Хале – Шоколад и музика

Прочетена: 128

Светослав Загорски

В Германия има стотици красиви градове с величествени катедрали, музеи и очарователни площади. Но много малко от тях могат да се похвалят със съвършена хармония между архитектура, история и изкуство, каквато има в Хале. Това е градът на красивата музика на Хендел и на прекрасния фин шоколад.

Хале е разположен на река Заале в Източна Германия, в провинция Саксония-Анхалт. Там се намира второто по големина немско летище след това в Берлин. Историята на града започва през 806 г., когато на територията на Хале е построена крепост, чиито останки не са намерени и до днес. По-късно в документ от 961 г. се споменава, че тук е открито солено езеро, което е гордостта на Хале. Смята се, че името Хале има уелски корени и произхожда от salann, което означава сол. Наименованието на р. Заале също носи германския корен за сол и историците твърдят, че в тази област сол се е извличала още от Бронзовата епоха. До 1680 г. градът е част от архиепископията на Магдебург, а по-късно преминава към тази на Бранденбург. През 1744 г. наред с добива на сол се развива и търговията с коприна. Хале преминава към пруската провинция Саксония през 1815 г., а след Втората световна война за кратко време е столица на Саксония-Анхалт.

В Хале се намира

най-старата шоколадова фабрика в Германия,
в която е и Музеят на шоколада. Посетителите имат невероятната възможност да влязат в стая, която е изцяло от шоколад, да видят процеса на производство. Дегустацията се подразбира и направо си е наложителна.

Хале е известен и като университетски град.

Той е основен център на образованието в Източна Германия. Университетът е основан през 1694 г., а през 1817 г. се обединява с този на град Витенберг. От 1933 г. патрон на това престижно висше учебно заведение е идеологът на протестантството – Мартин Лутер.

Сред известните личности, преподавали в университета, са създателят на Теорията за множествата Георг Кантор, лекарят Карл Вернике, както и големият композитор Фридрих Хендел, който е роден в Хале. Тук е учил философия дори лидерът на БЗНС Александър Стамболийски, който е министър-председател на България в периода 1919 – 1923 г.

През 1652 г., в рамките на университета отваря врати Национална академия на науките, една от най-старите в света. Университетът в Хале е известен и с ботаническата си градина, основана преди повече от триста години.

Следващата важна забележителност, която трябва да се види, е
родната къща на Хендел,

която е превърната в музей и пази не само историята за творчеството и живота му, но и над 700 музикални инструмента от различни епохи. Най-известното произведение на гениалния композитор е оратория „Месия”. И до днес най-прочутата част от нея „Аааалелуя!“ много често се припява. Музиката в Хале е на почит. В града има богата програма от детски хорови фестивали, концерти за класическа музика и много други събития.

Извън шоколада и музиката първото нещо, което ще ви направи впечатление в Хале, са многото водни и зелени пространства.

Макар градът да се слави като икономически и бизнес център, от него вместо на строгост лъха на уют и спокойствие. Тази атмосфера е присъща за парка Reichhardts Garden – част от прочутия природен комплекс в Хале, наречен „Градински мечти”. Не е за изпускане и разходката с лодка по водите на река Заале. Планината Klausberge пък предлага чудесни панорамни гледки към града.

Съвсем близо до него се намира посетителският център, посветен на най-старата звездна карта – диска от Небра. Интерактивна изложба ще ви разведе из историята на находката и света на древните хора. А самият диск се пази в Държавния музей за праистория в Хале.

Ако се разхождате из Хале, обиколете и стария пазар „Алтер маркет“, който е запазил атмосферата от миналото.

Там се намира Магарешкият фонтан,
който илюстрира известна легенда. Преди стотици години в Хале предстояла визита на императора. Хората от града украсили целия път от градската порта до центъра с рози, за да го посрещнат подобаващо. Но заради наводнение императорът влязъл през другата градска порта. По розите минал само синът на воденичаря със своето магаре. Момчето решило, че цветята са за него, което породило голям смях сред жителите на Хале.

Естествено тук си имат и замък – Морицбург, който бил използван за резиденция на архиепископите от Магдебург. В наши дни е превърнат в музей на изкуството с много богата колекция от класически модернизъм. Замъкът Морицбург е построен между 1484 и 1503 г. По време на Тридесетгодишната война е разрушен и в продължение на векове остава в руини. В периода 1901 – 1913 г. е напълно реконструиран.

На хълма над река Заале е разположен замъкът Гебихенщайн, за който се споменава за първи път през 961 г. В горната му част се помещава музей, а в долната се намира Университетът за изкуство и дизайн „Гибихенщайн“.

Друга интересна забележителност е Новата резиденция – дворец от ранния ренесансов стил, построен през периода 1531 – 1537 г.

В Хале има и много храмове, като най-известният е църквата „Св. Богородица“, наричана също и

Църквата на пазара.

Те е построена в периода 1529 – 1554 г. За градежа са използвани материали от църквите „Св. Гертруда“ (датираща от XI в.) и от „Св. Богородица“ (от XII в.).
„Св. Богородица” се намира в близост до емблематичната Червена кула. Хале има пет средновековни кули, но най-популярната е Червената, издигната във времето 1418 – 1503 г. Днес заедно с църквата „Св. Богородица“ тя служи за ориентир в града.

Много красива е и сградата Marktschlоsschen, която е от късния Ренесанс. В нея се помещават галерия и офис за туристическа информация.

Тъй като историята на града е свързана с добива на сол от векове, е добре обиколката да завърши с Музея на солта. Ако имате късмет, може да попаднете на Фестивала на солта или на Фестивала на фенерите.

Няма как да сте в Германия и да не опитате местна бира. Затова се отправете към Клайне Улрих­щрасе – квартала, в който баровете и ресторантите са на всеки ъгъл.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.10.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.