Красивата холандска миниатюра Харлем

Прочетена: 113

Светослав Загорски

Когато чуят Харлем, хората веднага се сещат за някой гангстерски филм за този квартал на Ню Йорк. Малцина обаче са тези, които знаят, че името му идва от едно от най-тихите и приятни градчета в Холандия, което е център на провинция Северна Холандия. Разположен е на брега на красивата р. Спаарне и е само на 20 км от Амстердам. Харлем не остава незабелязан и привлича с готическата архитектура на късното Средновековие. Той съчетава удобствата на големия град с красотата на живописно селце, което се намира близо до два национални парка и крайбрежието на Северно море. Ако тръгнете на разходка надолу по плажната ивица, ще се озовете в

най-известния морски курорт в Холандия –
Зандвоорд.

В исторически план Харлем се споменава за пръв път през X в., а през XII в. вече е укрепен град и резиденция на графовете на Холандия. През 1572 г., по време на Осемдесетгодишната война, е обсаждан в продължение на седем месеца от испанците, които избиват много от жителите му след превземането. Той е освободен през 1577 г. от холандските сили начело с Вилхелм Орански. През XVII в. градът преживява своя разцвет. Там се заселват много френски хугеноти и го превръщат във важен стопански и културен център. Традиционният поминък е заменен от пренесените от хугенотите производства на коприна, дантели и дамаски. И до днес в околностите на селището се развива интензивното производство на цветя, като луковиците са важен експортен продукт.

Днес от Амстердам до Харлем се стига много бързо и обикновено се ползва влакът. Гарата е построена през 1839 г. Интересен факт е, че първата жп линия в Холандия свързва именно двата града. След около 10 минути разходка от гарата, минавайки по улички със стари къщи с типичните за страната красиви фасади, се озовавате на

Grote Markt – централния площад на Харлем.

На него се провеждат ежеседмични пазари с домашно приготвени вкусотии и ръчно изработени дрехи и бижута. В определени дни той е обособен за продажба и дегустиране на холандско сирене от различни райони на страната или пък се превръща в крайната точка на парад на цветя.

В центъра на площада е разположена и величествената базилика Grote Kerk. Нейното строителство започва в началото на XIV в., но е завършена в края на XVI в. Интересен факт е, че високата 80 м кула на храма първоначално е била построена от камък. Впоследствие се оказало, че тя тежи повече, отколкото конструкцията може да понесе, и е била съборена, за да бъде направена същата такава, но този път от дърво. Любопитно е, че органът в базиликата бил толкова добър, че самият Моцарт идвал няколко пъти, за да свири на него.

Много красива е и сградата на кметството, която е точно срещу Grote Kerk. Малко встрани се намира една известна историческа къща – „Кори Тен Бум”. Тя принадлежи на бижутерска фамилия, чийто приземен магазин все още работи и днес. Семейството и къщата са познати с това, че по време на Втората световна война са укривали много бойци на съпротивата и евреи. Може да посетите дома с екскурзовод и да видите скривалището. Смелата фамилия е била предадена на Гестапо през 1944 г. и има само един оцелял член – Кори Тен Бум. Той продължава бизнеса и до днес.

На няколко преки от Grote Kerk се намира друга забележителност –
музеят „Франс Халс“,

който е построен в знак на почит към родния град на художника. В културната институция са събрани на едно място най-великите майсторски портрети на артиста.

Недалеч от площада е и най-старият музей в Холандия – „Тейлърс“, в който са експонирани вкаменелости, минерали, монети, медали и много картини от художници като Рембранд и Микеланджело.

Харлем е дом и на много други музеи като този на модерното и съвременно изкуство – De Hallen. Той организира изложби всяка година и представлява платформа, където млади холандски и чуждестранни творци могат да представят най-актуалните тенденции.

В сърцето на Харлем е и най-интересният за туристите музей –
Molen de Adriaan.

Той е разположен във вятърна мелница на брега на реката. Посетителите ще бъдат удивени от историята на мелницата, която е била много важна за обществото на Харлем.

В града има десетки магазини, кафенета и ресторанти, които предлагат разнообразие – от местни специалитети до интернационална кухня. Посетилите Харлем няма как да не опитат местнотo сирене Gouda и Edam, традиционните холандски наденички frikandel, вафлите със сироп stroopwafels или малките захарни понички. Също така известни са и пържените картофи, които се предлагат във фунийка за по-голямо удобство, ако ги хапвате накрак.

Интересен факт е, че в исторически план Харлем е много по-значителен и популярен пивоварен център от големите градове Амстердам и Ротердам. Той е известен с бирата Haarlems Jopenbier, датираща от XVI в. Друг вид бира – Haarlems Koyt, ни отвежда още по-назад в пивоварното минало на града. Рецептата от 1407 г. се използва като основа, а крайният резултат е пиво с изненадващ пикантен вкус и 8,6% алкохолно съдържание.

За да почерпите още повече от богатата атмосфера на Харлем, направете панорамен круиз по каналите на града. Река Спаарне минава източно от историческия център на Харлем. Местните имат нещо като традиция и след работа семейството взима по няколко бири и малко мезе, качват се на лодката и обикалят с бавен ход.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 19.10.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.