Малага – e не само градът на Пикасо…

Прочетена: 128

Георги Сотиров

Малага е град в автономната област Андалусия, център на провинция Малага, и е голямо пристанище на Средиземно море. Той е едно от най-големите селища на Южна Испания и е сред най-важните туристически дестинации на страната, Европа и Средиземноморието. Освен това Малага е столицата и географският център на Коста дел Сол, туристическата зона със 160 км плажна ивица. Населението на града е близо 600 хил. жители.

Малага има двама прочути синове – родения тук през 1881 г. Пабло Пикасо и Антонио Бандерас – 1960 г. Големият киноактьор още през 1995 г. се появява в няколко хитови холивудски продукции, включително и в главната роля във филма на режисьора Робърт Родригес – „Десперадо“. Снима и в София в края на 2007 г. американския екшън „Кодът“. За кратко в столицата ни пристига и съпругата му Мелани Грифит. През 2013 г. Бандерас идва отново в България за снимките на „Живи машини“ и „Непобедимите 3“.

Можете да се насладите на творчеството на Пабло Пикасо в едноименния музей в двореца „Буена виста”. Той е създател на кубизма заедно с Жорж Брак, преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително много върху развитието на изобразителното изкуство на XX век.

Някои от ценителите признават Пикасо за най-добрия за последните 100 години. Безспорна истина е, че неговите творби са сред най-скъпите и най-крадените. Произведенията му са обществено ангажирани, силно емоционални, с израз на гняв и болка срещу насилието. Тук включваме

„Герника“ – една от
най-известните картини
в света.

Сложността на рисунъка и скритите послания означават, че колкото и да се връщате назад във времето, няма да можете да видите всичко в нея. Пикасо рисува огромната фреска през 1937 г., след като баският град Герника бива бомбардиран от немците на 26 април същата година. При разрушаването на селището загиват или са ранени над 1600 души. Бруталността и несправедливостта на акта събужда чувства в твореца. Негов е и „Гълъбът на мира“ (1947).

След музея на Пикасо можете да си починете на чаша студено бяло вино и обяд. Градът предлага почти във всяка от старинните изби из центъра известните pescaito frito – набор от малки парчета пържени риби, обикновено сардина и кефал, полети със студено младо бяло вино. Можете да пробвате и пържените калмари или вариациите от пържени рибки и морски дарове, а за десерт – хрускавите чуррос churros, които се консумират, като се топят в чаша течен шоколад.

Малките атрактивни улици и площади в историческия център ни отвеждат до
величествената
ренесансова катедрала

с барокова фасада. Тя е построена между 1528 и 1782 г. В първоначалните планове се е предвиждало строителството на две кули, но поради липса на средства е издигната само една. Смесването на архитектурни стилове е много характерен резултат от продължилия 254 години период на реализация. Доминира, разбира се, ренесансовият стил, но заедно с него се откриват елементи от готически стил, барок, неокласицизъм и т.н. Вътре се открояват три тела, които подчертават внушителния размер на сградата. Старите майстори са използвали система от кръстообразни стълбове, крепящи къси коринтски колони, като обединяват традиционни класически елементи с ренесансови, а наслагват и други архитектурни похвати.

Уникални са мраморните амвони, украсени със сцени от Еклесиаста. В параклисите откриваме забележителни произведения на изкуството: „Плачеща майка” от Педро де Мена, „Христос на кръста” от Алонсо де Мена, „Девата от Росарио” на Алонсо Кано и др.

Крепостта Алказаба е най-известната забележителност на Малага. Строителството й е датирано от VIII в., но голяма част е завършена през XI в. Тя е

един от най-големите
военни музеи

от времето на маврите. През портите на крепостта, украсени с колони и капители, и през арката на Христос влизаме в арабските градини – една феерия от жасмини, орлови нокти и цветни храсти. А от най-високата част на крепостта се открива невероятна гледка към града и пристанището.

Можете да посетите и замъка Кастило де Гибралфаро. Сред спирките трябва да са и Музеят на бикоборството и Арената за борба с бикове. Последният обект е построен през 1874 г. и има капацитет 14 000 души. В музея можете да видите различни предмети, свързани с това състезание.

Днес Малага е модерен град. Търговският му център на „Кайе Лариос” прилича на познати места из Европа. Малага се смята за една от съвременните културни столици на Европа, която се отличава със своето
многонационално разнообразие и смесването на различни култури.

Най-известният театър е „Сервантес”, където Антонио Бандерас е стъпил на сцената за първи път. Театралите се гордеят с факта, че през 2006 г. той избира „Сервантес“, за да представи филма си „Пътят на англичаните”, който е заснет в техния град.

Накрая по ул. „Алмеда” се отправяме към забележителната за града таверна „Антигуа Каса де ла Гуардия” за финална дегустация на местните рибки на скара с изстудено бяло вино…

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.08.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.