Танжер – Северната звезда на Африка

Прочетена: 126

Светослав Загорски

Един свободолюбив и интересен град е разположен точно на най-северната точка на Африка, на не повече от 35 км от Гибралтарската скала на Пиренейския полуостров, отделен от нея от Гибралтарския проток. Това е Танжер – изключително привлекателно мароканско селище, което предлага всичко, което туристите търсят – екзотика, история, красиви пейзажи, плажове. Той събира в себе си най-доброто от арабската, испанската, португалската и френската култура. До 1956 г. градът е под международно управление и е известен като място за размяна на шпионска информация по време на Студената война. Танжер е сцена на много книги и филми.

Тингис, сега Танжер, възниква като древно финикийско селище. В намерените древни монети са изсечени имена Тенга, Тинга и Титга.

Според берберските предания градът е построен от сина на Тинджис – Суфакс. Тинджис била съпруга на берберския герой Антаиос. Има и други митове за възникването на селището. Гръцка легенда приписва създаването му на титана Антей, чиято гробница е в близост до Танжер. Друг мит разказва, че градът бил основан от Софакс, син на Херкулес и на вдовицата на Антей.

Според преданието само на няколко километра от Танжер се намира
пещерата на Херкулес.

Сега тя е основна туристическа атракция в региона. Вярва се, че митичният герой е спял в нея по време на едно от дванадесетте си изпитания. Тя е на километър от красивия плаж Акар, където можете да отидете да поплувате.

Танжер се оформя като важен град за берберите, които и до днес са основните му жители. В древността е владян от Картаген. По времето на Римската империя израства като важен икономически център и придобива административни функции. Днес Танжер е голям промишлен град, втори пристанищен след Казабланка и врата на Мароко към Европа. През вековете винаги е имал изключително стратегическо значение.

По отношение на туристически забележителности градът определено отстъпва на по-древни селища като Маракеш, Фес или Мекнес, но е интересен с особен колорит, смесващ елегантни европейски улици с прекрасни колониални сгради от френската епоха и

старинна Медина

с джамиите и медресетата й. През Танжер в страната влизат с ферибот от Испания по-голямата част от туристите, избрали да не пътуват със самолет.

По външен вид Танжер е типичен средиземноморски град. Освен красивите плажове и отлично обслужване една от основните негови забележителности са пазарите.

Европейските туристи и пътешественици много бързо се потапят в плетеницата от тесни улички, обкръжени от високи стени, известна като Медина. Пред очите им се разкрива свят като от арабска приказка, след което могат да се върнат към европейския лукс из другите части на града.

В него не пропускайте Музея на американската легация в Танжер, който е културен център, място за конференции и библиотека. Може да се види богата колекция от предмети на изкуството.

Има и специално крило, посветено на американския писател и композитор Поул Боулс, който е прекарал по-голямата част от живота си в Танжер. Музеят е единствената историческа забележителност на САЩ извън страната, което се дължи на факта, че Мароко е първата държава в света, която признава САЩ през 1777 г.

Друго интересно място, което да посетите, е
Султанският дворец, или Дар-ел-Макзен,

обитаван от владетелите на Мароко. Той е построен през XVII в. на една от най-високите точки в града с изглед към Медина и Гибралтарския проток. В него са Музеят за мароканско изкуство и Музеят на антиките, а самото здание и градината също са забележителни. Дворецът е построен по време на управлението на султан Мулей Исмаил и е дело на Ахмад бен Али ал-Рифи, генерал и полуавтономен управител на Танжер.

Следващата важна точка за туристите е Гранд Соко – Големия площад. Той е в зоната на Медината, в централната част на Танжер. Там продавачите стават най-активни през нощта и при тях може да се намери всичко. В центъра показват изкуството си змиеукротители, дресьори, жонгльори.

На площада е и Голямата джамия на Танжер, построена на мястото на португалска катедрала, която пък е изградена върху храм в чест на Херкулес. Съвсем наблизо е джамията Сиди Бу Абиб, а ако идете на пазара, до стената на англиканската църква „Сейнт Андрюс“ във вторник или неделя можете да видите как местните жени продават традиционни продукти.
От паметниците на града не трябва да пропускате Театро Сервантес. Може да посетите и Султанската съкровищница.

Танжер като цяло е спокоен град. Ако се облечете като местните, ще се слеете с тълпата и ще откриете, че досадните продавачи ще Ви предлагат нещата на реалната им цена. Освен това няма никакъв шанс да се загубите сред пъстрия лабиринт от улици. Винаги трябва да се съобразявате с факта, че ако тръгнете нагоре, ще стигнете до англиканската църква. Ако вървите надолу, ще се озовете до пристанището.

Околностите на града представляват дълга курортна зона. От Асила до Тетуан се простира цяла поредица от уединени заливчета и малки, но много чисти пясъчни плажове. Асила някога е била страховита крепост, а в наши дни е един от най-елитните курорти на страната.

След Танжер можете да отиде до Гибралтар. Насладете се на прочутата скала, която е естественият дом на последните берберски макаци. Нахалните и едновременно с това сладки маймунки са навсякъде, но не ги хранете, защото глобите са сериозни. Това е така, защото Гибралтар е британска територия и тук важат законите от Острова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.01.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.