Цветовете на 2018 г. – край на пастелните нюанси

Индигово черно, ръждиво червено или смарагдово зелено предлагат световните лидери в обзавеждането

Прочетена: 120

Елица Илчева

Край на пастелните нюанси. Дойде време на богати палитри и сочни краски. 2018 г. се очертава да бъде цветна по най-елегантния и шикозен начин. Декораторите ще ни спасяват от хромофобията чрез инжекции с ръждиво червено, смарагдово зелено, индигово черно. Това става ясно от предложенията на института за цветовете Pantone, както и на две от водещите световни компании, които диктуват модните тенденции в областта на обзавеждането и интериора – американските PPG The Voice of Color и Behr, марка на The Home Depot.

Преди година мнозина недоумяваха и се подсмихваха на зелената зеленина (greenеry), обявена от Pantone за цвят на 2017 г., а дизайнери масово обясняваха колко абсурдно е внасянето в интериора на цветовете отвън, като настояваха за успокояващи пастелни тонове, които носят светлина и простор. Това обаче никак не е смутило Литрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute, която и сега активно разсъждава за достойнствата на зрелите палитри. „Необходими са интензивни цветове като естествено продължение на нашия динамичен начин на живот. Меките пастелни тонове, харесва ли Ви или не, трябва да отстъпят популярност на яркосини. Червеното и по-скоро ръждиво червеното също е призвано да направи интериора на идващата година различен от предишните“, обяснява тя.

Айсман прогнозира слава и за цветовете на дъгата. „Човешкото око реагира особено добре на всичко, което е ирисово, перлено или полупрозрачно“, казва тя.

„Появяват се по-често и екзотични цветове като оранжевото,
което е толкова необходимо за зрението. И понеже в света на модата сезоните следват един след друг и всеки е различен от предишния, но и носи малко от него, през 2018 г. ще остане и зеленият цвят, макар и в различен тон – като смарагдово зелен“, добавя Айсман.

Всъщност добрата новина е, че докато през 2017 г. Pantone Color Institute ни ограничаваше в един-единствен моден цвят,
сега ни предлагат не една, а няколко палитри за следващите 12 месеца.

В Regeneration например има жълто, липа, яркозелено и синьо. Verdure, символизираща според Айсман здраве, обединява редица растителни краски, включително целина – символ на подновяването, което Pantone се опитва твърде активно да наложи като основа на всички професионалисти и любители на декора.

Американската PPG The Voice of Color категорично е заложила на индиговото черно (black flame). В компанията за бои работят повече от 20 цветни стилисти от целия свят, като всеки е специализиран в различни пазари, които си сътрудничат. Тяхната цел е да се определят стиловите и цветови тенденции за дома, електрониката и автомобилостроенето, а решенията им винаги се взимат под внимание.

„Класически, мастилен и страшно елегантен, този индигов цвят на черното се съчетава лесно с почти всички останали цветове. Както в аксесоарите за дома и мебелите, в боите за стени и тапетите, така и в екстериорните решения той ще се наложи стабилно през идната година. Само като лек акцент в стаята или като властващ – и двете крайности са абсолютно в тон с модните тенденции“, казват експертите на PPG. Освен това те са убедени, че
black flame дава усещане за поверителност,
която ни е изключително необходима заради непрестанните ни контакти и потапянето в света на социалните мрежи, което ни оставя с усещането, че не можем да се скрием от чуждия поглед.
За първи път в историята си и Behr, марка на водещата американска компания за обзавеждане The Home Depot, обявява своя цвят за 2018 г.
Синьо-зеленият им фаворит се нарича „В мига“
и трябва да ни накара да се чувстваме по-спокойни. Ерика Воефел, вицепрезидент на Color & Creative Services, казва, че избраният нюанс наистина предизвиква усещане за мир в разединяващия ни поток на живота. От компанията също така се обявяват против светлите безлични тонове за стени и предлагат раздвижване с различни тонове на синьо-зелено, както и комбинацията му със сребристо, сиво и дори с черно.
И накрая – да се знаят модните цветове е едно, но умението да се ползват е съвсем друго нещо.
Простите правила са известни на всички декоратори. Първото от тях е никога да не обединявате повече от три основни краски в една стая, защото визуалният комфорт, обезпечаващ хармонията, става невъзможен. Второ – използвайте само един главен цвят и неговите съчетания: ако сте избрали наситеносиньо, използвайте заедно с него светло или друг неутрален нюанс.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.11.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.