Перлите на Лаго Маджоре Стреза и Боромеовите острови

Прочетена: 615

Светослав Загорски

Няма как да не сте чували за известния роман „Сбогом на оръжията” на Ърнест Хемингуей. А знаете ли къде великият писател е написал това свое произведение? Чували ли сте за италианското градчето Стреза? Това е перлата на езерото Лаго Маджоре в Северна Италия, на около 90 км от Милано. Хемингуей е бил любител на красивото във всичките му форми и е оставил следи на много места по света. Можем да кажем, че Стреза се възползва на 100% от пребиваването на твореца, което присъства в основните атракции на града.

Това населено място и днес привлича хора на изкуството, писатели от цял свят. Тук през лятото гостите идват, за да се излежават на слънце, да се къпят в езерото и да се разхождат с лодки, а през зимата – за да карат ски на планината Мотароне. Най-високият й връх (1491 м) се намира в непосредствена близост до града, от който се открива прекрасна гледка към езерото, Алпите и масива Монте Роза. До Стреза се намират и известните Боромеови острови, до които има редовни линии с корабче.

Стреза е наследник на средновековния град Стрихия, който датира от над 1000 години. На брега могат да се видят чудесни вили от XIX в., сред които

Сант’Амброджио и Вила Дукале от XVIII в.

Градчето някога е било рибарско селище, но с пускането на железницата и с изграждането на магистрала край него то се е превърнало в един от най-желаните курорти в света. Мястото е много живописно и очевидно заради това още в миналото тук са идвали най-известните художници на Европа, както и членове на кралски семейства, политици, артисти. Архитектурата на градчето e традиционната за Северна Италия, има и съвременни сгради, построени в средновековен стил.

Но да се върнем отново към Хемингуей. Именно тук, в Стреза, Фредерик Хенри, героят от „Сбогом на оръжията”, среща своята любима Катрин Баркли. Действието се развива във впечатляващия Grand Hotel Des Iles Borromees, разположен на брега на езерото. Великолепният хотел вече 150 години предлага на своите гости завладяващ изглед към Лаго Маджоре, Боромеовите острови и заснежените алпийски върхове, които величествено се оглеждат в спокойните езерни води.

Огромният

Grand Hotel Des Iles Borromees от ХIХ в.

е толкова романтичен и великолепен, колкото в дните, когато е посещаван от американския писател, а лоби-барът все още сервира силно хемингуеевско мартини, за да помогне на гостите да навлязат в състоянието „замаян от любов“. А ако не достигнат до него – в парка на хотела има два басейна, тенис корт и летище за хеликоптери.

Стреза е известен и със зелените си градини и спокойните алеи покрай езерото. Интересни да се посетят са двата местни парка – Херцогската вила и Вила Палавичино, в която има малък зоопарк, както и зони с богата и разнообразна растителност – дъб, бук, бор, явор, гинко билоба, калифорнийска секвоя. Тук могат да се видят и над 40 вида различни животни. Най-голямата атракция в парка, разбира се, е вилата, която датира от XIX в. и разполага с миниатюрен влак и игрална площадка за децата, както и чудесен ресторант за родителите им.

Попаднали в Стреза, туристите задължително трябва да посетят и Боромеовите острови. Архипелагът, състоящ се от
Изола Белла, Изола Мадре и Изола дей Пескатори,

носи името на аристократичната фамилия, която ги притежава от векове. И трите острова в миналото са били собственост на граф Карло Боромео III. Днес неговите наследници притежават

Изола Белла и Изола Мадре и поддържат блясъка на облагородения от предците им пейзаж на Лаго Маджоре.

Най-предпочитаната туристическа дестинация са дворците и градините на Изола Белла, кръстени на съпругата на граф Карло Боромео III – Изабела. Бароковият дворец и терасовидните градини около него са построени през XVII в. от графа за любимата жена. Търсен е ефектът на стъпаловидна сватбена торта. В двореца има прекрасна галерия на изкуствата, както и фламандски гоблени от XVI в. Може да влезете дори в стаята, в която Наполеон е нощувал през 1747 г.

През 1935 г. в навечерието на Втората световна война в двореца на Изола Белла се провежда много важната среща между държавници на Италия, Франция и Великобритания. Някогашната лятна резиденция на семейството е украсена с релефи, скъпи полилеи и картини на известни майстори.

В задната част на острова е
прословутата градина на Изабела

– изградена като пресечена пирамида с 10 отделни тераси, леко наклонени към водите на езерото. Терасите са украсени с парапети, басейни, изящни фонтани, грижливо поддържани дървета и ярки фигури от цветя, включително и месоядни растения, сред които се разхождат екзотични птици. На най-горната тераса – на 34 м височина, е поставена статуя на еднорог – символ на фамилията Боромео. Един от най-добрите световни примери за бароков стил на озеленяване е именно Изола Белла.
Не по-малко пищна е ботаническата градина в английски стил на Изола Мадре. И тук навсякъде могат да се видят фазани, пауни и папагали. Мадре е най-големият остров и в миналото е играл ролята на отбранителна крепост. Замъкът на острова обаче в момента е необитаем.

Сравнен с тях, третият – Изола дей Пескатори – Рибарският остров, е семпъл колкото обикновено рибарско село. Именно тук можете да изпиете по едно кафе, да се нахраните в някой от препълнените ресторанти, да си купите сувенири от безбройните магазинчета или просто да се разходите по тесните калдъръмени улички до малкото пристанище в очак­ване на водното такси.
Всъщност на островите няма хотели. Можете да пренощувате в многобройните такива
на брега на Лаго Маджоре.

На италианските брегове на езерото са разположени повече от 30 села и градове, където туризмът е изведен като основна дейност. Така според вкуса си можете да отседнете в хотел с облик на замък, в такъв със съвременен стил или в малка селска къща.

Лаго Маджоре е едно от трите големи италиански езера заедно с Комо и Гарда. Със своите 60-ина километра Маджоре е и най-дългото в Италия. На ширина достига до 12 км, но лесно може да бъде прекосено с лодка или някое от водните таксита. Макар и алпийско езеро, Лаго Маджоре е със средиземноморски климат и бреговете му са заобиколени от маслинови и лимонови дръвчета. Следвайки табелите към езерото или към курорта Стреза, ще усетите цялата красота на северната част на Италия.

Нашата разходка из Боромеовите острови и Стреза можем да завършим с думите на Стендал – „Какво можем да кажем за Лаго Маджоре и за Боромеовите острови, освен да съжалим хората, които не са обезумели по тях?“

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.10.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.