г. пр.н.е. на територията на днешния град се заселват римляни, от които са останали части от първата крепостна стена на града. Те са изградени през периода III – IV в. След падането на Западната Римска империя римляните са асимилирани от вестготите. Това, което променя изцяло облика на града, обаче е нашествието на арабите през VIII в. През този период се построяват крепостната стена, множество палати, кули и джамии.

През XIII в. Касерес преминава в ръцете на християните и следват години на разцвет. В града се заселват да живеят и много еврейски семейства, чиито следи личат до днес.
По време на Реконкистата Касерес бележи голям възход, а след откриването на Америка много жители се насочват към новия континент, където бързо забогатяват и връщайки се в родния град, започват да строят огромни къщи и дори малки дворци, които променят вида на селището. Логично, през XIX в. Касерес става столица на Екстремадура.

Днес е оживен град, съчетал в себе си различни архитектурни стилове. Съвременната му част е разделена на четири – Стар град, еврейска част, модерен център и покрайнини.

В Стария град –
Ciudad Monumental,

зад средновековните крепостни стени се крие цяла една история. Тук под формата на великолепни площади, църкви, кули и дворци са оставили следи всички завоеватели на града. В него цари уникална средновековна атмосфера, нарушавана само от клюновете на стотиците щъркели, накацали по покривите на характерните за Касерес постройки от жълто-сив камък.

Заради факта, че ново и модерно строителство в старата част на Касерес на практика няма, центърът играе чудесна роля за натурален декор на някои от най-известните филми по света. Тук са правени снимки за „Игра на тронове”, както и за известния сериал за кралица Изабела.

Цялото селище е оградено от внушителна крепостна стена, по-голяма част от която е издигната от арабите. Най-красивите и добре запазени постройки са от XV и XVI в. и е най-добре да посетите Стария град, когато се стъмни. Тогава почти всички исторически сгради се осветяват и наистина можете да изпитате чувството, че се връщате векове назад във времето. Затова способстват и тесните калдъръмени улички, по които ще минете, както и невероятно красивите църкви, високи кули и накичени с гербове фасади на разнообразните средновековни сгради.

За да се усети истинският живот на това провинциално градче обаче, трябва да се посети ниската интересна и активна част от Стария град. В центъра й е обширният Главен площад, над който

наднича сградата на кметството, а няколко стълби отвеждат към
някогашните Мавритански стени.

Арката, построена от Мануел Лара де Чуригера през XVIII в. – Арко де ла Естреля, отвежда към Торе де Бухако, където може да бъде разгледана експозиция, посветена на историята на Касерес.
Сърцето на града тупти на Пласа де Санта Мария. В многовековния стар квартал именно на този площад се намира и катедралата „Санта Мария“, отличаващата се с възхитителни готически сводове, хармонични пропорции и ренесансови детайли.

Непосредствено зад нея е Паласио де Карвахал, в чийто вътрешен двор има чудесни градини и мавританска кула с фрагменти на фрески от XVI в. В преддверието се намира макет на Касерес, който точно възпроизвежда много дворци, като всяка подробност е майсторски пресъздадена.

Срещу катедралата се издигат три красиви ренесансови къщи от типичния за Касерес жълто-сив камък: Паласио де Ермандо де Овандо, Паласио де Майоралго и Паласио Епископал. Те приличат на истински малки дворци.

Старата варосана
йезуитска църква
„Сан Франсиско Хавиер“

се намира на малкия площад. Датира от XVIII в. и е построена в съвсем различен стил. Широките стълби до църквата отвеждат до друг възхитителен площад – Пласа де лас Велетас, около църквата „Сан Матео”, до която пък в съседство е назъбената кула на Каса де лас Сигуеняс, или по-точно Къщата на щъркелите.

В Музея на Касерес са изложени колекции от праисторически и римски артефакти, както и малък гравиран менхир и етнографски предмети – тъкани, дантели, костюми и керамика.

Разбира се, Касерес е в Испания и затова отличното преживяване включва и храната, както навсякъде в страната. Малките магазинчета в Стария град предлагат местни специалитети и можете да опитате хубавите вина от Екстремадура. В манастирите се продават домашно приготвени сладкиши, а най-известният от тях е смокиновата торта. Друга гордост на Касерес са ликьорите.

Най-обичаният е черешовият от долината Jerte. Но тук има и други интересни питиета, като тези от къпини и дори от кестени. В Касерес се произвежда и най-добрата консервирана шунка с червено вино, която е официално призната за такава от испанското правителство.

Градът е красив независимо през кой сезон ще го посетите. Като планирате почивката си обаче, имайте предвид, че той е домакин и на няколко известни фестивала, за които можете предварително да проучите на кои дати се провеждат.

Ежегодно се организират Фестивалът на мъчениците – през януари, музикалният Extremúsika – март или април, хевиметъл фестивала – Festival del Oeste – през първите дни на юли.

Касерес разполага и с два природни парка. Единият от тях притежава най-голямото разнообразие на дървесни видове и пернати, а другият събира необичайни скални формации. Тези гранитни скали се оказват домове на хиляди щъркели. Именно те от столетия са символ на Касерес.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.05.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *