Плитвичките езера – сърцето и душата на Хърватия

Прочетена: 147

Десислава Бакърджиева

Плитвичките езера са шедьовър на природата и неслучайно са наричани сърцето и душата на Хърватия. Ако има рай на Земята, то това е Национален парк „Плитвице“, сгушен в прегръдката на планинските вериги Мала Капела и Плешевица. Красотата на това място не може да бъде напълно описана, тя трябва да се види. Водните басейни преливат от един в друг, а в кристално чистите им води навсякъде плуват пасажи от рибки или любопитни патици. В този приказен свят има 16 естествени езера на различно ниво, свързани помежду си от 92 водопада и уникални каскади, които са обгърнати от буйна растителност, цветя, гъсти гори от бук, ела и смърч. Цветовете на водите се променят от лазурно, смарагдово и тюркоазено до зелено и синьо, като това е в резултат на веществото травертин, което се отлага на дъното на басейните.

„Плитвице“ е най-старият и най-голям парк в Хърватия.

Той се намира в област Лика в непосредствена близост до пътя, който свързва столицата Загреб с областта Далмация. Районът, в който са Плитвичките езера, е обявен за национален парк на 8 април 1949 г., а от 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Названието „Плитвице“ е записано за пръв път през 1777 г. от Доминик Вукасович, свещеник от Оточац. Името идва от думите pličina или plitvak, което означава плитчина. До 1958 г. районът е бил непристъпен и езерата са се достигали единствено през горски просеки, поради което броят на посетителите бил малък. По това време управител на парка е Йосип Мовчан. Той решава да бъде изградена система от дървени мостчета, чрез които да се даде възможност на по-голям брой хора да разглеждат парка и съответно да се увеличат приходите за поддръжката му.

Площта на „Плитвице“ според информация от ­ЮНЕСКО е 19 479 ха.

Най-високият връх в националния парк е 1280 м,

а най-ниската точка е едва 380 м. Общата площ на езерата е 217 ха, от които три четвърти се падат на двете най-големи – Козяк и Прошчанско езеро. Основната характеристика на езерната система е значителната динамика на непрекъснато нарастване и преобразяване на всички нейни елементи. Под влияние на натрупващия се шуплест варовик при водопадите дълбочината, големината, формата, а дори и броят на водните басейни и каскади постоянно се променя. Езерата се оттичат в река Корана.

„Плитвице“ привлича около 4000 посетители всеки ден. Трябва да се отбележи, че човек може да прекара добре въпреки многото хора, защото организацията в парка е на изключително високо ниво – от самото закупуване на билет за вход (на стойност 100 хърватски куни – близо 30 лв.) през придвижването по различните туристически маршрути – които са много добре обозначени, до самото излизане. Тук може да пътувате с корабче с електрически двигател по големите езера, има ситуирани места със сувенирни магазини, павилиони с храни и напитки, а ако е необходимо, може да се придвижите и с автобусче. В околността се помещават и няколко къмпинги и хотели.

Още при самото влизане в парка дъхът ти спира. Веднага се открива невероятна гледка към най-големия 78-метров
водопад Велики Слап в Прошчанското езеро.

До Велики Слап се достига по живописен маршрут с дървени мостчета, по които, като се придвижваш, имаш чувството, че ходиш по вода. Тя непрекъснато променя цвета си според светлината. Всъщност интересните й нюанси са уникален пример за физично-биохимична лаборатория на открито. Негов основен феномен е особеният начин на създаване на шуплестия варовик в резултат на строго определени взаимодействия между физико-химичните и биологичните особености на карстовата акватория при днешните климатични условия в това ненарушено природно равновесие. Чрез образуване на варовикова кора върху подводната растителност в местата на преливане на водата възникват естествени бентове, от които долината на р. Корана се преобразява в каскада от 16 стъпаловидно подредени проточни езера.

Поради различни природни особености
те се делят на Горни и Долни.

Най-високото от тях, Прошчанското езеро, се намира на 639 м надморска височина, а най-ниското, Новаковича брод, е на 503 м. Горните езера са върху доломитна основа, в която повърхностната ерозия създава силно разчленен релеф и обичайна речна долина. Навсякъде около тях, а отчасти и в района на водопадите, се простира гора. Долните езера, които са по-малки и по-плитки, се намират върху варовикова основа. Те са разположени в каньон от отвесни скали, изсечен от реката през времето, предшестващо езерния етап. Най-известните водопади на Горните езера са Батиновачки, Галовачки, Козячки, а на Долните – Милановачки, Милке Търнине, Велике каскаде, а венец на тази своеобразна водна симфония са Саставци, където те се изливат в река Корана и потока Плитвица. Независимо в какъв ред се обикалят горните и долните басейни, разходката около всички тях е изключително приятна. Буквално на всяка крачка има невероятни гледки, на които не можеш да се насладиш лесно и да откъснеш очи. Усещането е още по-приятно от пръскащата вода отвсякъде и играещите пъстърви.

Едно от най-приятните преживявания обаче е
прекосяването на най-голямото езеро Козяк с корабче.

Пътуването по вода е с продължителност 15 минути, които отлитат много бързо, но вълшебното чувство остава завинаги. Веднага след като слезете на пристана, спирате да тъгувате по корабчето, защото отново се гмурвате в поредната приказна картина. А за всеки, който все пак иска още, има лодки под наем.

Главното количество вода в басейните донасят потоците Църна и Биела риека и Плитвица със Сартука. Към природните забележителности на парка спадат и спелеоложки обекти – 20 пещери. Повечето от тях, 14 на брой, са във варовиковата част на Плитвица. Особен интерес представляват пещерите в шуплестия варовик, формирани под водопадите.

Повече от
три четвърти от площта на парка са обрасли с гора,

а останалата част са поляни и ливади край пръснати селца. Заради голямата височинна разлика – от около 400 м до 1200 м – в този район се срещат 11 горски вида. Сред тях преобладават бук, ела, смърч и бял бор. В местността Чоркова увала, в северозападната част на парка, е запазена девствена буково-елова гора с уникални дървесни екземпляри. В района на Плитвичките езера има разнообразна фауна. Срещат се дребен дивеч, глигани, сърни, както и мечки, вълци и диви котки. Регистрирани са и над 120 вида птици, от които 70 гнездят постоянно.

Интересен факт е, че на територията на парка са снимани много филми като една от версиите за „Винету“, а 2Cellos са заснели видео клип към песента си I Will Wait. Или всеки посетител може да се похвали, че е вървял по стъпките на Винету, докато вятърът му е напявал нежна мелодия от двете чела на хърватите Лука Шулич и Стйепан Хаузер от 2Cellos.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.06.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *