Осмата година на в. „Строител”

Прочетена: 124

Свилена Гражданска
Ренета Николова

Осмата година на в. „Строител“ бе успешна и динамична. Продължихме създадените традиции през годините и стартирахме нови инициативи и рубрики. Следвахме както и досега нашия основен приоритет – да бъдем полезни на Камарата и на строителния бранш, но и на институциите и обществото. Успехите ни се дължат на три принципа, които ни ръководеха и през 2017 г.: поставяне на високи цели, тяхното следване и непреклонни стандарти по отношение на качеството. Защото винаги може повече, а ние знаем, че ние можем повече.

Началото на 2017 г. започна с поредна награда за най-авторитетното браншово издание у нас. На 23 март в. „Строител“ бе удостоен с почетен плакет на Висшето строително училище „Любен Каравелов“. Той бе получен от председателя на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов. На събитието присъства и прокуристът и гл. редактор на изданието Ренета Николова. „Връчваме този почетен плакет на в. „Строител“, за да благодарим на изданието на КСБ за дългогодишното ни сътрудничество. „Строител“ винаги е популяризирал нашите научноизследователски прояви. Вестникът на Камарата се утвърди в медийното пространство като водещо специализирано издание, което дава пълноценна и качествена, бърза, а често и изпреварваща информация за случващото се в сектора в страната и чужбина“, каза ректорът на ВСУ „Любен Каравелов“ проф. д-р арх. Борислав Борисов. Между изданието на КСБ и висшето училище беше подписан и Меморандум за сътрудничество и партньорство. Със сключването на меморандума двете страни декларираха ангажимента си да обединят своите усилия за сътрудничество в областта на професионалната квалификация и развитието на строителството.

В работна обстановка на 3 април в нюзрума на в. „Строител“ екипът отбеляза 8-ият рожден ден на изданието на КСБ. Председателят на УС на Камарата инж. Николай Станков, председателят на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов и инж. Симеон Пешов, почетен председател на КСБ, поздравиха екипа и му пожелаха нови успехи. Вестникът получи много поздравителни адреси от партньори и приятели.

За първи път тази година в. „Строител“ и ОП на КСБ – Варна, на 30 май организираха работна среща с ръководството на морската столица. Медиен партньор на събитието бе изданието, а модератор – главният редактор Ренета Николова. Форумът бе открит от кмета на Варна Иван Портних и инж. Христо Димитров, председател на Областното представителство на Камарата в града и зам.-председател на УС на КСБ. По време на срещата бе презентирана инвестиционната програма за 2017 г. на община Варна.

В. „Строител“ отново бе в синхрон с най-актуалните теми в икономическия и обществения живот, като организира заедно с КСБ, Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране кръгла маса „Възможности за намаляване на административната тежест в строително-инвестиционния процес“. На нея браншовите организации поискаха облекчаване на процедурите в сектора и излязоха с предложение как това да се случи. Форумът се състоя на 27 юни.

Заедно с КСБ и под патронажа на Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие към Европейския парламент, проведохме на 20 юли Третата международна конференция „Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 – 2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“. Специални гости бяха зам.-председателят на ЕК с ресор „Работни места, растеж, развитие и конкурентоспособност“ Юрки Катайнен и вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Вазил Худак.

Бяхме партньор на КСБ и в превърналото се в ключово ежегодно събитие за бранша – дискусионния форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“ на 26 септември.
По традиция на 23 октомври проведохме четвъртата изложба „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“ съвместно с КСБ и със съдействието на Столичната община. През 2017 г. освен традиционния повод за експозицията – празника на строителя – Димитровден, тя бе посветена и на 10-годишния юбилей от създаването на КСБ. По традиция екипът на в. „Строител“ организира ежегодния Бал по повод Деня на строителя. Заедно с КСБ и Българската асоциация по водите на 21 ноември организирахме за седма поредна година Националната конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020“.

По случай 95-годишнината от модерното университетско транспортно образование у нас Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ награди вестник „Строител“ за дългогодишното ползотворно сътрудничество и високо журналистическо майсторство. Изданието получи плакет и юбилейна грамота от ВТУ „Тодор Каблешков“.

Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ и в. „Строител“ подписаха меморандум за сътрудничество и партньорство на 14 декември. Меморандумът беше парафиран от председателя на ББАПБ д-р ик.н. Николай Иванов и инж. Пламен Пергелов, председател на СД на изданието. Двете страни декларираха ангажимента си да работят заедно за осъществяването на сътрудничеството в областта на пътното дело в посока изграждане на модерна пътна инфраструктура, отговаряща на съвременните изисквания за ефективност, ефикасност, комфорт и безопасност.

