Нова година в Европа – 5 дизайнерски хотела, преобразени през 2017 г.

Прочетена: 63

Елица Илчева

„Аз приемам хотела като място, в което може да се скриеш от действителността. Парченце рай на земята, където животът е опростен до краен предел“, казва един от най-популярните дизайнери на хотелски интериори – французинът Франсоа Шампсор. През 2017 г. в Европа поне 20 хотела са преобразени от собствениците им с идеята да отговорят именно на това съвременно търсене за пространство, в което се изолираме от всичко познато. Всеки е различен и интересен, но пет от тях са с уникални и модерни интериорни решения.
Париж, Франция. Hotel de Crillon

Легендарният Hotel de Crillon беше открит наново това лято след четиригодишна реставрация за 455 млн. евро. Неговото възраждане стана едно от най-обсъжданите събития на светските сбирки в Париж.

Собствениците Rosewood Group са поверили реконструкцията на обявявания за номер едно на френската дизайн сцена в момента – Карл Лагерфелд. Ландшафтният гуру Луи Бенес е сложил ръка на озеленяването на тераси и дворове. Мебелите са антики, както и предмети, правени по скици на авторите на проекта. Полилеите са изработени от майсторите на Baccarat, а старите лампи, запазени в хотела, са били старателно реставрирани от Maison Lucien Gau.

Дворецът, в който се намира хотелът, е проектиран от Луи-Франсоа Труарт като част от прекрасния комплекс на Place de la Concorde, изграден по времето на Луи XV. От 1788 г. сградата се превръща в резиденция за няколко поколения на фамилията благородници Крион.

Интересно е, че в много от стаите Карл Лагерфелд е заложил възможността те да могат да се комбинират и отварят една към друга при желание на клиента. Така той може да получи огромно луксозно пространство с обща площ до 335 кв. м.

Хотелът разполага със 78 стаи, 36 апартамента и 10 лични апартамента. Най-голямата стая е с площ от 245 кв. м плюс две тераси от 100 кв. м. Нощувката ще Ви струва малко над 1000 евро.
Париж, Франция. Hotel National des Arts et Metiers

Той заема две съседни сгради. Авторът на интериора е модернистът Рафаел Наво. Четиризвездният комфорт, отличната италианска кухня и коктейлите на Оскар Каклорини вече са привлекли много трудни за съблазняване гости. Не са малко обаче и онези, които идват заради уникалната и ултрамодерна атмосфера, която създава на пръв поглед сивият интериор.

Черният мрамор, необработеното дърво, окислената мед, показват нестандартен подход към декора. Дизайнерът внимателно подбира елементите за различните пространства. Меката мебел и дори чаршафите са проектирани и произведени от Paola Navone и Gervasoni. Стените на ресторанта La Cicchetteria са украсени със скулптурна композиция от стотици метални тръби от оксидирана мед и обшити с панели от същия материал. Масите също посрещат с плотове от мед. В основния ресторант le Ristorante художникът Gael Davranche трансформира акустичните панели в декоративни. На терасата столовете са на Palissade. Плотовете в кухнята пък са от гланциран теракот. Дървото като материал е използвано единствено за подовете. 100 кв. метра се предлагат на гостите в мезонетите, разположени в пентхауса. Стая може да се наеме за 250 евро.

Копенхаген, Дания. Nobis Copenhagen

През септември 2017 г. отвори за посетители първият хотел на бранда Nobis извън Стокхолм. Той се намира в близост до парк Тиволи в сграда исторически паметник – бившата Кралска консерватория, строена през 1903 г. На 5500 кв. м са разположени 77 стаи и 3 апартамента. Преустройството е дело на известния шведски архитект Герт Вингорд и екипа му от Wingаrdh Arkitekter. Хотелът е замислен комфортен и приятелски, но избавен от всичко излишно и изкуствено. Дизайнерите залагат на качествени материали (естествен мрамор, дъб, мед) и авторски произведения – модерните осветителни тела на Майкъл Анастасиадис, столове и кресла от Ханс Вегнер, датски кристал от Фредерик Бегер. И всичко това създава атмосфера, неподвластна на времето, но най-напред идва усещането за модерност. Цените на стаите започват от 350 евро.

Лондон, Великобритания. Henrietta Hotel

Това е първият подобен обект на Experimental Group в британската столица. За автора на интериора, основателят на студиото Chzon Доротея Мейлихзон, също е първият проект в Лондон.

Хотелът има само 18 стаи и ресторант за 80 места. „Аз съм се старала да откликвам на архитектурата в района. За източник на вдъхновение ми послужи самата улица“, разказва дизайнерът.

Характерните за сградите на „Ковънт Гардън“ плоски фасади подсказват нестандартно високите релефни гърбове на леглата. Текстилът, „вграден“ там, също е авторски на дизайнерката.

Разнообразните и забележителни нейни прийоми, сложните цветови съчетания, различни за всяка от 18-те стаи, дават невероятен колорит. Пластичните решения създават много наситена и емоционална среда в духа mid-century, достатъчно смело за хотел, но подхождащо и родеещо се с историята на района. Затова и 280 евро за нощ е цена, която си заслужава.

Мадрид, Испания. Barcelo Torre de Madrid

За този дизайнерски хотел вече сме Ви разказвали, но няма как да го подминем и сега, защото той определено влиза в топ 5 на годината.

Скулптурата на мечката, която е символ на Мадрид, е изпълнена в нетипичната за животното черно-бяла гама, която дизайнерът на проекта – Хайме Айон, използва в почти всички свои арт обекти.

Тук може да поседнем и на креслата от Gardenias, създадени от Айон за каталунския бранд BD (Barcelona Design), или да се насладим на масите скулптури от неговата колекция Reaction Poetique за Cassina, вдъхновени от творчеството на Ле Корбюзие.

Хотелът заема 9-ия етаж от най-високата сграда в столицата на Испания и в Западна Европа The Torre de Madrid (142 м). Построена през 1957 г., изначално е проектирана за офиси, апартаменти, кинотеатър и ресторант.

За коренното преобразяване на хотела през 2017-а специално е избран Хайме Айон заради разпознаваемия му стил, който му е донесъл и световната слава. Цените на стаите започват от „скромните“ 200 евро.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.12.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.