Тренто – алпийската перла на Италия

Прочетена: 250

Светослав Загорски

Поредният снеговалеж в страната през миналата седмица подкани хиляди любители на ските да започнат подготовка за зимната си ваканция. По традиция голяма част от практикуващите този спорт ще заложат на алпийските курорти и отсега търсят подходящ базов лагер. Точно такъв е красивият италиански град Тренто, разположен в подножието на Южните Алпи, на брега на река Адидже. Наблизо е прочутият ски курорт Мадона ди Кампилио.

Тренто е идеалното място и за тези, които не обичат през цялото време да са на ските, а искат и да се разходят сред приятни места и да видят красива архитектура. Не е за пренебрегване и фактът, че близо до Тренто е и езерото Гарда.

Наскоро изследване показа, че в Италия най-добре и най-дълго живеят именно жителите на Тренто. Според проучването безработицата там е почти нулева, средната продължителност на живота на жените в Тренто е 86,1 години, а на мъжете – 81,3 г.

В древността територията около съвременния град е била обитавана от келтски племена, които са живели тук в продължение на повече от 2 хиляди години. През VI век пр.н.е. на мястото на келтите дошли римляни. Името на града идва от латинската дума Tridentum.

Като част от Свещената Римска империя

градът взима дейно участие в религиозните войни в Европа, продължили дълги години. С падането на Римската империя Тренто става апетитна хапка за много народи. Управляван е от остготи, лангобарди и франки. С влизането си в границите на Италианската република Тренто започва да развива своя туризъм благодарение на изключително красивата си природа и чист планински въздух.

По време на Втората световна война Тренто за известно време става част от Третия райх, но след приключването й бързо се връща към италианската си същност и дори бележи истински разцвет. В периода на Втората световна война градът е зависел главно от производството на вино и коприна.

Освен че се намира в любимата планина на европейците, известна по цял свят с неописуемо красивите си пейзажи, Тренто може да се похвали и със средновековния облик на центъра си, с множеството забележителности, с вкусната италианска кухня и с гостоприемността на жителите си. Архитектурата в града е смесица от италианския ренесанс и немската готика, както и типичните тиролски елементи, характерни за тази част на Италия. Много от сградите в историческия център на града са реставрирани, а обектите от епохата на Възраждането все още се възстановят в оригиналните им пастелни цветове.

Основна атракция в Тренто е
замъкът Буонконсиглио,

който е един от най-големите и важни монументи в региона. Той е бил резиденция на епископите на Тренто от XIII до XVIII век. Състои се от поредица от здания от различни епохи, оградени със стени, разположени по-високо от града. Кастелвекио е най-старата част от замъка и тя се характеризира с висока цилиндрична кула. Построен е през XIII век върху хълм, разположен срещу западната част на градските стени, в близост до реката.

Първоначално е бил военна крепост. И до днес могат да се видят външните дялани камъни, които са изпълнявали функцията на бойници, желязната готическа врата и входът, намиращ се над подвижен мост. Точно до Кастелвекио при разширение през XVI век е изграден ренесансовият Палацо Магно по идея на Бернардо Клес, номиниран за кардинал през 1530 г. Състои се от 4 крила и е свързан с останалата част от замъка чрез изящен проход. Бароковата Джунта Албертина датира от края на XVII век. В южната част на комплекса се намира кулата Акуила, където е прочутият Цикъл на месеците. Той е забележителен със своя точен портрет на ландшафта, навиците и модата на Тренто през Средновековието.

Стените на кулата Фалко,

построена в края на XVI век, са изрисувани с ловни сцени. Те също са рядък пример за немска пейзажна живопис в северната част на Италия. Интерес представляват и стенописите, поръчани от епископите за вътрешните стени на замъка. След края на управлението на епископите през 1803 г. той е бил използван за казарми. През 1924 г. е превърнат в Национален музей.
Други дворци, които заслужават специално внимание, са Палацо Преторио с Музея на църковната живопис и Палацо деле Албере с Музея на модерното изкуство.
Следващата спирка из забележителностите на Тренто задължително е Пиаца Дуомо, който освен с красивата си катедрала разполага и с прелестен

фонтан на Нептун –

едно от най-използваните места за срещи. Той е създаден от италианския скулптор Стефано Салтиеро и дълго време е осигурявал питейна вода на града. Фонтанът е изработен между 1767 г. и 1769 г. В деня на неговото освещаване магистратите на Тренто издали заповед, с която забранили на жителите да замърсяват водата.

Статуята на Нептун, която днес се извисява на площада, не е оригиналната. Изработената от Салтерио е претърпяла различни повреди през вековете и през 1945 г. е заменена с копие. Първоначално фонтанът бил заобиколен от 16 малки колони, свързани с верига. Те са премахнати през втората половина на XIX век.

Сред по-известните обекти в града е и църквата „Санта Мария Маджоре“ от XVI век. Определено заслужава да се разгледа и сградата на гарата – един от най-добрите образци на италианския модернизъм.

Градът е популярен и като една от столиците на музеите, защото наред с традиционните предлага на посетителите си и много специализирани. По-голям интерес представляват Музеят на естествената история, Музеят на въздухоплаването и Музеят на катеренето.

Кварталите на Тренто също привличат пътешествениците. Например в „Ла Виоте“ се намира Алпийската ботаническа градина. В края на разходката си можете да се отправите към долините Вал Адидже и Вал Лагарина, където са запазени древни крепости от X – XII век като Фирмиан и Сан Готардо, Кастело ди Монреал, Белведере и др.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 24.12.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.