Участвахме като партньор и в 16-ото издание на строителния конкурс „Златен отвес“, организиран от ОП на КСБ – Варна. Комисията по избор на победителите включваше и наш представител – Мартин Славчев, редактор във в. „Строител“.

Изданието на Камарата бе медиен партньор на събитията на Научно-техническия съюз по строителство в България, Българска строителна футболна лига, Академия „Лидерите“, Varna Spaghetti Engineering 2017, Сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле“
и др.

Създадохме и нови партньорства не само у нас, но и в чужбина. Като част от делегация на КСБ инж. Любомир Качамаков, член на УС на КСБ и на СД на в. „Строител“ и главният редактор на изданието Ренета Николова бяха на посещение в Норвегия. Там проведоха среща с главния редактор на списание „Строителна индустрия“ (Byggeindustrien) Арве Брекхус. Изданието, което има печатна версия и сайт, е водеща медия в строителния бранш в Норвегия и дружество, собственост на Норвежката асоциация на контракторите. Между двете браншови медии бяха обсъдени възможни бъдещи съвместни инициативи.

И през 2017 г. на страниците на в. „Строител“ представяхме резултатите от професионализма и труда на строителите – изпълнението на едни от най-сериозните проекти у нас – метрото, зала „Арена Бургас“, Западната порта на Сердика и др.

През тази година по повод юбилея на КСБ в. „Строител“ изработи алманах „10 години Камара на строителите в България“, в който бе събрана историята на най-авторитетната браншова организация у нас. Изданието направи и Каталога на ОП на КСБ – Смолян, в който бяха публикувани всички фирми – членове на Областното представителство. „Бих искал да изразя своята лична и на колегите ми благодарност за експедитивността, професионализма и отзивчивостта на целия екип от „Вестник Строител“ ЕАД, който бе ангажиран с нашето юбилейно издание и лично на г-жа Ренета Николова и г-жа Галя Герасимова, благодарение на които каталогът достигна до нас в този функционален, красив и стилен формат“, се казва в благодарствено писмо, изпратено от Владимир Кехайов, председател на ОП на КСБ – Смолян.

По възлагане на АПИ преиздадохме и сборника „Пътищата на България“. Направихме и информационни и рекламни материали за ОП на КСБ – Смолян, ОП на КСБ – Пазарджик, ОП на КСБ – Перник, и ОП на КСБ – Габрово.

За нуждите на АПИ изработихме информационно видео за безопасността в тунелите.

От началото на декември сайтът на вестник „Строител” – www.vestnikstroitel.bg, представя в своята платформа нова функция за излъчване на видео информация „На живо“ в реално време. Целта е да продължим да работим за Вас, нашите читатели, така че да бъдете възможно най-бързо информирани за най-интересното, случващо се в страната и чужбина в сектор „Строителство“. Категорията „На живо“ предлага непрекъсната връзка с Facebook Live платформата на нашия сайт, която вече се радва на голяма популярност сред читателите ни.

През декември вестникът организира и Турнир по стрелба, в който екипът показа, че е точен не само на журналистическото поприще. Участниците бяха оценявани от жури с председател Венцислав Рангелов, началник служба КОС в СДВР.

По традиция в края на годината се състоя и нашето Коледно парти. Тази година то бе в „Клуб 21. Старата София“. Специални гости на тържеството бяха председателят на УС на КСБ инж. Николай Станков, инж. Пламен Пергелов, председател на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД, инж. Любомир Качамаков, член на СД на изданието и на УС на КСБ, и Валентин Николов, председател на Контролния съвет на Камарата.

„Поздравявам всички Вас – Съвета на директорите на изданието, главния редактор Ренета Николова и целия екип на в. „Строител“ за това, което правите. Екипът е страхотен. Вестник „Строител“ наистина е много добър и не го казвам от куртоазия, това е и мнението на колегията, и на много хора извън Камарата“, обърна се инж. Станков към присъстващите.

„Бих искал да Ви пожелая здраве, късмет и хубави емоции, все така отлична екипна работа и много нови успехи през 2018 г.“, добави той.

 

В навечерието на 2018 г.

Съветът на директорите и екипът на в. „Строител“ благодарим сърдечно за подкрепата на УС на КСБ и неговия председател, на почетните председатели, на ОП на КСБ и областните председатели, на КС и неговия председател, на Комисията за ЦПРС и нейния председател, на партньорите и рекламодателите ни!

Пожелаваме успешна и благодатна 2018 година!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 28.12.2017. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.