Бреда – Градът в Ниската земя

Прочетена: 340

Георги Сотиров

За първи път чух името на холандския град Бреда преди повече от 30 години, поръчвайки си едноименната бира в механа в ски курорта Пампорово. Сега, пристигайки в селището в Ниската земя, веднага си взех една чаша от прочутото пиво. Предимствата на европейската бира е признал дори един от основателите на Съединените американски щати – Бенджамин Франклин. „Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи. Ако опитате дори глътка от блудкавата жълтеникава американска течност, вероятно ще възразите. Но ако последвате пътя на кехлибарената течност в Европа, ще мислите като мен“, е казал той.

Като отклик на неговите думи днес туристи от цял свят се стичат към Стария континент с желанието да опитат най-вкусните разновидности на бира. А Бреда предлага невероятно разнообразие. В никакъв случай обаче не си мислете, че идваме в града само по този повод.

През ХII в. Бреда е била префектура на Светия римски император.

През 1252 г. селището получава общински учредителен акт, което му дава правото да построи укрепления. Изградени са тухлени стени и порти в римски стил. През 1327 г. Аделхид от Гаверен Бреда продава Бреда на херцог Йоханс III на Брабант. През 1350 г. феодът е закупен от Йоханес II от Васенаар. През 1403 г. наследничката му Йоанна Поланен (1392 – 1445 г.) се омъжва за Енгелберт I от Насау (1370 – 1442 г.), така градът влиза във владенията на Насау. Това привлича към него други благородници, които издигат тук жилищата си. През 1534 г. Хенри III от Насау – Брески, преустройва укрепленията, но през същата година огромен пожар разрушава 90% от града, включително църкви, параклиси и кметството. Аналите говорят за оцелели само около 150 къщи и основната църква.

През периода на Осем­десетгодишната война (1566 – 1648 г.) Бреда заема ключово място. По време на конфликта Испания се бори за запазване на властта на Хабсбургите над Испанска Нидерландия, чиято протестантска част се е разбунтувала и отделила от короната, създавайки Утрехтската уния. Бреда е обсаден (28 август 1624 – 2 юни 1625 г.) от испански войски под командването на Амброзио Спинола. Според историците от военна гледна точка това действие било крайно рисковано и абсолютно безполезно начинание, но имало за основна цел повдигането на духа на войските. Цяла Европа по това време следи в очакване развитието на събитията при Бреда. След десетмесечна обсада градът се предава. Моментът е запечатан на картината на Диего Веласкес „Предаването на Бреда“, нарисувана в периода 1634 – 1635 г. Тя изобразява сцената при предаването на ключовете на града от неговия губернатор Юстин ван Насау на главнокомандващия испанските войски Амброзио Спинола на 5 юни 1625 г. Алтернативното име на картината – „Копия“, е породено от това, че една трета от платното е заета от изображението на копията на испанската армия. Творбата се намира в музея „Прадо“.

„Предаването на Бреда“ е една от дванадесет­те батални картини, създадени за увековечаване на победите на войските на Филип IV. Картините са предназначени за Залата на кралствата в двореца Буен Ретиро.

Английският крал Чарлз II прекарва по-голямата част от изгнанието си в Бреда по времето на Протектората. През 1667 г. е подписано Споразумението от Бреда, с което се слага край на Втората англо-холандска война. През 1746 – 1748 г. тук се провежда Бредският конгрес, на който британски и френски дипломати се опитват да сложат край на войната за австрийското наследство.
През 1795 г. французите навлизат в Бреда, носейки със себе си идеите на Френската революция.

Сега Бреда е деветият по големина град в Ниската земя

с близо 200 000 жители. Почти в центъра е една от най-вълнуващите и популярни местни атракции – Музеят на историята и археологията, в който можете да научите повече за миналото на града. Внушителната сграда в ренесансов стил е построена в края на XIX в. и e призната за архитектурен паметник. По време на Втората световна война в нея се е помещавало учебно поделение на военноморските сили, а след края на конфликта няколко години тук е провеждало занятията си и военно артилерийско училище.
Ако искате да си починете, можете да седнете в някое от бистрата около
централния площад Grote Markt,

които се отличават с разнообразна кухня и богата гама от бири. Районът е пешеходен. Тук се провеждат ежегоден джаз фестивал и карнавал. В зависимост през кой ден от седмицата сте в Бреда, можете да видите различни пазари. Във вторник е седмичният, който се прави от 1321 г. В сряда са книжният и антикварният пазар. В началото на декември на площада се поставя и коледното дърво. Близо до Grote Markt е и кметството на града.

Една от забележителностите на Бреда е
църквата Grote Kerk.

Кулата й е висока 75 м. Храмът започва да се изгражда през 1410 г., като през 1457 г. кулата се срутва и в периода 1468 – 1509 г. е изградена нова. През 1547 г. църквата е завършена в сегашния й вид. След Реформацията, при която протестантството се обособява като отделно направление на християнството, храмът вече е протестантски. От 1843 г. насам са правени различни ремонти на обекта. Последното мащабно възстановяване е извършено от 1993 г. до 1998 г. Органът в Grote Kerk е най-големият в Холандия.
Замъкът на Бреда впечатлява със своята архитектура. Той е променен в ренесансов дворец през 1536 г. По време на френското управление е военна казарма и болница. Тук през 1826 г. се настанява Кралската военна академия на Холандия.

В близост е градският парк Валкенберг, където по алеите заедно с минувачите се разхождат патици, други водоплаващи птици, зайци, дори и домашни кокошки. На входа на този парк се намира паметникът Баронимонюмент от 1905 г., проектиран от архитекта Пиер Кайперс. Друг голям парк близо до центъра е „Вилхелмина“. В него в чест на полските освободители през Втората световна война е поставен танк „Пантера“, който е подарен на града от поляците през 1945 г.

В Бреда се намира University of Applied Science (Университетът за приложни изкусва) – едно от най-престижните нидерландски държавни висши учебни заведения в об­ласт­та на приложните науки, както и за строително инженерство. От създаването си през 2004 г. той традиционно заема лидерски позиции в националните образователни рейтинги в редица области на академичното знание.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.11.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.