Първият подводен ресторант в Европа предлага не лукс, а ново изживяване

„Чудо“-то на Норвегия ще отвори за посетители през 2019-а

Прочетена: 83

Елица Илчева

Ако досега сте свързвали Норвегия с планините, фиордите, ледниците, самотните полярни мечки, тъмносиньото море и северното сияние, то вече може да добавите в списъка и първия подводен ресторант в Европа, който определено ще предлага „вечеря с гледка“. Нетрадиционното заведение ще бъде разположено на най-южната точка на крайбрежието – до село Бели, на около пет часа път от столицата Осло и на няколко километра от фара на Linden, който се посещава от 80 000 души годишно. „Чудо“-то, както е работното му име, ще е наполовина над морското равнище и наполовина – под него. Сградата ще се помещава в монолитна бетонна черупка, която изглежда сякаш е потънала навътре. Ще лежи обаче директно на морското дъно до пет метра под повърхността на водата в най-дълбоката точка, където ще се превърне в изкуствен риф за миди, риби и други. Бетонната обвивка е специално конструирана като корпус, който да привлече морските обитатели „да се заселят“ отгоре му.

Проектът е дело на норвежки архитекти от Snohetta, фирма, работила по фасадата на Националната опера и балет в Осло и библиотека „Александрина” в Египет. В „Чудо“-то са инвестирали братята Гаут и Стиг Убостад, собственици на Lindesnes Havhotell. Те са избрали мястото достатъчно близо до хотела си – на 250 метра. Бюджетът е 50 млн. норвежки крони.

„Желанието ни е да създадем уникална атракция, която ще ни позволява да привличаме гости от цял свят. Вярваме, че комбинацията от вълнуваща архитектура, морска биология и гастрономия ще направи това успешно“, казва Гаут Убостад.

Екипът ще започне работа през февруари 2018 г., като се очаква ресторантът да отвори врати в началото на 2019 г. Архитектите уверяват, че стените ще могат да устоят на всяко настроение на морето. Те ще са от бетон с дебелина около метър и ще предпазват конструкцията от натиск и ударите на вълните. Огромни панорамни прозорци ще дават възможност на посетителите да наблюдават океанската бездна. Най-големият ще е с размери 11 на 4 метра и с дебелина на акрилното стъкло 40 см, което гарантира сигурност.

„Ако питате как се създава нещо подобно под вода, ще признаем, че го изграждаме на елементи на сушата. След това ги сглобяваме върху бараж, с който се стига до мястото, и почти готова, сградата се спуска в морето“, казва архитектът Руне Грасдал.

По думите му целта не е луксозна постройка, а нещо, което изглежда съвършено различно. Това здание и отвън, и отвътре ще предизвиква вълнения в хората. Ще впечатлява и поради факта, че се намира и на суша, и под вода.

По проект ресторантът е оформен като удължена тръба в грубия бетон. Той ще бъде на 2 етажа с капацитет от около 100 човека. Под входа на повърхността ще се намира специален бар с шампанско, с който „да се успокоят нервите на посетителите преди спускането“, а на най-долния етаж ще бъдат разположени 2 дълги и няколко по-малки маси с гледка от 11-метровия панорамен прозорец.

Архитектите поставят на първо място спокойствието на клиентите си. За да постигне това, дизайнерският екип ще разчита на хубава осветеност и естествени материали. „Едно от качествата на сградата е как тя свързва природата със земята и как човек може да е спокоен под водата, наблюдавайки неща, които не вижда всеки ден“, споделя Грасдал. Интериорът е решен в тъмносиньо и тъмнозелено, за да се слива с морето. Оборудването също е в топли тонове и от естествени материали, за да се акцентира не върху мебелите, а върху подводните гледки.

Snohetta ще изгради „диамант“, който генерира повече енергия, отколкото използва. Архитектът предлага модерна технология за отоплителна помпа на морското дъно, която ще поддържа комфортните вътрешни температури на ресторанта целогодишно. „Тази сграда ще повиши осведомеността за нуждата от иновативни решения за околната среда навсякъде по света“, казват проектантите. За това ще способства и отделно изграденият изследователски център за морска биология.

Посетителите на подводното заведение ще се радват на ястия от морски дарове, приготвени от датския готвач Nicolai Ellitsgaard Pedersen, както и на образователно пътуване благодарение на информационните плочи, монтирани по пътеката до входа на ресторанта.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.12.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.