Шчечин – Крепостта на славянството

Прочетена: 105

Светослав Загорски

Има една малка група градове в Европа, които отразяват като в огледало борбите през вековете между различни племена, религии, държави, заради което са проспериращи и притегателни за милиони туристи. Един от тях е Шчечин, който е известен и като второто по големина полско пристанище на Балтийско море.

От векове той е в центъра на европейските транзитни пътища. Градът е разположен на река Одер в Северозападна Полша по протежение на югозападната част на брега на езерото Дабие в близост до Балтийско море и до границата с Германия. Едно от нещата, с които Шчечин е известен, е фактът, че през 1729 г. там е родена императрицата на Русия Екатерина II Велика. Сградата, в която се е случило събитието, е една от туристическите атракции. Тя се намира на Пазарния площад на града и до днес е неподвластна на времето.

Шчечин носи и интересно архитектурно наследство. През XIX век градът е бил планиран от Джордж Юджийн Хаусман. Същият архитект е планирал и Париж. Именно поради това Шчечин се отличава с нетипично за полските градове териториално устройство – с множество кръгови кръстовища и широки булеварди.

Сред гордостите на населеното място са най-старото работещо кино в света и най-голямото бомбоубежище в Полша от Втората световна война. Зад тези обекти се крие една наистина любопитна и дълга история, която започва да се пише около VIII век. Тогава в местността, населена със славянски племена, е построена
крепостта Померания.

Постепенно селището, обособено около крепостта, се превръща в основен градски център, управляван от владетели от династията Грифин.

След IX век населеното място се сдобива с укрепления за отбрана и започва да се разраства към брега на река Одер. Към средата на X век, по-точно през 960 г., контролът над Померания преминава в ръцете на полския владетел Миешко I. Именно той присъединява града към Полша, като по време на неговото управление той се превръща в
едно от най-важните пристанища на Балтийско море.

Два века по-късно, през 1121 г., Болеслав III, граф на Полша, спечелва контрола над региона. Времето на неговото управление съвпада с издигането на първия християнски храм в Шчечин – църквата на апостолите Петър и Павел.

Впоследствие Шчечин е шведска крепост до 1720 г., а след това е придобит от кралство Прусия и става столица на провинция Померания, която след 1870 г. е част от немската империя.
През 1945 г. по-голямата част от немското население на Шчечин го напуска, а след Втората световна война градът става част от Полша.

Човек трябва да остане повече от един ден, за да се докосне до най-красивите и интересни места в града. Архитектурата на старата част на Шчечин е изпълнена с магическо разнообразие.

Отивайки към центъра,
през мостовете над р. Одер

могат да се видят извисяващата се червена готическа катедрала и светлосивият силует на ренесансовия замък, който е бил седалище на кралете от померанската династия Грифин. Замъкът, построен през 1346 г., е едно от най-впечатляващите места в града, което повечето туристи не пропускат да посетят. Там се провеждат концерти, театрални постановки, изложби, научни дискусии, включително срещи, които имат за цел да популяризират историята на Западнопомерански регион. Това на практика е културният център на града, тъй като в него се намират операта и художествената галерия, където са събрани впечатляващи произведения на изкуството.

Друга перла в короната на Шчечин е Орловият фонтан. Тази забележителност е изградена през 1732 г.

Централната улица, която е пешеходна, е маркирана с червена линия и буквално отвежда туристите към интересните места като
площад „Ясне Блоня”,

който днес носи името на папа Йоан Павел II. Намира се до сградата на кметството, в което са разположени експонати на Историческия музей на града.

От площада започва паркът, който е идеално място за почивка, разходка или за каране на велосипед. Паркът е създаден в периода 1925 – 1927 г. Проектиран е с редица чинари, наредени от двете страни на тревната площ, и цветни композиции по средата. Това е най-голямото средище на този вид дървета в Полша. В парка има и летен театър, където се поставят пиеси, както и красиво езеро.

Тук се намира паметникът Pomnik Czynu Polakоw, който изобразява три орела, подготвящи се за полет. Той е символ на трите поколения поляци, които са били ангажирани с реконструкцията на Шчечин след Втората световна война. Паметникът е поставен тук през 1979 г. Тогава папа Йоан Павел II посетил града и отслужил литургия именно на площада „Ясне Блоня“ пред стотици хиляди вярващи. През 1995 г. в парка бил поставен и паметник на папа Йоан Павел II.

Градът разполага и с още привлекателни туристически забележителности, като
базиликата „Свети Джеймс“,

Музея на съвременното изкуство, Морския музей. Огромният търговски център Галакси, побиращ в себе си над 200 магазина, също привлича много посетители.

Не бива да забравяме, че Шчечин първоначално се развива като пристанищен град. Това е причината морската тема да е силно застъпена в местния туристически продукт. Пример за това е ежегодният Ден на морето, който се отбелязва през юни. Празникът минава изцяло на Шчечинското пристанище. Организират се регати с ветроходни кораби и всевъзможни други забавления.
Самият празник става още по-емоционален, ако туристите опитат от местната гордост – водката Starka, която се пие в цяла Западна Померания. Характерният вкус на тази напитка се дължи на отлежаването й в дъбови бъчви в продължение на 10 години.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 12.11.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.