Марсала – Градът на легендарното вино

Прочетена: 219

Светослав Загорски

Колкото по на юг слизате в Италия, толкова по-евтина и вкусна става храната, по-голяма е пицата, по-гъсто виното, по-красиви са градчетата, по-топли са хората, които винаги са готови да ти помогнат, ако е необходимо. Така постепенно, слизайки надолу под Неапол, ще стигнете до Реджо ди Калабрия и с ферибота за 30 минути сте в Сицилия. На острова има няколко големи и известни градове, но в най-западната точка е един неповторим, чието име всички знаят – Марсала. Названието му се свързва със световноизвестното вино и най-вече с емблематичния италиански десерт – тирамису.

Пристанищният град, който е пети по големина на острова, се намира в провинция Трапани. Тя произвежда сама повече вино от Тоскана и Пиемонте, взети заедно. Марсала е разположен в подножието на планината Монте Ериче на границата между Тиренско и Средиземно море. Заема най-западната част на остров Сицилия и е добър изходен пункт за разглеждане на вътрешността на острова. Построен е върху руините на древния картагенски град Лилибеум.

Марсала има богато историческо минало. Културното наследство на територията на града датира от IV век пр.н.е. Тази дестинация е известна и с природния си резерват Лагуна Станьоне – морски район със солни езера.

През 397 г. пр.н.е. населеното място играе основна роля за търговията на Картаген. Превръща се в един от най-важните финикийски градове на Средиземноморието. Името Марсала датира от времето, когато територията е завладяна от сарацините. Те го наричат Марса ел Аллах, или „пристанище на Бога”. Основаването на града обаче се дължи на картагенците, които устройват населено място на остров Лилибео, известен като Капо Бео. Годината е 396 пр.Хр. По-късно, след 10-годишна обсада, Марсала попада в ръцете на римляните – около 250 г. пр.Хр. През 47 г. пр.Хр. Юлий Цезар пристига в Марсала, откъдето се качва на кораб за Северна Африка.

Виното, което в продължение на десетилетия се изнася и продава успешно в много страни по света, се произвежда
за първи път от англичанина Джон Удхаус
през XVIII в. Той се озовава в сицилианския град по време на силна морска буря. Удхаус се насочва към една от местните таверни и от там започва всичко. Той създава смес от сухо вино и бренди, поради което днешните специалисти го определят като качествен ликьорен продукт, който наподобява първокласно шери. Виното Марсала започва да се използва за подправяне на различни десерти, зеленчукови и месни ястия. Но
най-популярно си остава тирамису с Марсала.

Характерно за това вино е, че щом бъде отворено, голяма част от аромата му започва да се губи и е добре да бъде изпито в близките дни, а най-добре веднага.

Красотата на Марсала много напомня на северноафриканско градче с типичния лабиринт от тесни улички. Тъй като както историята, така вероятно и бъдещето на града е свързано с най-известното сицилианско вино, е най-добре да започнете обиколката от множеството винарски изби, разположени в центъра и в околностите му. В повечето от тях се предлагат организирани обиколки, в които ще разберете тънкостите на производството на този първокласен еликсир.

Не пропускайте да пробвате и местната кухня. Тя е смесица от различните култури, населявали острова, и със сигурност ще Ви изненада със своето богато разнообразие. Вино можете да си поръчате във всяко заведение и ресторант, като най-добрата комбинация с него е сирене горгонзола, рокфор или пармезан. Задължително опитайте и рибните специалитети, с които Сицилия е известна по цял свят.

Освен многобройните старовремски изби, които са сред основните туристически атракции в града, можете да посетите и много исторически и архитектурни забележителности, пропити от древното минало на селището.

Сърцето на Марсала е Пиаца дел Република.

Тук се намират църквата Киеза Мадре и Палацо Сенаторио, датиращ от XVIII в. и известен като Лоджията.

Киеза Мадре първоначално е построена по времето на норманската окупация и основно реконструирана през XVIII в. Оригиналната църква е била посветена на Свети Томас. Куполът се срутва през 1893 г. и после е възстановен през XX век. Фасадата е украсена със статуи и е ограничена от две малки камбанарии, завършени през 1956 г. В църквата се пазят доста редки и ценни предмети, включително скулптури от XV и XVI в. на братя Гаджини. Най-известната скулптура е прекрасната Мадона дел Пополо, дело на Доменико Гаджини от 1490 г.

В задната част на Киеза Мадре се намира входът към

Музео дели Араци.

Основната атракция в него е колекция от 8 фламандски гоблена, направени в Брюксел между 1530 и 1550 г. Изкусно изтъканите ръкоделия разкриват сцени, като превземането на Йерусалим и войната на Тит срещу евреите през 66 – 67 г. сл.Хр. От Пиаца дел Република започва главната улица на града „11 май”, на която са разположени някои от най-красивите сгради. В разцвета на Римската империя улицата е носила името Декуманус Максимус.

От Пиаца дел Република тръгва и Вия Гарибалди, която се простира на юг до великолепната порта Гарибалди, пазена отгоре от орел. Гарибалди е известен и почитан в Марсала поради факта, че акостира с 1000 души от Генуа. Целта му е била да свали Бурбоните от власт и да освободи Сицилия. Това става на
11 май 1860 г.

Археологическият музей Баглио Анселми също е много интересен. Той е разположен в бивш склад за бутилки. Главната атракция в него са останките на добре запазен пунически кораб, открит през 1971 г. край остров Лонга, северно от Марсала. Корабът е дълъг 35 м и е ювелирно реконструиран през 1980 г. Предполага се, че е построен за битката при Егейските острови през 241 г. пр.Хр., като е било предвидено да поеме екипаж от 68 души.

Останки от римски жилищни комплекси, включително и просторна вила от III в., можете да разгледате в музея Insula di Capo Boeo. Около басейна на първия етаж има страхотни мозайки, изобразяващи „Битката на дивите зверове”. Тук са и руините на баните, на приемните помещения, където също има ценни мозайки. Там все още можете да видите главата на страшната Горгона Медуза, която както гласят митовете, превръщала в камък всеки, който я погледне в очите. Единствен древногръцкият герой Персей успява да се измъкне от нея, като я убива, гледайки Горгоната не директно, а нейното отражение в лъскавия си щит.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.09.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.