Бетон в стаята – и модерно, и красиво

Прочетена: 109

Елица Илчева

Бетонът може и да си е заслужил славата на груб и неестетичен, но с помощта на специалисти и дизайнери на мебели вече успешно си проправя път към върха в класациите като един от най-универсалните материали в модерния интериор, особено с появата на индустриалния стил. Уникалните му характеристики, които далеч не свършват с неговата ненадмината за строителството здравина, ами се простират до това, че е екологичен, устойчив на влага и температурни разлики и при това не е скъп, позволяват от него да бъдат изработени най-различни предмети за бита, които освен стабилни, да бъдат и много стилни.

„В последните пет или шест години търсенето на мебели от бетон неспирно расте“, твърдят Мириам Ауст и Себастиан Амелунг от студио Aust & Amelung, позиционирано в Касел, Германия. Те намират структурата на повърхността на този строителен материал за неповторима и жива и не приемат предразсъдъците, че той е студен и неуютен. Двойката за момента произвежда почти само превърналите се в хит лампи Like paper, но вече има поръчки и за маси, мивки и вани. Създавали са и вази, а веднъж дори и двойно легло от бетон. Често получават заявки и за градински мебели и са на мнение, че за двора материалът е особено удачен, тъй като е изключително издръжлив.

Не са много елементите, които да са толкова безобидни, колкото бетонът, обясняват дизайнерите. Те обаче предупреждават да се внимава, тъй като не трябва да се захващате с него, ако нямате нужния опит и знания. При обработката му винаги да се носят предпазни ръкавици и очила, тъй като сместа от цимент, вода, пясък и добавки съдържа силен алкален разтвор. Готовите мебели обаче по никакъв начин не са опасни, напротив – дизайнерите са категорични, че не се сещат за много други материали, които да са толкова безвредни, колкото старият цимент, който всъщност стои в основата, споделят опит германците.

За това на колко уникална употреба е податлив бетонът, свидетелства техният шедьовър – Like paper. Те са леко набръчкани – сякаш са направени от хартия. При по-близък поглед се забелязва, че само изглеждат така, както е и името на колекцията. Те всъщност са отлети в хартия и затова са се сдобили с нейните гънки. Произведени са в сътрудничество с DUA и интерпретират материала в нов контекст, възприеман като приличен и лесен за манипулиране, споделят авторите им. „Производственият процес развива индивидуалността и прави всяка от лампите уникална чрез различните им ръбове, извивки и гънки“, казват те. Извън това едни се спускат от тавана, други лежат сякаш изтощени на масата, шкафа или дори стигат до пода и разпръсват светлината в различни посоки. В крайна сметка идеята е да се промени възприемането за обичайните мебели и аксесоари за бита по начин, който да реабилитира бетона и да подчертае свойствата му – в случая здравина и непретенциозна грация.

Дизайнери от дрезденското студио Paulsberg пък са автори на уникалното люлеещо се кресло Betonmobel, което съчетава бетон и кожа. Въртенето се осъществява благодарение на формата, излята от циментовия разтвор, а здравината е гарантирана допълнително от конструкцията, в която има 5 мм стоманена рамка. Производството засега е ограничено в лимитирана серия от 100 стола.
Spurt също е кресло на Paulsberg. Изработено е от едно-единствено парче стоманобетон, излят върху въглероден текстил. Вдъхновен е от силуета на спринтьор, който скоро ще започне състезанието, и съчетава силата и жизнеността. С ергономичната си конструкция Spurt предлага комфорт, който далеч надхвърля обикновените мебели от бетон или камък. Поради сложността на формата е изработено на ръка. Предлага се като вътрешен и като външен модел.

Извън мебелите бетонът, макар и ненатрапчиво, се утвърждава и като завършващ за интериорите в индустриален стил. Кухненските острови от сивия материал например се превръщат във все по-популярна тенденция за модерните жилища, може би защото интегрирането им в техния интериор е изключително лесно и някак естествено. Повечето модели наподобяват по-скоро скулптура, отколкото мебел, и са идеалният акцент за помещението, в което се приготвя храната. Със семплата си геометрична форма сякаш предизвикват гравитацията и налагат влиянието си над цялото пространство.

Бетонните кухненски острови много добре се съчетават с подовите настилки от същата материя. Добавянето на мебели от рециклирана дървесина дава основа за стила шаби шик, перфектно съчетаващ функционалност и естетика. Суровият индустриален вид може „да се затопли“ с ярки цветове и всякакви други дизайнерски трикове. Има много начини да се персонализира външният вид, защото говорим за универсален материал, с който се работи лесно и на който може да се придаде всякаква форма. Асиметричната например позволява обособяването на малко кътче за хранене. Към отворения дизайн могат да се прибавят рафтове, идеални за съхранение на съдове и чинии. За да приобщите бетонния кухненски остров към интериора, би било удач­но да използвате цветове, сходни с неговия. Черно и бяло са страхотен фон. Нюансите на сивия цвят и текстурата на различните материали се преплитат в хармонична амалгама.

Подът, стените и таваните също могат да изглеждат перфектно, ако се оставят само на бетон. Като настилка обаче той не е подходящо решение за спалнята или детската стая, където е необходим по-топъл материал. Но в кухнята, антрето, балкона и дори всекидневната е напълно приложим. Допълнителни предимства са не само ниската цена, но и широката гама от възможности за промяна на цвета и текстурата и опциите за добавяне на примеси против хлъзгане. Той може да бъде боядисан и полиран до постигане на огледален ефект на покритието и дори да бъде гравиран. Освен това върху някои бетонни подове може да се нанесе полимер, което е много надеждно и пресъздава естествен мрамор или и дори дърво.

Бетонните стени пък придават много по-строг вид на едно помещение. Те внасят атмосферата на индустриалния стил. Непретенциозният и неутрален цвят е идеален фон за ярки плакати, всякакви модернистични и хай-тек мебели и уреди. Също така е достатъчно стилно комбинирането на мебели от средата на ХХ в. и цветни петна върху стените. Интересно решение е, когато се остави само една акцентираща стена, защото така се придава стил, но той не изглежда прекалено груб. Специалистите съветват при наличие на неравности и драскотини, те да се възприемат за естествена част от неговата текстура и да не се премахват.

При бетонните тавани нещата стоят различно. Тъй като могат да имат твърде потискащ ефект, са подходящи за по-големи помещения с достатъчно височина.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 17.09.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.