Лувър от бъдещето отваря врати в Абу Даби

Прочетена: 82

Елица Илчева

Дългоочакваният от близо десетилетие Лу­вър в Абу Даби ще отвори врати на 11 ноември, съобщават от френското министерство на културата. Авангардната сграда е раположена на изкуствения остров Саадият в предградие на столицата на ОАЕ. В близките години там ще изгреят още два подобни културни центъра – филиал на американския музей на Соломон Гугенхайм и националният исторически музей на шейх Зайед.

„Гордеем се, че даваме своя принос в реализирането на проекта с ОАЕ“, е казала министърът на културата Франсоа Нисен на пресконференция в Абу Даби. Тя е допълнила, че създаването на музея е съвместен отговор на Париж и Абу Даби в момент, когато културата е обект на атаки.

Проектът на Лувъра в Абу Даби е по дизайн на французина Жан Нувел, носител на награда „Прицкер“. По плана на архитек­та под голям стъклен купол с тегло 7,5 хил. тона и на площ от 97 000 квадратни метра с обособени 23 зали ще бъдат подредени над 6000 произведения на изкуството.

Екстериорно арабският Лувър е решен не като отделно здание, а по-скоро като район, състоящ се от блокове и галерии. Цялата композиция е обединена от ажурния купол, който едновременно пропуска слънцето и защитава пространството от лъчите му. Ефектът от орнаментите върху него се усеща осезаемо в интериора, тъй като светлината букално рисува впечатляващи бликове по стените.

Новият музей в Абу Даби всъщност не е филиал на Лувъра в Париж, но е тясно свързан с него. По споразумение, подписано от правителствата на Франция и Обединените арабски емирства през 2007 г., проектът в Абу Даби е получил 30-годишно право да носи името на парижкия музей. Освен това френски специалисти са наети да оказват помощ за подбора и разполагането на колекциите и да обучават сътрудници.

Общата стойност на проекта, която възлиза на108 млн. долара, изглежда нищожна пред платените 525 млн. долара, за да се ползва името Лувър, и в сравенение със 750-те млн. долара за мениджъри и за наетите под аренда за 10 години произведения на изкуството, сред които картини на Леонардо да Винчи, Ван Гог, Моне, Пикасо, Матис.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.10.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.