Проектът „Не само заСЛОН” е заслонът на бъдещето

Той ще бъде изграден в местност Три кладенци до лятото на 2018 г.

Прочетена: 47

Елица Илчева

Екип от млади архитекти спечели конкурса „Заслон на бъдещето“ с проекта „Не само заСЛОН“. Журито с председател проф. Христо Пимпирев трябваше да избира от петима финалисти, разработили идеен проект за възстановяване на разрушен с годините алпийски заслон от камък в местността Три кладенци между хижа Кумата и Черни връх след пистата на Конярника на Витоша.

Целта е да се покаже, че безопасността в планината вече е свързана и с модерните технологии, както и да се демонстрира архитектура от 2050 г. Зад инициативата стоят група ентусиасти, мотивирани от английския арх. Андрея Момерин и разработката му Bring, който цели насърчаване на устойчивото строителство и заедно с Природен парк „Витоша“ е възложител на проекта. Партньори са Камарата на архитектите в България, Българският антарктически институт и British Council.

Основно изискване към участниците (17 на брой) беше да ползват само екологични материали и задължително да измислят вариант за безжичен интернет и място за зареждане на телефони.
Идеята на победителите – архитектите Мария Стайнова, Виолетка Славова, Иванка Иванова, Красимир Крумов и Даниела Славова, била вдъхновена от италианските алпийски заслони. Отправната точка, от която тръгнали размишленията, им била: „Заслонът не е къща за живеене, той е за спасяване на животи”. Младите проектанти говорили със заклети планинари, с туристи любители, с хора, които са били само няколко пъти в живота си на планина, със скиори и сноубордисти, изследвали локацията на заслона, особеностите на Витоша, съвременните решения за други „капсули за оцеляване”, както и най-новите технологии в областта на устойчивия дизайн.

И създали „Не само заСЛОН“, който се учи от навиците Ви и разпознава нуждите Ви интуитивно и се адаптира към тях. Сякаш е формиран от условията в планината. Ненатрапчив, но високотехнологичен. Рефлектира околността си, за да остава незабелязан за хората, които не го търсят. При лоши условия веднага индикира локацията си на човека в беда и го приютява. Когато някой влезе при студено време, вградените му сензори активират отопляемия под. Срещу него светва екран с директна връзка с Планинската спасителна служба и с информация за метеорологичните условия. Отдолу се намира вградената в стената аптечка, под пейката на входа се активира шкаф за сушене на мокри обувки.

Павилионът е изграден от 4 елемента, като системата е пригодима за 2 размера – 80 и 120 см. Модулите се делят на външни и вътрешни, което позволява нарастването на съоръжението и капацитета му. В различни условия третият от тях може да има различна функция – санитарна клетка, спално помещение, склад. Четвъртият e с енергийна стена и вградена енергогенерираща вятърна перка – винаги ориентиран спрямо посоката на най-силния преобладаващ вятър. Има още гъвкъв фотоволтаичен филм и система за събиране и филтрация на дъждовна вода.
Всичко се произвежда в заводска среда и е напълно оборудвано с инсталации и финишни интериорни материали и се пренася с хеликоптер. По тази причина конструкцията е от рециклирани алуминиеви рамки като в самолетното строителство, гарантиращи ниско тегло.

Интериорното решение е чист минимализъм – без излишни предмети, всичко е интегрирано в стените, което осигурява максимална използваема площ. Но и те не са пълни с екрани и сетивни стимули, които постоянно изискват намеса и внимание, напротив – благодарение на алгоритмите си съзнанието Ви остава свободно, за да може да се съсредоточите в собствената си вътрешна сила.

Мекият под и ниските прозорци предразполагат към сядане на земята. На него могат да спят удобно 6 души, но капацитетът е с опция да се увеличи, щом се разгънат вградените в стените хамаци. Те са три на брой от висококачествена и здрава материя. В прибрано състояние са навити в специални кутии и се закачат на срещуположно прилежащите им халки. Заслонът разполага и с 2 кутии с въже за сушене на дрехи, работещи на същия принцип. Във всеки отделен модул има интегрирано LED осветление.

Бюджетът за павилиона е 50 хил. лв., които ще дойдат от десетина фирми, подкрепящи инициативата, и дарения. След поставянето, което трябва да стане през август 2018-а, обектът ще бъде дарен на парк „Витоша“, под условие че поддръжката му (про боно) за следващите десет години бъде поета от Bring, които искат да изследват влиянието на планината върху постройката.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.10.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *