На гости на Антонио Гауди

Каса Висенс - първата къща на легендарния испански архитект, отваря врати като музей

Прочетена: 71

Елица Илчева

В Барселона вече може да гостувате на… Антонио Гауди. Повече от 130 години след построяването й първата сграда на знаменития архитект Каса Висенс ще бъде отворена за обществеността това лято. Последните й стопани – Mora Banc Grup (частна семейна банкова институция), са инвестирали в двугодишни ремонти, за да я превърнат в музей и да отдадат заслуженото на създателя й.
Сградата е построена като лятна къща за Мануел Висенс – прочут фабрикант, производител на тухли и керемиди и агент за недвижими имоти. Тя е една от първите в града в стил ар нуово и слага началото на нова ера в съвременната архитектура.

Строителните работи са били в ход между 1883 и 1888 г. Получил току-що сертификат за архитект (на 15 март 1883 г. ), Гауди трябвало да се заеме с цяла жилищна сграда, и то разгърната на неособено голямо пространство. Концепцията за постройката се формира около изграждането на алтернативна реалност за обитателите на дома – малък свят, откъсващ влезлия вътре от външното пространство. Къщата всъщност е огромна триетажна резиденция с особено вътрешно осветление и оригинална вентилация – изобретение на Гауди. През първите десетилетия е била 3-стайна, а през 20-те години на ХХ в. е преобразувана в място за живот на цяло семейство.

Архитектът прави проект, свързващ градината, фасадата и интериора като едно художествено произведение, с всички елементи, обединени от забележимо арабско влияние и впечатляваща работа с дизайна на облицовъчната керамика, която Гауди ще използва и занапред в творбите си. Характерно е и преплитането на испански и арабски стил и леки мавритански нотки. Използването им дотогава е било прецедент и именно те спомагат за въвеждането на каталонския модернизъм. Живи цветове, тухли, плочки, желязо, комбинация от живопис и скулптура – тук са всички елементи, които ще се превърнат в отличителна черта на Гауди в по-късните му години.

Той създава и впечатляващия интериор – мебели, врати, както и стенната украса от папиемаше. Стиловата еклектика вътре е още по-силно изразена. Дневната има впечатляващ вид, като от илюстрация на „1001 нощи“. С ярко подчертания арабски интериор тя прехвърля присъстващия – волно или не, в една алтернативна реалност. В същото време трапезарията, най-пищно украсеното помещение в къщата, може да се характеризира с типичен ар нуово стил. Стените са покрити с изображения на птици и с ластари с флорални мотиви.

По време на обучението си в барселонската школа по архитектура Гауди е творил във викториански стил. Към края обаче започнал да развива свой собствен почерк, който се характеризирал с влиянието на архитектурата нео-мудехар. Именно главните особености на този стил включват съпоставяне на геометрични пропорции, използване на керемиди, метални конструкции и абстрактни тухлени украшения. Сградата има богата орнаментална украса в стил мудехар.

През 70-те години на миналия век е била само стара фасада, нуждаеща се от ремонт, и никой не е предполагал, че тя ще бъде възстановена в наши дни.

Била обявена за продажба през 2007 г., а исканата сума за нея възлизала на около 35 млн. евро. Продавачите били трето поколение членове на семейство Хереро-Джовер, купили някога имота от вдовицата на Мануел Висенс, първоначалния собственик на зданието, което мнозина наричат „къщата, в която започна всичко“, визирайки факта, че тя е най-ранният шедьовър на Антонио Гауди.
Едва 7 години по-късно, през 2014 г., Mora Banc Grup придобила сградата, и то с изрична цел да я направи достъпна за публиката. Цената на сделката остава неразкрита, но това няма значение, предвид главната мисия – да представи на гостите на Барселона първата сграда на Гауди, демонстрирайки неговата работа и уникалния архитектурен език на развитието на ар нуово.

Въпреки възстановяването къщата музей не следва напълно оригиналния дизайн на Гауди. Някои от декорациите са безвъзвратно премахнати или модифицирани през годините, големи парцели земя около къщата, които някога са били градина, са продадени и върху имота са построени нови сгради.

Антонио Гауди остава един от най-големите иноватори в архитектурата дори много години след смъртта си. Наричат каталунския гений светеца на Барселона. Няма начин, когато се разхождате из красивия морски град, да не се докоснете до творчеството на невероятния архитект, най-нетрадиционния творец на XX в.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.07.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *