Кентърбъри – Религиозният център на Великобритания

Прочетена: 223

Светослав Загорски

Само на 100 км от столицата на Великобритания Лондон има едно малко градче, което събира сърцата и вярата на повечето британци. Това е Кентърбъри, разположен на пътя към голямото пристанище Дувър.

Градът се намира в центъра на графство Кент и е родно място на легендарния английски поет и писател Кристофър Марлоу. Тук е роден и чаровният и талантлив холивудски актьор Орландо Блум.

Кентърбъри има богата история през вековете. Първите сведения за заселници датират още от времето на Римската империя. Съдбата била благосклонна към древното селище и по-късно. През 597 г. св. Августин Кентърбърийски бил изпратен от папа Григорий Велики да покръсти езичниците англосаксонци. Августин оглавява християнската общност в Кентърбъри, а градът става седалището на архиепископа на Църквата на Англия. Пръв архиепископ е св. Августин Кентърбърийски.

Историята на Кентърбъри се свързва и с друга велика личност – английския юрист, писател и политик Томас Мор. На 13-годишна възраст Мор попада при архиепископа на Кентърбъри Джон Мортън. Известно време служи като паж на Мортън и с негово съдействие Томас Мор продължава образованието си в Оксфорд.

Днес Кентърбъри е най-популярният английски религиозен център. Тук се помещава седалището на архиепископа, който се смята за архиерей на Англиканската църква по целия свят.

Градът вдъхновява Джефри Чосър да напише през 1387 г. своите
знаменити „Кентърбърийски разкази”.

Историите за тридесетте пилигрими по пътя към Кентърбъри са най-старото литературно произведение, принадлежащо на английската християнска история. „Кентърбърийски разкази” е сред първите печатани книги на острова. Думите Pilgrims и Canterbury Tales са навсякъде из града – пъбове, ресторанти, магазини. А музеят „Кентърбърийски разкази” е по-популярен дори от музея на града. Интересна забележителност, която си струва да се види, е Медийвъл Мисадвенчърс – възстановка на живота в Англия през XIV век, с акцент върху някои от героите на Чосъровите „Кентърбърийски разкази”.

По римско време градът е обграден от крепостни стени, чиито останки са използвани през средните векове за построяването на нови. Стените се издигат и до днес, превръщайки центъра на града в специално пространство. Най-добре запазената крепостна порта е West Gate, разположена на края на пешеходната централна улица High Street.

В центъра на града в цялото си великолепие се издига
Кентърбърийската катедрала.

Тя е в голяма степен наново построена през 1174 г., след като пожар унищожава предишните сгради. Някога храмът е бил най-свещеното място за поклонение в Англия и Северна Европа. Катедралата е прочута със своите забележителни стъклописи от ХII и ХIII век. Голяма част от Кентърбъри е разрушена през 1942 г. по време на бомбардировките през Втората световна война, но катедралата е останала без щети благодарение на местните жители. Хората свалили ценните стъклописи за съхранение и на тяхно място поставили обикновени стъкла. Те били унищожени, но самата катедрала остава невредима – така оригиналните стъклописи могат да се видят и до днес. За най-ценни са смятани тези на Големия западен прозорец, Библейските прозорци и

Чудните прозорци.

Кентърбъри очарова туристите не само с история и религия, но и с красивата си атмосфера, безкрайната зеленина и внушителна и спираща дъха архитектура. В центъра се редуват стари и нови сгради, като от всеки ъгъл изникват средновековни постройки.
Болницата за поклонници Ийстбридж Хоспитал също привлича много туристи. Обектът е построен през XII век и все още се управлява от църквата.

Интерес представлява и
главната порта
Финдънс Гейт

Тя отвежда към останките от манастира „Св. Августин”, който е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Със същия статут се ползва и църквата „Св. Мартин”, от VI век, която е най-старата енорийска църква в Англия, функционираща без прекъсване до днес.

Освен тях не бива да се пропускат и останките на разрушения Кентърбърийски замък, построен от крал Хенри I скоро след норманското нашествие. Той се намира в красив парк в периферията на градския център. Първите данни за замъка са от далечния XII век.

Задължителна следваща спирка е необикновената църква от XIII век „Грейфрайърс Чепъл”, построена над реката върху основите на най-старата францисканска сграда във Великобритания. В нея има и францисканска музейна експозиция.

В разходката си в Кентърбъри може да включите още галерията „Сидни Купър”, Кентърбърийския кралски музей и Художествената галерия, където се помещават полковият музей на Бафс, Кентърбърийският римски музей, както и Уест Гейт Мюзиъм.

Всяка година през октомври в Кентърбъри се провежда
музикален фестивал.

На него се представят различни музикални жанрове – от оперни и симфонични произведения до джаз, фолк и народна музика.

В репертоара на известния театър Марлоу, наречен в чест на Кристофър Марлоу, има различни пиеси, мюзикъли, балет, съвременен танц, опера, представления за деца.
Кентърбъри има и прекрасни старинни кръчми. Една от най-посещаваните е „Симпъл Саймънс”.

Трябва да отбележим, че през Кентърбъри преминават множество реки. Това дава възможност за историческа обиколка по река, откъдето се откриват невероятни гледки, които не могат да се видят от сушата. Разбира се, може и просто да се разходите по мостовете за наблюдение на старите сгради по брега.

На сушата край реките има и множество големи и по-малки паркове с вековни дървета. През пролетта багрите на цветята са ослепително ярки, а през есента властват красиви носталгични настроения.

Сред най-популярните паркове е Дейн Джон парк. Неговият характерен символ е монументът на Дейн Джон, издигнат на върха на хълм с прекрасен изглед над Кентърбъри. Близо до West Gate е Западният парк, чиито простори могат да отведат разхождащите се чак в сателитното градче Чатам. Радост за окото представляват и многобройните лебеди, патици, червеношийки.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 18.01.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.