57-годишен блок на 11 етажа и с 500 апартамента печели „Мийс ван дер Рое” за 2017 г.

Четиридесетте номинирани проекта на най-значимата архитектурна награда на Стария континент са подредени в Ларгото, победителите са отличени за творчество и социален ефект

Прочетена: 109

Елица Илчева

Под стъклените куполи на Ларгото между Президентството и Министерския съвет беше открита изложба с 40-те най-добри обекта от последното издание на наградите за съвременна европейска архитектура „Мийс ван дер Рое“. Те се провеждат на всеки две години и са най-важното и значимо отличие на Стария континент, което прави обзор на развитието на сектора в Европа. Събитието бе в навечерието на международния форум SHARE София 2017, който се организира за първи път у нас на 6 юни от Камарата на архитектите в България (КАБ).

За 2017 г. за участие в конкурса са подадени 355 реализации от 36 държави, сред които има 3 български. Номинирани са 40, а от тях са избрани 5 финалиста. Важно за определяне на победителите в последните години е зданията да имат социален ефект. Интересно е, че авторите на архитектурните шедьоври не могат сами да предлагат произведенията си, а това е работа на браншовите организации в съответните страни.

Арт събитието откриха главният арх. на София Здравко Здравков и председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов. „Нашата функция като архитекти е не само да създаваме едни прекрасни обеми, които нямат отношение към града, а да се замислим как сградата впоследствие ще го формира, как ще привлече хора в партерните нива, как ще влияе на съвременния му силует. Въпросите за нови градоустройствени и архитектурни намеси са изключително много. Изложбата показва добрите примери, които можем да привнесем в нашия град. Отговорността ни е огромна. Неслучайно победителите в конкурса за европейска архитектура са в социалната сфера, както и носителите на наградата „Прицкер“ за 2014 г. и за 2016 г. – съответно Шигеру Бан и Алехандро Аравена“, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Той благодари на арх. Игнатов за инициативата и отбеляза, че такива изложби са начин София да се превърне в средище за творци, като дори обеща да съдейства пред Министерството на културата да се предостави едно от помещенията в Ларгото на КАБ.

Но да се върнем към наградите. За първи път голямата, която е 60 000 евро, получи проект за обновяване на съществуваща жилищна сграда. DeFlat Kleiburg в Амстердам е новаторски ремонт на един от най-големите блокове в Холандия. Строен през 1960 г., той е на 11 етажа с дължина 400 м и с 500 апартамента. През 2011 г. това вече е последният останал от средата на ХХ век подобен блок в този жилищен район на Амстердам и по настояване и с участие на обитателите се пристъпва към неговото реновиране със съдействието на архитектите от NL Architects и XVW Architectuur.

„Проектът спасява една бездушна постройка, като я укрепва, обновява и дава възможност на социално слаби хора да вземат участие в ремонта, за да се почувстват у дома си“, обяснява решението си авторитетното международно жури. „Социалният ефект от проекта има водеща роля при избора и е добър пример за философията на приза на Европейския съюз. В бъдеще трябва да работим така, че да имаме все повече номинирани обекти, които да бъдат достойни и да се борят не само за участие, но и да бъдат финалисти и защо не – победители“, подчерта и арх. Игнатов.

Наградата за млад архитект, която носи 20 000 евро, също е за социален проект. NAVEZ е 5-етажна общинска сграда, като на всеки етаж има по един апартамент за многодетно семейство“.

Българското участие

Излъчените за участие в процедурата от Камарата на архитектите в България три български проекта са на административна сграда във Варна на MMXX Architects, Observation house, наречена още „Къща за наблюдение на I/O architects“. Тя е разположена на малък хълм в село насред селскостопански район в Североизточна България. Второто предложение е за частния клуб Cherry Orchard Residence на bureau XII. Последното е реализираният обект в Панчарево по проект на арх. Петър Торньов и арх. Милена Филчева и включва реставрация на съществуваща къща от 40-те години на ХХ век, както и строителството на нова сграда.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.06.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *