Малта – Островът на рицарите

Прочетена: 218

Георги Сотиров

Пътуването до Малта е приятно и неповторимо. Колите под наем тук са с десен волан, но рефлексите на обратното движение се преодоляват само за десет минути. Попадайки в островната държава, ще се озовете върху архипелаг в центъра на Средиземно море южно от Италия. Стратегическото й разположение в различни години са откривали финикийци, римляни, византийци, араби, французи и англичани. На Малтийските острови няма планини, реки или езера. Крайбрежната ивица е предимно скалиста, има няколко пристанища,
яхтклубове и заливчета.

Островът е свързван с рицарския орден на хоспиталиерите и тамплиерите. Те го получават чрез покупко-продажба на цената на… един сокол. Рицарите харесали пристанището, където изградили високи стени с кули и бастиони. Малта станала най-голямата крепост в Средиземно море. Но последвал упадък на рицарския орден. Днес на острова ще откриете изключителни шедьоври на архитектурно-строителната мисъл от онова време. Сред тях са
365 църкви и катедрали,

по една за всеки ден от годината, които пазят духа на предците и почитта към тях.

Малта се простира на площ едва 316 кв. км, но се развива с бързи темпове. Основни промишлени отрасли са електрониката, ремонтът на кораби, хранително-вкусовата промишленост. Над 1 милион туристи посещават страната всяка година. Усилено се строят пътища и така наречените Малтийски магистрали. Поради ограниченото пространство при изграждането им няма входни и изходни артерии, няма „детелини”, а само едно кръгово кръстовище.

Забележително е, че в страната няма реки и езера и все пак 50% от площта й се обработват. Сладка вода за напояване и консумация се добива чрез преработване на солена морска вода. Един от островите – Гозо, разполага с 4 пъти по-плодородни почви от Малта, върху които се отглеждат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци. Сейнт Пол, курортното градче, което посетихме за два часа на този остров, е разположено в южната част на едноименния залив. Легендата гласи, че именно тук е станало корабокрушението на кораба на св. Павел, описано в Библията.

Разгледахме
типичните малтийски къщи

с характерните ярки охрени тонове. В една от църквите попаднахме на Малтийския кръст – герба на рицарите на Малтийския орден. Знакът на кръстоносците – бял кръст на червен фон, може да се види навсякъде. Четирите му краища символизират основните християнски добродетели: сдържаност, постоянство, смелост и справедливост, а осемте му върха – осемте националности на участниците в монашеското братство.

Разбира се, задължително е посещението на главния град – Виктория. Една стръмна уличка нагоре води до местната цитадела и до катедралата „Успение на Дева Мария”. Тъй като сме запалени фенове на Италианския ренесанс от многобройните ни италиански пътешествия, неговото влияние лесно откриваме и тук. Да не забравяме, че Сицилия е само на час и половина с ферибот.
Впрочем препоръчваме да се видят и мегалитните храмове, които са едни от най-древните праисторически сгради, издигнати в три различни времеви периода (приблизително между 3600 г. пр.Хр. и 700 г. пр.Хр.) на Малтийския архипелаг. За някои от тези градежи се твърди, че са най-старите самостоятелно стоящи структури на Земята. Смята се, че тези мегалитни комплекси са резултат от местни нововъведения в процеса на културната еволюция, което довело до изграждането на първите храмове в периода на т.нар. Фаза на Джгантия (около 3600 – 3000 г. пр.Хр.), а кулминацията се наблюдава в периода на изграждането на храмовия комплекс Таршин, който се използва чак до 2500 г. пр.Хр. След това културата на строителите на храмове изчезва.

Двата храма
при Джгантия

са включени в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Впечатляващи са гигантските размери на мегалитите, някои от които достигат височина 8 м и тежат повече от 50 т. Привечер се отбиваме в Енорийската църква в град Мелиеха. Тя е построена на място, където са се издигали крепости. Този храм доминира над едноименния град от своя висок хълм в покрайнините. Мелиеха е популярна туристическа дестинация през летните месеци. Тук се намират едни от най-добрите плажове на малката държава, а курортът предлага абсолютно всички възможности за забавление на гостите си, както и едни от най-добрите ресторанти, барове и хотели. В градчето се намира и великолепната църква, посветена на Дева Мария – един от най-ценните храмове на Малта. Той е построен през XVI в., когато рицарите завладяват острова. Всяка година на 30 август в него се отслужва тържествена литургия, която отбелязва отблъскването на османските войски. Този ден е празник за цялото градче. Любопитно е, че камбаните са с различен размер и са посветени на св. Франсис, св. Йосиф, св. Антъни, св. Павел и Дева Мария. Не забравяме

и старата столица Мдина.

Тя представлява средновековен укрепен град, разположен на върха на хълм в централната част на големия малтийски остров. Наричана е от местните Тихия град. Зад крепостните стени днес живеят по-малко от 300 души. В непосредствена близост е разположено селището Рабат с около 11 хил. жители, чието име произлиза от арабската дума за предградие. Няколко пъти спирахме да отдъхнем в местните кафенета. Топлата напитка е по италиански тертип – къса и отчайващо силна. Предлагат се пици и паста, а няколко пъти опитахме заешкото с неповторим сос от местни подправки и телешко, като размерът на стека се родее с американските. Морската храна е разнообразна – навсякъде предлагат риба, уловена в същия ден. След вкусния обяд се отправихме към сърцето на Мдина – площада с впечатляващата катедрала „Св. Павел”. Това е
единствената в света Божа обител, описана в Библията.

Предполага се, че самият светец е проповядвал в нея. По тесните улички ще откриете стотици подземни тунели и катакомби. Тук са Криптата на св. Агата, катакомбите на св. Павел и музеят на римските антики.

И накрая няма как да пропуснем Ла Валета – столицата на държавата, основана от великия магистър на Йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет през 1566 г. Съвременният й облик е дело на италианския архитект Франческо Лапарели. Това е първият в историята град, построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежият морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно и да действа като „средновековен климатик“. Една от най-големите забележителности на съвременния град е сградата на парламента. Построена е в края на XVI в., за да послужи като резиденция на Великия магистър на Ордена на св. Йоан. Днес дворецът е и седалище на президента и Парламента. Сградата е истинска съкровищница на изкуството. В нея се съхранява уникална колекция от гоблени, бившата главна заседателна зала на Ордена е украсена с фрески, които са запазили историята на Голямата обсада от 1565 г. Таваните на коридорите са декорирани, а много от стаите са покрити с фризове и картини, пресъздаващи епизоди от историята на Ордена.

Сядаме на по чаша традиционна малтийска бира „Чиск“ с характерния при сервирането малтийски специалитет – малки банички с пълнежи от сирене, грах, месо.

Продължаваме нашата обиколка с конкатедралата „Св. Йоан Кръстител”, друго задължително за туристите място, е католическа църква в центъра на малтийската столица. Тя има статут, равен с този на катедралата в старата столица Мдина, и затова я наричат конкатедрала (съкатедрала). Построена е през XVI в. Строгата и сурова фасада контрастира с пищността на интериора, спазващ най-добрите традиции на барока. Тя е известна още с ценните си стенописи, изобразяващи житието на Йоан Кръстител, с вградените 369 мозаични гробници на Великите магистри и великолепната колекция от фламандски гоблени. Тук е и специално нарисуваната за пристроения параклис картина „Обезглавяването на Йоан Кръстител“ от Караваджо. Какво още? Може би емоцията от демонстративния топовен изстрел точно в 12:00 ч., което е традиция от повече от 400 години.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.06.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *