Морелия – розовата перла на Мексико

Прочетена: 141

Светослав Загорски

Има много красиви места по света и човек трудно може да обиколи всички, но ако се озовете в Мексико, непременно посветете поне малко от времето си на Морелия. Изключителен град в централната част на тази държава в Северна Америка, известен като Розовия заради цвета на естествените камъни, от които е изграден. В случая са използвани т.нар. кантер, както и изкусна декорация, наподобяваща дантела.

Правоъгълният план на града е направен по нареждане на испанския крал Фелипе Втори. В централната част на Морелия има множество запазили се колониални сгради и църкви, датиращи от XVI – XVII век, които са истинско произведение на изкуството. Те са смесица от няколко архитектурни стила, като испански ренесанс, барок и класицизъм, които са в пълен синхрон с местния, характерен за Мезоамерика. Това уникално съчетание е основната причина мястото да привлича туристи от цял свят. А величествената му катедрала, наред с всички представителни постройки в центъра са причината той да бъде включен в
списъка на ЮНЕСКО
за Световното културно и природно наследство под името Исторически център на Морелия.

Историята на това населено място започва през май 1541 г., първоначално се нарича Мичоакан, на името на щата. Негов основател става първият вицекрал на Нова Испания – Антонио де Мендоса. На територията на Мичоакан са живели 50 аристократични семейства със своите слуги. През 1545 г. градът получава името Валядолид и се превръща в селище на испанските конкистадори и техните наследници. През 1547 г. той официално получава статут на град, а през 1553 г. вече има собствен герб.

В миналото Валядолид е бил в постоянен спор със съседния град Пацкуаро. Един от поводите бил за това къде ще е седалището на окръжната епархия. Испанското население искало епархията да е във Валядолид, а индианците – в Пацкуаро. През 1571 г. кралят на Испания Филип II взел решение в полза на Валядолид, а 9 години по-късно градът е обявен за столица на щата Мичоакан.
През 1828 г. градът получава името Морелия в чест на Хосе Мария Морелос, който е герой от борбата за независимост. На това важно за страната историческо място са родени и други видни дейци на независимо Мексико.

Забележителностите в града са много и е най-добре да се разходите пеша из старинния му център, за да усетите неподправената атмосфера, останала от испанските колонизатори.

Основната атракция е катедралата,
чието строителство продължило от 1640 до 1744 г. Тя доста напомня на катедралата в Мексико Сити и също като нея е прекрасно съчетание от няколко архитектурни стила. Зданието в Морелия има западно изложение, а високите му близо 70 м кули се виждат от почти всички краища на града. Органът в този храм се смята за най-големия в Мексико.

Друга интересна сграда е на колежа „Св. Никола“, който е една от най-старите институции в Нова Испания. В него е преподавал известният Мигел Идалго, спечелил си прозвището Бащата на мексиканската независимост. В двора на красивата постройка и днес се издига паметникът на Идалго, който също е сред основните забележителности на града.

Особено популярна сред туристите е църквата „Дева Мария“ с красивата си архитектура и живопис от XVII в., както и Дворецът на правосъдието, построен в края на XVII в. Общината и Музеят на историята на съдебната система на щата Мичоакан също привличат погледите. Но най-красивите снимки можете да направите пред шедьовъра на архитектурата от времето на испанската колонизация – Губернаторския дворец.

Пълна представа за Мексико по времето на колонизацията ще придобиете, ако посетите
Двореца „Клавихеро”.

Той има голям вътрешен двор, заобиколен от сгради със сводести галерии, и е смятан за един от най-мащабните, строени от йезуитите в Мексико. В центъра на двора се намира античен фонтан с многоъгълна купа.

„Клавихеро” е величествено бароково здание, построено в средата на XVII в. Първоначално е било йезуитски колеж, и то много престижен, където е преподавал историкът и философ Франциско Ксавиер Клавихеро. Именно в една от залите му през 1847 г. е взето решението за преименуване на Валядолид в Морелия.

От февруари 2008 г. в двореца се помещава културният център „Клавихеро”, чиято цел е популяризиране и разпространение на местната култура и изкуство. От момента на откриването му са показвани творби на Диего Ривера, Хавиер Марина, Фелисиано Бежара, Франсиско Толедо.

След като сте разгледали архитектурните шедьоври, непременно се насочете към пазара на града. Той ще Ви впечатли с многообразието си от сладки неща, които предлага. На това място ще видите над 250 сергии с различни бонбони, бисквити, шоколади, торти, кексове и множество домашно приготвени сладки от различни семена и орехови ядки. А в Къщата на занаятите могат да се закупят най-различни изделия
от щата Мичоакан.

Това е най-артистичният и богат на култура щат в Мексико. Тук е земята на тараските, местно племе, познато със своите яркоцветни занаятчийски изделия и народно изкуство, музика и танци, както и с мелодичния си език „пурепеча”.

Край бреговете на езерото Пацкуаро – на 2050 м н.в., едно от най-високите в света, те основават през 1324 г. живописния град Пацкуаро, за който вече споменахме. Днес тук е центърът на мичоаканската занаятчийска култура. На пазарен ден там се стичат индианки от близките села, облечени в традиционни носии. Самият Пацкуаро е известен със своите висококачествени вълнени наметала и ръчно тъкан текстил, както и с домашно приготвяното ястие тамале.

Не е случайно, че щатът Мичоакан е сред главните занаятчийски центрове на Мексико. В началото на ХVII в. испански епископ пристига в Морелия, възнамерявайки да организира местните села в нещо като занаятчийски колективи и да научи всяко на отделен занаят. До голяма степен неговите основни виждания са останали непокътнати и днес.

Можете да посетите Морелия по всяко време на годината, но най-подходящо е през пролетта и есента. Почти всеки месец в града се провеждат музикални фестивали. Това са Салса фестивал – през февруари-март, Международният фестивал на китарата – април, Международният фестивал на орган музика – май, Международният фестивал за музика – ноември.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.09.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.