Детройт – Автомобилната столица на света

Прочетена: 204

Светослав Загорски

Правите магистрали и първокласни пътища остават без дъх всеки, който посети Съединените американски щати (САЩ) по работа или за почивка. По тях се движат огромни автомобили в сравнение с компактните малки коли, характерни за Европа. Тези, които искат да разберат откъде е тръгнало всичко, трябва да отидат на север – в щата Мичиган, и по-специално – в мегаполиса Детройт. Той се намира на границата с Канада. Именно връзката с канадския град Уиндзор чрез мост и тунел е предпоставка за определянето на Детройт като четвъртия по големина метрополис в Северна Америка. През центъра му минава едноименната река, която е сред най-натоварените в света, но е и от най-важните атракции. Без съмнение най-подходящото време за туризъм е през пролетта и есента.

Любителите на новите коли трябва да се отправят към Детройт през януари. Той е домакин на едно от най-големите ежегодни автомобилни събития – „Северноамериканското международно автошоу”. То се провежда по традиция в Кобо център през средата на януари и трае около 2 седмици.

Историята на града започва през 1701 г., когато на р. Детройт Антоан Ломе де Ла Мот-Кадилак основава френското селище Форт Детройт. През 1760 г. то става част от английските колонии и името му е съкратено до Детройт, който от 1805 до 1847 г. е столица на щата Мичиган.

Днес градът има славата на световна автомобилна столица. През 1904 г. Хенри Форд построява първия завод за коли. До средата на ХХ век в Детройт са изградени най-мащабните предприятия в областта – на Ford, General Motors и Chrysler.

Именно затова, ако имате на разположение повече време, разгледайте
най-големия музеен комплекс в САЩ – „Хенри Форд“.

Разположен на внушителните 49 хил. кв. м, в него ще откриете антични колекции от промишлената революция до днес, а и културно-исторически забележителности от цял свят.

Огромните размери са водещи в архитектурата на Детройт. В момента, в който се озовете в центъра му, ще забележите колосалните седем стъклени цилиндрични небостъргача на самия бряг на реката. Най-високият от тях е на 73 етажа, като най-горе е разположен луксозен ресторант със смайваща панорамна гледка. Комплексът, по-известен като Renaissance Center, е построен през 1960 г. от Хенри Форд Втори, който по това време е президент на автомобилната компания „Форд”. По ирония на съдбата доскоро той бе дом на третия производител на коли в света – General Motors. Тук можете да откриете над 70 магазина, ресторанти, забавления, а хотел от веригата Marriot ежегодно приема хиляди туристи.

Непосредствено до
Renaissance Center

може да посетите The Penobscot, The Ford, The Guardian и The Dime – четирите офис сгради, неотстъпващи по пищност на основната.

Но градът далеч не е само автомобили и небостъргачи. Една от най-красивите сгради е Детройтската обществена библиотека. Освен с богатата си колекция от книги и документи, тя привлича посетители със своя забележителен интериор – мраморни стълби, антични дървени настолни лампи и ръчно рисувана керамика, заобикаляща камините. Вторият етаж на библиотеката е Арт музей с великолепните си стенописи и картини. Централният вход на сградата е украсен с цветни мозайки, изобразяващи сцени от класическата литература.

Обществената библиотека

съхранява архива на Кларънс Бъртън, чиято колекция включва 30 000 тома, 40 000 памфлета и над 500 000 непубликувани архивни материали. В нея с предварително уговорен час биха могли да се видят най-богатата в страната колекция от автомобилната история и тази на редки книги, включваща първи издания, ценни илюстрации и ръкописи на известни американски автори. Сред най-значимите екземпляри е оригиналният ръкопис на „Хъкълбери Фин“ и „Том Сойер сред индианците“, дарени от дъщерята на Марк Твен – Клара Клеменс.
Посетителите могат да научат историята на автографите върху титулните страници, да се запознаят с процеса на принтиране, консервацията и предпазването на книгите от външни влияния и способите за оценяване на редки томове.

Друга красива сграда е откритият през 1926 г. Масонски храм в Детройт. Той е най-големият в света и въплъщава творческото вдъхновение в неоготик стил на известния архитект от началото на XX век Джордж Мейсън и артистичните виждания на скулптора Корадо Пардучи, който изгражда внушителното лоби по подобие на замък в Палермо. Почеркът на Пардучи може да бъде забелязан в грандиозните скулптури, кристални лампи и полилеи, декоративни арки, изваяни гипсови орнаменти по таваните и други
уникални детайли из помещенията на храма.

Внушителната сграда на 16 етажа с височина 64 м има 1037 стаи и зали, сред които катедрала с 1400 места, церемониална зала за 4404 седящи, три театрални и концертни зали, ресторанти и кафенета, спортна зала, плувен басейн, боулинг, офис помещения, хотелска част с 80 стаи и три бални зали.
Веднъж дошли в Детройт, подарете си един незабравим круиз по реката с луксозния 70-метров кораб Detroit Princess, чийто капацитет е до 1500 души. От неговите четири етажа ще можете да се насладите на около тричасово плаване.

Разположен в сърцето на Детройт, комплексът MGM Grand Detroit разполага с над 4000 игрални машини, 400 луксозни стаи, 3 ресторанта и нощен клуб. В близост се намират и другите три луксозни казина – Caesars Windsor, Greektown и MotorCity.

Любителите на изкуството в Мичиган рядко пропускат концерт на
Детройтския симфоничен оркестър

в известната концертна зала. След като напуска залите на Детройтската опера, оркестърът се мести в новата сграда в края на 1919 г., строена според изискванията на музикалната акустика. Поради финансови затруднения по времето на Голямата депресия той намира временен дом в Масонския храм на Детройт. Концертната зала става поле за изява на обичани джаз изпълнители, сред които Ела Фицджералд, Били Холидей и Дюк Елингтън.

Известен факт е, че основаният през далечната 1887 г. Детройтски симфоничен оркестър е първият в света, звучал по радиостанция и създал собствена радиопрограма. Можете да му се насладите и днес.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.12.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.