Венсен Даре – дизайн между барока и сюрреализма

Прочетена: 69

Елица Илчева

„Всеки от нас има три живота, но аз живея едновременно пет“, казва Венсен Даре (Vincent Darré). За разлика от мнозинството, което култивира разумна елегантност, дизайнерът е ексцентричен – търси хумор, театър, приказка. И ги намира непрестанно. Точната си възраст той не съобщава, известно е, че е на не повече от 50. Аристократично строен, Даре винаги ходи изпънат и изглежда безупречно. Докато учи в парижкото фешън училище Studio Berçot, прекарва дълго време в нощния клуб Palace, който е аналог на Studio 54 в Ню Йорк. Там общува с Кристиан Лубутен, Мик Джагър, Роланд Барт и други и се прославя с импровизирани костюми от… безопасни игли.

В началото на 80-те на ХХ в. благодарение на връзките си от клуба постъпва на работа при Ив Сен-Лоран като помощник дизайнер. После в Montana и в Prada разработва линиите за прет-а-порте. През 1995 г. се мести в Chloé, а оттам във Fendi, където изненадващо и за самия него се задържа цели 6 години.

През 2001 г. става главен дизайнер на Moschino. Скоро е привлечен от поста артдиректор на Emanuel Ungaro, където търпи истински провал, защото собствениците на бранда очаквали комерсиален резултат. И не го получили…

През 2008 г. французинът основава студио Maison Darré и се посвещава на мебелите. Определя работите си в духа на барока и с флирта си към сюрреализма. А самият той съвсем скоро след това буквално си позволява да флиртува и с почитателите си, като прави изложба с предмети от личния си интериор, включително възглавници. „Исках да покажа на света какво се е случило там след Maison Darré“, обяснява Даре.

Премиерната му колекция е наречена Ossobucco и вдъхновена от детските му увлечения по анатомията. Така се ражда стол с гръб във вид на ребра. Даре казва, че никога няма да забрави първия си клиент – това бил много сериозен германец, дошъл да пазарува с трима помощници. Той седял в инвалиден стол и избрал масата с „костни“ крака. Дали заради преживения от случката стрес, но творецът веднага се ориентирал към колекция модулни мебели. След това идват и предмети от серията Renaissance, родени като спомени за пътуването му до Рим като дете.

Даре работи сериозно и като интериорен дизайнер, който демонстрира изключително ярко присъствие. Негово дело е обзавеждането на популярния клуб Le Baron в Ню Йорк, автор е на множество жилищни интериори в Париж, участва в обновяването на модна къща Schiaparelli на площад „Вандом“ във френската столица, създадена по проект на големия архитект Жул Ардуен-Мансард и получила името си в чест на дука на Вандом.

Един от последните обекти на Даре, добили световна слава, е бутиковата оптика Thierry Lasry. С размери на пекарна, тя привлича с лъскава мраморна фасада, която като фоторамка очертава абстрактна картина, появяваща се зад стъклото. Интериорът е пълен с оптични ефекти: вътрешното пространство взаимодейства с детайлите на декорацията на прозореца. Контурите от златен месинг са подредени в перспективни линии по потъналите в сиво стени, а геометричните фигури – триъгълник, квадрат и кръг – се отличават с луксозния асортимент на Thierry Lasry. Марката премиум класа, основана през 2006 г., е любима на звезди като Кети Пери, Дженифър Лопес и Мадона.

Според Даре, а и според критиците му обаче най-ярката му работа е хотел Le Montana в Париж. „Сега той е луксозен, но през 70-те на ХХ в. тук беше свърталище на екзистенциалистите.

Възложителите ми дадоха картбланш, а в мен беше образът на американец във френската столица, който иска да получи повече от всичко парижко“, споделя дизайнерът. За всяка стая той проектира различни табли на леглата и обяснява това така: „Мразя, когато леглото просто се прислонява до стената. Спалнята е най-важната стая в моята къща. Тя също служи и за работен кабинет. В леглото работя, чета, говоря по телефона, комуникирам в мрежи с приятели. Веднъж направих в спалнята пижамено парти“, допълва той.

Проектът е изпълнен съвместно с арх. Елизабет Лемерсие, като двамата напълно преобразяват 7-етажната къща, оставяйки на всяко ниво по един свръх луксозен апартамент, където гостите влизат директно с асансьор. Също така всеки от етажите е със собствена дизайнерска тема.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.11.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.