Кресла с послания

Или колко много можем да очакваме от (не)обикновения диван

Прочетена: 69

Елица Илчева

Във всяка модерна и просторна къща трябва да се намери място за едно различно кресло или пейка. Подбраните модели не просто изглеждат интересни, но и носят посланията на авторите си.

Пейката вулкан

Диванът ONYX е резултат от колаборацията на френския дизайнер Пиер Гимберг (Pierre Gimbergues) и Peugeot Design Lab. Изработен е от едно парче втвърдена лава и въглеродни влакна. Дълъг 3 метра, той е изваян като скулптура и в действителност е и произведение на изкуството.

Лакираната черна седалка израства директно от суровата буца лава. На гърба на ONYX са издълбани географски координати на мястото, на което е добит камъкът – Volvic. Районът е известен във Франция като „парка на вулканите“, както и с една от най-разпространените минерални води в страната. Парчето застиваща тъмна лава, използвано за направата на дивана, хиляди години е било природен филтър на водата Volvic. Майсторите от Peugeot Design Lab обаче смело са нарушили многовековната функция на вкаменелостта. Ръчно я изрязали под прав ъгъл и я превърнали в част от хай-тек дизайна. Естественият материал е умело съчетан с високотехнологичен – основната част на пейката е направена от въглеродни влакна (карбон). Плавните линии и гладката повърхност се сливат безупречно с грубата сурова текстура. Съюзът им се оказва неразрушим и оставя чувство за солидност и здравина.

ONYX е първата лястовица от цяла серия ексклузивни мебели, които предстоят да бъдат представени. В Peugeot са щастливи – получило се е изключително убедително послание за дългата история и авторитета на марката. Компанията продължава да спонсорира своето дизайнерско студио за разработването на неавтомобилни проекти.

Креслото гнездо

Холандецът Флорис Вюбен е от онези дизайнери, които взимат идеи за своите творби директно от света на природата. Конструкцията на креслото Eyrie Bench (орлово гнездо) той заимствал от „архитектурното дружество“ на птиците. Това не би следвало да ни учудва, като се има предвид фактът, че много преди човекът да е измислил строежите, пернатите вече са градили домовете за своята уникална система на живот. Творецът буквално я е свалил от дървото и я поставил на четири крака. За да направи вдлъбнатата плетена седалка, нагънал на пара „сламки“ от ясен и скрепил дъсчиците с дървени болтове и лепило за столове.

Гнездото, както подобава, лежи на дървени клони, от които Вюбен направил рамка и крака. Не е помислил единствено за меката постелка… Или просто не са искали да закрият посланието си, че трябва да следваме законите на природата.

На остри игли

Дървените опори на дивана Pinsofa, проектиран от унгарския студент Деметер Фогараши (Demeter Fogarasi), просто пронизват седалката, напомняйки за карфици, забити в мека възглавничка.
Концепцията на Pinsofa била представена на дизайнерска изложба в Стокхолм в рамките на програмата за обмен между Датската кралска академия и Академията за изящни изкуства в Копенхаген и Университета за изкуство и дизайн „Мохой-Надя“ в Будапеща, където Деметер е завършил следването си.

Той признава, че идеята за необичайната пейка за седене дошла от бабината му възглавничка, надупчена с топлийки. „Главната ми цел бе да разработя игрови концепт, който да събуди детето във всеки от нас“, споделя дизайнерът, чиято кариера буквално се е развила главоломно след тази негова почти първа творба.

Интересно е, че дървените наклонени опори изпълняват едновременно функциите на крака и гръб, „увенчани“ с широки меки възглавнички за под главата. Иглите прошиват платформата направо през шперплатовата основа, покрита с два слоя полиуретанова пяна, облечена с дамаска от датската компания Kvadrat.

Полезният минерал

В модела модулно кресло, създадено от дизайнерското студио CTRLZAK Art & Design, е демонстрирана природната форма на кварца. Дизайнерите Катя Менегини (Katia Meneghini) и Танос Закопулос (Thanos Zakopoulos) сами нарекли произведението си микроместообитанието Quartz. Не е трудно да се досетите, че авторите били вдъхновени от природната спонтанност на образуването на формите.

Креслото е създадено от закръглена брезова решетка. Тя е във формата на полукълбо от правилни петоъгълници и шестоъгълници. В тях са вградени обемни елементи, изрязани от полипропилен, облечени в пореста естествена тъкан в различни цветове. Три от тези обеми са свързани под определен ъгъл, така че да образуват хоризонтална повърхност, опираща се на пода и изпълняваща функцията на крака. Вътрешните елементи могат да бъдат размествани съобразно това в каква форма желаете да настаните тялото си.

Специално за медитации

Зад появата на креслото Kosha стоят 8 години упорита работа. Автор е швейцарският дизайнер Клаудио Д’Аморе (Claudio D’Amore), който не просто е създал предмет на разкоша, а е постигнал хармония между чистата естетика и физико-психологическия комфорт.

Концепцията е тясно свързана с индийската философия. В превод санскритският термин Kosha означава „обвивка“ или „превозно средство за съзнанието“. Става въпрос за петте мембрани, които обграждат чистото съзнание и отговарят за благосъстоянието на истинския Аз, различавайки го от Него. Дизайнерският стол пресъздава оригинална черупка и създава медитативно пространство за уединение.

Състои се от 33 обработени дървени ленти, съединени в едно – ръчно и с точността на часовников механизъм. Десет ниши обезпечават пространството за четене на любимите книги. Конструкцията хармонично повтаря извивките на тялото, добавяйки към ефектния дизайн и безупречна ергономия. Защото е съобразявана с индийската пословица: „Ако се отнасяте добре с тялото си, душата няма да пожелае да го напусне“.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.08.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.