Бамберг – Оригиналната Германия от XII век

Прочетена: 118

Светослав Загорски

Само пет града в Германия не са били засегнати по никакъв начин от Втората световна война. Сред тях е Бамберг, който днес е истинска съкровищница от средновековни сгради и паметници на културата. Сред запалените пътешественици Бамберг е известен като едно от най-красивите малки градчета в цяла Европа. Магията му е неразривно свързана и с неговата богата история като столица на Свещената римска империя при Хайнрих II.

Бамберг е разположен в югоизточната немска провинция Бавария, в региона на Горна Франкония. Намира се на 63 км северно от Нюрнберг и на 101 км в източна посока от Вюрцбург.
През града преминава течението на красивата река Регниц, която след 3 км се слива с р. Майн. Бамберг се разпростира живописно на седемте хълма Катедралния, Михаелсберг, Каулберг, Стефансберг, Якобсберг, Алтенбургер и Абтсберг, на всеки от които е издигната красива църква. Това е причината и често да
наричат Бамберг „франконски Рим“.

Наименованието пък е довело до една разпространена сред тамошните екскурзоводи шега, че Рим е „италианският Бамберг“.

Историята на града датира от повече от 1000 години. Първоначално той е изграден като епископски център. В историческите текстове се посочва като укрепено населено място Каструм Бабенберх (Castrum Babenberch) на хълма, където сега е разположена катедралата. По онова време целият район и селището са били в ръцете на източнофранконския аристократичен род Бабенбергер (Babenberger). През 903 г. те загубили голямото си влияние и фамилното си владение, след като се оказали по-слабата страна във враждата с рейн-франконския род на Конрадинер.

През X в. Бамберг се превръща във важен център и връзка със славянските народи, особено с тези от Полша и Померания. Най-голям просперитет претърпява през XII в., когато строителството е в разцвет. Част от средновековните постройки могат да се видят и днес. Тяхната архитектура е силно повлияна от течения, наложили се в Северна Германия и Унгария. В края на XVIII в. Бамберг става важно средище на Просвещението в южната част на Германия. Тук са живели видни философи и писатели от ранга на Хегел и Хофман.

Старата част на града е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1993 г. Въпреки че това населено място е феноменално със своята непокътната архитектура от XII в., ние ще започнем приключението си от бирата, защото това е една от световните столици на кехлибарената течност, където се
произвеждат над 30 вида.

Най-известната е тъмносивата Rauchbier, която за първи път е варена през 1536 г. Тя е популярна и като smoked beer и се произвежда в една от деветте традиционни немски пивоварни в Бамберг. Тази атрактивна напитка може да опитате в таверната „Шленкерла”, разположена на Доминиканската улица в града.

След като се насладите на бирата, можете да се потопите и в историята. Фахверковата сграда със стенописи на Старото кметство е от най-фотографираните в света. Тя е разположена на малък остров точно в средата на р. Регниц и до нея се стига по красив мост. Обектът датира от XIV в. Легенда разказва, че архиепископът на Бамберг е отказал земя на гражданите за строежа на кметството. Затова те построили изкуствен остров по средата на реката и издигнали сградата.

Впечатляваща е и величествената
катедрала Кайзердом,

построена при Хайнрих II. Тя е мощен религиозен център и е прочута със своята пищна скулптурна украса вътре. По-късно сградата е частично разрушена от пожар и построена наново от свети Ото от Бамберг през 1111 г.

Кайзердом е с дължина 94 м, широчина 28 м и височина 26 м, а всяка кула се извисява на 81 м. Едно от нейните съкровища е статуята, известна като Конникът от Бамберг. Смята се, че тя изобразява император Конрад III, властвал около 1200 г. сл.Хр.

Катедралата е изпълнена в готически стил, а вътрешността й е изчистена от детайли и богати орнаменти. Тя е част от т.нар. Нова резиденция, до която се стига по доста стръмни стълби. В тази сграда се помещава държавната галерия, която впечатлява с изрисуваните си позлатени тавани, а от розовата й градина има страхотна гледка към града.

Новата резиденция

е била обитавана от епископите, а след това от крал Ото Гръцки между 1864 – 1867 г.

Между резиденцията и кметството има много антикварни магазинчета, в които с малко повече късмет може да откриете някоя безценна реликва от XVI или XV в. Веднага след тях е просторният наклонен площад Домплац, който е христоматийна илюстрация на градската архитектурна еволюция от романския към готическия и от ренесансовия към бароковия стил.

В града има много луксозни хотели, но „Свети Непомук“ печели със своята история като бивша мелница, построена през 1410 г.

Разходката Ви може да продължи по очарователния мост Обере Брюке, откъдето излизате на фонтана „Максимилиан“. Той е известен със статуите на крал Максимилан Баварски, Анри II и съпругата му, Конрад III и свети Ото.

Една от най-емблематичните сгради на Бамберг е
замъкът Алтенбург.

Намира се на най-високия от седемте хълма. За първи път е споменат в официални документи през 1109 г., а между 1251 – 1553 г. сградата е била резиденция на епископите на Бамберг. Исторически факт е, че при управлението на епископ Георг III Шенк фон Лимпург крепостта е посетил лично големият художник Албрехт Дюрер.

По време на т.нар. Марк­графска война през 1553 г. Алтенбург е разграбен и силно разрушен от войската на „Дивия маркграф” Албрехт Алцибиадес фон Бранденбург-Кулмбахск. Тогава от средновековния градеж остава само една триетажна централна кула от XIII в., висока 33 м. В горната й половина още виси желязната кошница, с помощта на която в миналото са давали сигнали. През 1801 г. замъкът е закупен от доктор Маркус, който напълно го възстановява. Следващият собственик основава фондация за запазването му, която и до днес го поддържа. Алтен­бург е преобразен с луксозен ресторант с красива гледка.

Ако сте в Бамберг, не бива да пропускате и подземните тунели под града. Те са били мини за добив на пясък, която дейност е приключила през 1920 г., но мрежата под земята останала и е използвана като укритие по време на Втората световна война.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.09.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.