Джайсалмер – Златният град сред пустинята

Прочетена: 247

Светослав Загорски

Да избягаш от действителността и да се пренесеш в свят, който досега ти се е струвал невъзможен. Понякога всеки има нужда от точно такова изживяване. Има градове по света, които могат да им го осигурят, като един от най-тайнствените в Индия Джайсалмер. Златният град, разположен в провинция Раджастан, е изпълнен с мистика, ярки цветове, история с хилядолетия назад във времето, приказни храмове и дворци.

Раджастан е „Земя на кралете“ – махараджи и раджпутски войни, на крепости и дворци, на езера и градини с фонтани. Някои от прочутите места там са Джайпур с неговия Дворец на ветровете и Удайпур с приказния бял Езерен дворец. Джайсалмер е на около 600 км на запад, скътан дълбоко в сухите степи на пустинята Тар. През нея е минал и Марко Поло по своя път към Китайската империя.

Джайсалмер се нарича златен най-вече заради цвета на могъщата крепост – юмрук от кули и три реда стени, която се издига от сърцето на този малък, но гъсто населен град.

Крепостта е изградена на хълма Трикута, или Хълма с три върха. Построена е през 1156 г. от Равал Джайсал, след като той и народът му напускат предходните си домове и решават, че ще се установят тук. И повечето днешни жители са потомци на първоначалните заселници.

Крепостта се извисява на 300 м над града. Тя е построена от жълт пясъчник. На масивните й стени има близо 100 кулички. Те ограждат пет свързани помежду си двореца. Най-големият от тях е владетелският замък Радж Махал. Отвъд дебелите стени са се запазили още три джайнистки храма, изградени в периода между XII и XV век, един хиндуистки храм, както и доста домове на заможни хора от онова време.

Това днес е
последната „жива крепост“ на Индия,

което ще рече, че във вътрешността на цитаделата все още живеят и работят около 2000 души. Някога тук е бил царски анклав на махараджите от Джайсалмер, за което свидетелстват седеметажният дворец и комплексът от джайнистки храмове. Когато посещавате джайнистки храм, трябва да свалите обувките си, както и всичко изработено от кожа, в това число колани, чанти и портфейли.

Дългата крепостна стена опасва цялото възвишение. Отдалеч крепостта прилича на гигантски пясъчен замък. Най-известна е кулата Тазия. Тя е на 5 нива, всяко от които е с балкони с невероятна резба.

Джайсалмер е град на камъка, най-вече в рамките на крепостта, където дори пътищата са покрити с дялан камък. Местният жълт пясъчник все още се добива в района и изнася по цял свят. Той се цени особено за улични и подови настилки.

В ярък контраст с крепостта всички основни сгради са сложно и деликатно изваяни както отвътре, така и отвън от златист пясъчник. Балкони, врати и фасади са изпъстрени с геометрични и

природни мотиви, които образуват
истински филигранни дантели

там, където камъкът се откроява в балюстради, колони, паравани и орнаменти. Цветя, пауни, слонове се появяват изваяни в барелеф или като свободно стоящи статуи. Каменоделците и резбарите са усъвършенствали тези традиции в продължение на повече от 800 години.

Покрай лабиринта от тесни улички под крепостта се редят „хавелите“ – домовете на богатите търговци. Разположени около вътрешни дворове, те са прекрасно адаптирани към местния климат.

През най-горещите месеци въздухът навлиза в двора посредством естествена конвекция и циркулира нагоре, проветрявайки четирите или петте им етажа през многобройните балкони и прозорци.

Най-хладните стаи се намират в сенчестата основа на сградата, докато откритите тераси над нея улавят вечерната прохлада. А когато сезонът на жегите отмине, горните стаи стават предпочитани.

Три от хавелите са особено известни. Салем ­Сингх Ки Хавели и Натхамал Ки Хавели са принадлежали на везири на махараджите от Джайсалмер, а Патуон Ки Хавели, която е отворена за посетители, е комплекс от пет къщи, построени от богат търговец през XIX век.

На югоизток от града е
водохранилището Гади Сагар

– голямо изкуствено езеро с резервоар от XIV век, заобиколено от изящни храмове и гробници на светци. Езерото е известно със своите сомове, които ако решите да им хвърлите залък хляб, прииждат на пасажи, премятайки се един през друг.

Градът Джайсалмер е основан от Бхати Раджпут и кръстен на името на Равал Джайсал, който както вече споменахме, е построил тук укрепление през 1156 г. Градът контролирал търговските маршрути, преминавали между Индия и днешен Пакистан, както и тези, обхождащи Хималаите на път за Централна Азия и Китай.

Камилските кервани превозвали злато, украшения, коприна, сол, килими, благовония, подправки и опиум, а махараджите на Джайсалмер вземали своя дял във вид на данъци. Това предизвиквало завистта на други регионални владетели, особено на султана на Делхи, Ала уд Дин Килджи, който предприел осемгодишна обсада, завършила през 1294 г.
По-късно, през XVII век, градът приема сюзеренната власт на моголския владетел Шах Джехан и процъфтява както никога преди.

Джайсалмер дълго устоява срещу британското управление на Индия, преди да се покори през 1818 г., но дотогава, с развитието на Бомбай като пристанище, той вече страда от силната конкуренция на морската търговия. Разделянето на Индия през 1947 г. затваря границата с Пакистан и Джайсалмер повяхва, изпълнявайки ролята единствено на армейско укрепление.

Едва напоследък той възкръсва отново за живот като ценна туристическа дестинация и последна спирка по железопътния маршрут от Джодхпур. Сега няколко от хавелите са превърнати в луксозни хотели, а градът изобилства от занаятчийски магазини, ресторанти, чайни и улични изпълнители. Местните занаяти включват резба върху камък, килимарство, бродерия, а също изработка на огледала и на чанти от камилска кожа.

Джайсалмер е отправна точка за пустинни сафарита. Създаден е и тридневен Фестивал на пустинята за привличане на туристи. Той се провежда всяка година през февруари и предлага богата програма от народна музика, танци, театър, куклени представления, надбягвания с камили, както и популярните състезания за връзване на чалми и за най-хубави мустаци. Това събитие носи на Джайсалмер популярност и доходи, които могат да бъдат инвестирани обратно в опазването на изключителната му архитектура. Тук могат да Ви организират посещение на пясъчните дюни и разходка върху гърба на камила.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.06.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *