Креативните кресла са повече от мода

Прочетена: 91

Елица Илчева

Столовете биват черни, бели и цветни, от дърво, пластмаса или от метал, скъпи и евтини, удобни и не толкова… А има и такива, които никак не е лесно да бъдат описани с думи. Ако в предишния ни брой се опитахме да Ви впечатлим с последни дизайнерски произведения, които привличат с неочаквани визии, то сега потърсихме варианти на креативни модели, които изненадват с ергономия и полифункционалност.

Офиси с открити планировки, стъклени витрини по кафенетата, море от хора в метрото – днес е по-трудно отвсякога да останеш сам. За всички, които мечтаят да се скрият от света, е помислила Фрей Сюел. Възпитаничката на Брайтънския университет работила тихо по своите проекти, докато не създала
уютния Hush (Тишина).

Креслото пашкул е направено от плътен вълнен филц. Сюел овладяла техниката за мокро сплъстяване на влакната, при която се получава филц, под влиянието на японската култура, където открила неизчерпаем източник на вдъхновение. Със специален разтвор на базата на нишесте получила стегнат материал, който пази формата си. В своето творчество авторката по принцип работи с натурални и биоразградими материали, защото насърчава намаляването на потреблението на суровини в индустриалния сектор. Впечатлена от природните качества на естествената вълна, Сюел започнала да изследва възможностите й и да я използва в дизайнерските си предмети. Намерила и как да се снабдява със суровината съвършено безплатно, като събирала остатъци от производството на вълнени килими.

Резултатът е стол, който не просто дава възможност на хората да се изолират, но и показва в голяма степен настроенията им. Ако искате да си общувате с околните, разтворете го подобно на цвете и се настанете. Ако искате да отдъхнете, развийте задната част нагоре и ще получите интимна обстановка. А ако не искате да виждате никого, просто се закрийте със страниците на стола. Там има дори голямо копче, което може да Ви „заключи“ за околните, а Вие да поглеждане към тях през процепите.

Танцуващото кресло,

създадено по скици от Констанс Жис, пък преосмисля идеите на традиционния люлеещ се стол така, че да го накара да отговаря на новите стандарти за естетика. По принцип е малко вероятно да си представим люлеещ се стол, който се вписва добре в минималистичен интериорен дизайн, но Жис се справя отлично. Нейната визия е толкова ярка и оригинална, че успява да достигне до щанда на VIA сред тринадесет други избрани идеи за дома по време на изложбата Maison Meublé.

Основата на креслото е от извита лента от масивно дърво с гофрирана страна. Видимо именно затова столът не просто се клати, а може да танцува. Напречно парче под седалката и подобно в предната част на краката придава на креслото здравина, но и му осигурява истинска сила. Освен това конструкцията без шевове и с минимум елементи го прави да изглежда едновременно солиден и минималистичен. Меката седалка просто се вгражда в танцуващата основа без никакви закрепващи елементи, а в същото време конструкцията не позволява тя да се изхлузва. Дизайнерът, работил над проекта, се е позамислил и затова предметът да е лек и да се поддържа лесно.

Призовете гравитацията

Да, и това е възможно с Gravity Balans. Уникалният модел е разработен от норвежкия дизайнер Петер Опсвик специално за мебелната компания Varier Furniture. Веднага ще кажем, че този стол не притежава никакви антигравитационни свойства, защото дори няма перка да лети. Споменаването на думата гравитация в името се дължи на това, че може да променя позицията си в пространството, все едно че върху него не действа силата на земното привличане. Тази особеност на модела се дължи на специфичната форма, комбинирана с по-особено извити крака.

Gravity Balans има четири фиксирани положения: лежащо, полулежащо, седящо и силно напред. Във всяко от тях може да се навлиза и излиза с изключителната лекота на едно полюшване. За допълнително удобство има регулируеми подлакътници и меки възглавници. Отчасти столът работи на принципа на люлеещо се кресло, но възможностите за фиксация го правят доста по-комфортно и може да се каже, че го превръщат и в легло.

Макар моделът да е съвсем нов, той вече стига до потребителите с поръчка, а производителите обещават скоро да може да се избират и различни цветни варианти.

С идеята да осмисля личното време

дизайнерът Хуан Очоа (Juan Ochoa) е изобретил един на пръв поглед обикновен предмет за бита. Ако се чудите как може да се очаква това да е мебел, то ще разберете веднага, след като се сдобиете с нея. Първо данните му ще Ви накарат дълго да мислите какво всъщност сте си купили, защото външният вид напомня много повече на стол, а закръглените форми създават уюта на кресло. То се продава разглобено на отделните си елементи, като формата е специално мислена така, че да е лесна за съединяване. Дизайнерът вярва, че участвайки в процеса на създаване, всеки притежател ще се почувства дълбоко свързан с предмета и ще закрепи усещането си за собственост над него. За производството са използвани огънат шперплат и плоски панели, които се свързват помежду си само с девет болта. Въпреки че е конструиран за масово производство, столът носи своята художествена индивидуалност. Стилното кресло е прекрасно допълнение за всеки съвременен и ярък интериор, но стои особено ефектно на фона на кирпичени стени или апартаменти, аранжирани в индустриален стил. Основният му цвят е черен, съчетан с цвят на светла дървесина. Закръглената облегалка плавно обгръща гърба и го поддържа приятно, позволявайки максимално отпускане. Широката седалка лежи на дървени плоски крака – предните два напомнят за такива на стол, а задните са оформени като огънати под ъгъл ивици и създават усещането за фотьойл. Поради факта, че и цветово са контрастни, внушават усещане за съвременна елегантност. Това произведение на изкуството няма нужда да бъде дублирано в дома Ви. Според създателя му то идеално подхожда за личното Ви време. При това в него може да правите всичко – да работите, да размишлявате за живота или да се усетите в хармония с тялото си.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.08.2017. Категория Лайф, Новини. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.