Планинските хижи не са това, което бяха

Уютен лукс предлагат иновативни ски шалета с уникален дизайн

Прочетена: 115

Елица Илчева

Ако обичате зимните спортове, не може да не сте мечтали директно от пистата да влезете в луксозен ваканционен дом. Планинските вили и къщи, разположени най-често в зимните курорти, днес е модерно да се наричат с френската дума „шале“. Те стават все по-популярни през последните години заради това, че имат собствена атмосфера и предлагат удобство и удоволствие с факта, че притежават възможност за уединение най-близо до природата. На световната сцена те се превръщат в предизвикателство за дизайнери и архитекти. И макар да битува традиция, че планинските хижи трябва да са от дърво и камък, вече има и уникални проекти, изцяло подчинени на модерните течения.

Съвременен екодизайн край Сен-Донат, Квебек

Точно такава къща открихме в Канада. Автор на проекта е студио Robitaille, а избраното място са горите Мон-Джаспер на надморска височина 800 м недалеч от селището Сен-Донат, Квебек. Домът е построен през 2016 г., но сега е първият му сезон, в който посреща гости. Зданието е с обща площ от 255 кв. м. Изградено е от бял кедър, боядисан в тъмен цвят. В архитектурата няма бионични форми (такива, при които са приложени инженерни методи, открити в природата), но това не прави къщата да изглежда чужда на околната среда с окръжаващия я ландшафт и тонови съчетания. Това е дом, който събира в себе си цвета на небето, монохромността на природата и чистотата на снежната покривка, а в същото време прекрасно доминира над склона, но без да руши структурата на пейзажа.

През зимата белите колони, върху които е поставена сградата, не се виждат под снега, което създава илюзията за хижа, която се носи по планинския склон. През лятото под тях расте мъх и папрат.

Вътре е създадено усещане за много светлина и въздух. Интериорът е решен като комбинация от три текстури – дърво, естествен камък, тонирани в сиво дървени рамки на прозорци и мебели, както и светли цветове за стени, кухни, фаянс, текстил, които имат за цел да напомнят за снега. Единствено в детските стаи са допуснати по-ярки и наситени тонове, при това само при предметите и текстила.

Сградата е на два етажа, има четири спални, социална зона, детска стая, детска площадка, сауна, спа център. Входът се осигурява от мост, който води на втория етаж. Основното ниво е на 10 м от земята и има отворен план, който свързва кухнята, трапезарията и хола. Големите панорамни прозорци и тераси дават възможност да се насладите на необикновената красота на тези места. Дълбоките стрехи на покрива, както и довършването на тавана с червен кедър, създават надежден термичен плик, намалявайки консумацията на енергия и топлина.
В сърцето на Френските Алпи

Само преди дни бе обявен за продажба уникален ваканционен дом в един от най-популярните ски курорти във Френските Алпи. Това е най-голямата нова хижа в прекрасния Вал д’Изер с цена от 10 млн. долара. Chalet Huskey е имот, който може да не изглежда твърде впечатляващ отвън, но в него са разположени 609 кв. м луксозни жилищни помещения, обзаведени с всичко, което може да си пожелаете. Хижата разполага със седем спални, закрит плувен басейн и дори стена за катерене. Има бар и уникална зимна градина със стъклен мост.

На първия етаж са всички стаи, достъпни чрез асансьор директно от подземния паркинг или от външната входна веранда. Уютното фоайе с камина е свързано с кухнята и трапезарията, за да гарантира успеха на всяко социално събитие, макар че този имот по-скоро е проектиран за уединение и спокойствие.

Намира се само на 300 м от центъра на курорта, който привлича скиори и сноубордисти от цял свят от доста време.

В интериора властва дървото, а външно вилата е оформена освен с него и с камък. Усещането за топлина блика отвсякъде, дори от стъклените подове, под които сякаш синее море. Паравани от стъкло също така осигуряват простор на пространството.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.01.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.