Антиб – Великолепие на Френската Ривиера

Прочетена: 222

Светослав Загорски

Френската Ривиера е дестинация за хората, които обичат комбинацията от лукс и автентичната атмосфера на Прованс. Но освен Ница и Кан има още един град, който впечатлява с невероятно красива атмосфера. Това е Антиб, разположен на скалист нос на брега на Средиземно море. Той е един от най-известните курорти на Ривиерата.

Селището е основано през V век пр.н.е. от гръцки колонисти с името Антиполис. По-късно – през 27 г. пр.н.е., става част от Римската империя и е център на средиземноморската търговия. Крепостите и пристанището са реконструирани през XVII век.

Днес в Музея по история и археология край укрепленията са представени гръцки, римски и други находки в две големи зали с цилиндрични сводове.

В Антиб има 4 яхтени пристанища с общо 3 хил. места за закотвяне на плавателни съдове.

Най-луксозните яхти акостират на порт Vauban.

От пристанището можете да се отправите към Стария град, като първо минете през пазара. Тук се продават прясна риба, местни плодове и зеленчуци.

Разбира се, Вашият маршрут може да се превърне в прекрасна разходка по „Променад дю Солей“. По слънчевия булевард са разположени множество кафенета, от които се разкрива красива гледка към града. Те са непосредствено до морето, така че можете да стъпите на пясъка и да потопите краката си в Средиземно море, докато се наслаждавате на вкусните френски ястия и питиета под звуците на вълните.

Преди да се отправите към Стария град, отидете до основната забележителност на Антиб – замъка „Грималди“. Той се извисява върху укрепленията над морето. В него през 1946 г. отсяда гениалният Пабло Пикасо. От престоя му, който сам счита за много плодотворен, са едни от най-хубавите му картини – „Радостта от живота“, „Нощен риболов в Антиб“ и др., които дарява на града.

От 1966 г.
замъкът „Грималди“ е обявен за Музей на Пикасо.

Тук са изложени около 250 негови творби, а също и картини на други художници като Никола дьо Стал и Амедео Модиляни. На терасата са поставени скулптури на Хоан Миро и Конрад Риш, които изглеждат впечатляващо на фона на морето.

В Стария град уличките са тесни, калдъръмени и с много магазинчета, в които наред със сувенирите може да се види как се практикуват занаяти. Вечерите са идеални за посещение на някой от малките ресторанти, сгушени в подножието на високите сгради.

Тук художникът Жан-Люк Пеле е създал цяла пещера от шоколад, в която можете да седнете и да опитате тази сладка прелест. 1,5 т са използвани, за да се направят различните стаи. Можете да се запознаете и с начина, по който са създадени деликатесите, да дегустирате вкусните творения и разгледате шоколади, които са подредени като книги в библиотека.

Морските дарове също са на изключителна почит в Антиб. Световноизвестен в това отношение е ресторант „Бакон“. Притежаван е повече от 50 години от една и съща фамилия. „Бакон“ е известен отдавна с буябес – гъстата, но изтънчена рибена супа. Тя се поднася в специално гърне и е още по-вкусна, ако се сервира на откритите тераси с изглед към колоритното пристанище и залива на Антиб.

Наблизо ще усетите и очарователния дух на Франсис Скот Фицджералд, който витае из
хотел „Кап Еден Рок“.

Построен е край стръмни скали през 1870 г. като дворец, заобиколен от 80 декара благоуханни градини, борове и вековни палми, по една от най-изключителните брегови линии в света.

В романа „Нежна е нощта” мястото е обезсмъртено като хотел „Етранже“ – въплъщението на светския живот. От времето на неговото тържествено откриване принцове и крале, херцози и херцогини и други знаменитости са редовни гости. И днес хотел „Кап Еден Рок“ продължава да е едно от местата, където можеш да откриеш Ривиерата, позната от литературата на 20-те години и филмите от 50-те на ХХ в. с участие на Бриджит Бардо. Луксозният апартамент „Мадона“, чиято просторна, окъпана от слънцето тераса е с изглед към Леринските острови и планинския масив Естерел, е едно от най-добрите предложения за отсядане на Ривиерата. Тук не приемат кредитни карти, така че трябва да имате достатъчно пари в брой.

За най-любознателните има още няколко културни забележителности, които трябва да се посетят, като
Военноморския музей на Наполеон.

Крепостта на пристанището Le Fort Carre датира от 1550 г. Наполеон Бонапарт е живял тук и се връща по-късно като затворник. Има организирани посещения във Le Fort Carre по няколко пъти на ден.

В края на своето пътуване трябва непременно да отидете в красивия и богат квартал „Жуан ле Пен“. В началото на XX век той е присъединен към основния град. Тогава става едно от най-посещаваните места от музиканти, артисти, художници и богаташи.

В „Жуан ле Пен“ има много ресторанти, казина и дискотеки, където кипи нощен живот. Американският джаз саксофонист Сидни Бекет се влюбва в това място и през 1951 г. празнува тук своята сватба. Всяка година през юли в „Жуан ле Пен“ се провежда световен джаз фестивал. Железопътният магнат Франк Гулд открива тук първото лятно казино.

Наблизо са обществените плажове, които са скалисти, но ненакърнени от човешка дейност. Всеки, който реши да посети Ривиерата и да се отбие в Антиб, ще има едно незабравимо изживяване.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 11.01.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.