Нанси – градът с най-красивия площад в света

Прочетена: 119

Светослав Загорски

Има един град в Северозападна Франция, който може да впечатли и хората, които са обиколили вече целия свят. Това е Нанси. Можете да пътувате със самолет до Париж и оттам да наемете кола. Нанси е на 300 км, като половината част от пътя е магистрала, а останалата – по красиви второстепенни трасета из провинция Шампан. Влакът също е опция, както и използването на по-нестандартен превоз – лодка. Нанси се пресича от Канал де ла Марне о Рин, по който могат да плават малки съдове. Порт де Нанси Сен Жорж е разположен в източния край на града, където можете да акостирате.

Ако сте с кола, можете да я паркирате из тесните улички. След това се отправете по традиция към центъра и пред вас ще се открие централният площад, който наистина ще ви свари неподготвени. Нанси е един от най-прелестните градове в Европа. Той впечатлява със забележителния главен площад „Станислас“, за който мнозина твърдят, че е най-красивият монумент във Франция, а според някои – и в света. Макар Нанси да е известен и със своята архитектура в стил ар нуво,

„Станислас“ е несравнимото му наследство.

Наречен на два пъти на детронирания крал на Полша, който със своя зет Луи ХIV поръчва неговото изграждане през 1751–1760 г., площадът е въплъщението на рококо изтънчеността. Това е видно от позлатените врати от ковано желязо и хармоничната архитектура на Кметството, неговите колонади и обкръжаващите го сгради. Площадът е бил изграден от именития архитект Еманюел Ере през 1760 г. Около него има пет изумителни двореца с разкошни балкони, а в центъра му, разбира се, е статуята на крал Станислас.
Площадът и околната му територия са били символ за последните херцози Дьо Лорен и остават и до днес сърцето на града и знак за неговото богато минало.
Историята на Нанси е толкова интересна, все едно четеш някой от романите на Александър Дюма. Мотото на града е латинската фраза, която означава „Никой не може да ми навреди безнаказано”, а символът на херцозите Лорен е магарешкият бодил.

На мястото, където днес се намира Нанси, е имало хора още през 800 г. пр.н.е. През 1050 г. е основано селище, което се наричало Нансиакум. През XI в.

Жерар I Лоренски построява разкошен замък.

По това време е направен и монетен двор.

В началото на XIII в., по време на войната за власт в Свещената Римска империя, Нанси е бил превзет от император Фридрих II и опожарен. След като градът бил възстановен се превърнал в столица на херцогството на Лорен. След пълното възстановяване на селището той бил защитен от новопостроен разкошен замък. По време на управлението на херцог Фери III получава първия си устав.

В края на XV в. Нанси е изправен пред заплахата от загуба на независимостта си и включването му във владенията на могъщите херцози на Бургундия. Един от тях, Карл Смели, превзема Нанси през 1476 г. В прочутата битка за града през 1477 г. Смели загива, след като бил победен от швейцарско-лоренските войски.

След сражението владенията на Карл Смели са разделени, като херцогство Бургундия става собственост на френския крал, а Холандия – на династията на Хабсбургите.

В края на XVI в. е построено новото селище, което граничи с обособилия се Стар град. След като умира и последният херцог Станислас, който управлява града 30 години, херцогството се превръща във френска провинция. В края на този период Нанси е подложен на програма за градско планиране и благоустройство.

След Втората световна война следват години на разцвет и постепенно превръщане на селището в туристическа дестинация.

Историята в Нанси може да се проследи и днес при разходката около площад „Станислас“, за да се разгледат забележителностите, концентрирани в Стария град. Там се намират катедралата и други образци на архитектурата от XVIII в.

Най-внушителната сграда
наблизо е Кметството,

което е известно с красивите си стълбища и зали. До него са операта и Музеят на изящните изкуства, а отсреща са разположени фонтаните на Нептун и Амфитрита. Твърди се, че в деня на откриването им от тях е текло вино, а не вода. Тук ще се насладите и на скулптурите на Бартоломю Гюбал.

Също толкова елегантна, колкото площадът, върху който е разположена, е резиденцията от ХVIII в., приютяваща грандхотел „Рейн“. Тя е обявена за историческа забележителност. Отседнете в някоя от огромните стаи с изглед към „Станислас“ или най-малко се насладете на лукса в някое от кафенетата отпред.
В близост е и Дворецът на губернатора, а зад него се разкрива уникалната и неповторима гледка на целия средновековен град, който е комбинация от тесни улички. Недалече се намира
бившият Графски дворец,

построен през 1544 г. и реставриран през 1871 г. Това е най-величествената сграда в града от късния готически период. Тя е с три разкошно декорирани балкона. Тук е и Историческият музей на Лорен. В него са представени археологически артефакти и богата колекция предмети от бита и историята на района. В музея се съхранява богата колекция старинни гоблени.

„Станислас“, заедно с още два старинни площада – „Де ла Кариер“ и „Д’Алианс“, образуват красив архитектурен комплекс, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Между „Де ла Кариер“ и „Станислас“ се намира Триумфална арка, издигната пак по проект на известния архитект Ере. На „Де ла Кариер“ днес е апелативния съд, който функционира в сграда, построена през XVIII в.

Любопитен факт е, че „Д’Алианс“

е изграден в памет за съюза между Франция и Австрийската империя, подписан през 1756 г.

Друга забележителност е Музеят на изобразителното изкуство. Намира се в сграда, която някога е функционирала като медицински колеж, основан от владетеля Станислас. В него са се лекували бедните и поставени в неравностойно положение хора. Днес тук са изложени платната на Клод Моне, Петър Паул Рубенс, Огюст Роден, Пабло Пикасо и др.

Нанси може да се похвали и с няколко красиви църкви. Масивната нео­готическа църква „Сен Епавр“ е с внушителна кула, която се извисява на 87 м.

В югоизточната част на града се намира малък, но впечатляващ храм от бароковия период „Нотр дам де Бон секур“. Там е и гробът на крал Станислас, както и мавзолеят на съпругата му – Катарина Опалинска.

В Нанси има работилница за кристални предмети, където туристите могат да разгледат подробно начините за производството им.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.08.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.