Клуж Напока – Перлата на Трансилвания

Прочетена: 472

Светослав Загорски

Милиони туристи от цял свят пристигат всяка година в Румъния, за да посетят замъка на прословутия владетел Влад III Дракула край с. Бран. Това е изключително интересно място, но ако искате да опознаете Трансилвания, можете да се отправите към нейната историческа столица – град Клуж Напока. По-известна е с краткото име Клуж и е разположена на р. Сомеш в северозападната част на страната.

Градът е смесица от архитектура и история, която проследява през вековете трансформацията му – от стратегическо място в Австрийската империя до важен културен и икономически център в днешна Румъния.

Името му произлиза от някогашната крепост Каструм Клус. На латински клус означава затворен. Хълмовете сякаш обграждат селището в кръг. След като римляните успяват да завладеят Дакия (бел. ред. старото име на тази територия), те издигат крепост. Около нея се офор­мя малкото селище Напока, което се превръща в седалище на римския прокуратор. Районът е владян и от маджарите и e бил част от кралство Унгария.

През 1270 г. селището вече има привилегиите на град, което довежда до бързото му икономическо развитие. Тогава е построена
църквата „Свети Михаил“,

която е негов символ и е една от основните му забележителности. Свети Архангел Михаил е покровител на селището. През XIX в. е издигната 50 м кула на храма, направена изцяло в неоготически стил. Тя е най-високият подобен обект в цяла Румъния.

По времето на унгарския крал Стефан V градът вече се нарича Клуж, а при Сигизмунд (1361 – 1437), през 1405 г., е обявен за свободен град. През 30-те години на XV в. селяните се надигат на въстание срещу феодалното владичество. Те побеждават, но скоро властта отново е в ръцете на благородниците.

От края на XVIII в. до средата на XIX в. Клуж е столица на Трансилвания, която по това време е в територията на Австрийската империя.

След Първата световна война градът става част от кралство Румъния. Преименуван е в Клуж Напока от Николае Чаушеску през 1974 г.

В днешни дни градът е мултикултурен, за което свидетелстват предметите, преподавани на румънски, унгарски и немски език в университета „Бабеш Боляй“.

Клуж Напока е притегателен за туристите. Повечето забележителности са концентрирани в историческия център и може да бъдат обходени пеша. Най-добре е да започнете обиколката си от площад „Обединение“. Там е популярната

статуя на крал Матиас Корвинус

по-известен като крал Матиас I, както и църквата „Свети Михаил“, за която вече стана дума. Заслужава си да отидете до родната къща на Корвинус, която е в близост. Тя е построена в готически стил с елементи от Възраждането.

На площад „Обединение“ са и дворците Телеки и Банфи, където сега се помещава Националният музей на изкуствата. Можете да разгледате и Академията за визуални изкуства. В района е архитектурното постижение Огледалната улица, по нея от двете й страни е разположена поредица от симетрични сгради.

Малките улички встрани от пл. „Обединение“ ще ви отведат до стари къщи и още църкви, а част от средновековната архитектура е все още добре запазена.

Друго популярно място за туристи е Музейният площад, който е на две минути от „Обединение“. Там можете да изпиете едно кафе в някое от местните заведения. В близост са Францисканският манастир от XIV век, Историческият музей на Трансилвания и старият Обелиск на града, който е подарен на Клуж от австрийския император Франц Фердинанд през XIX в.

Сред монументалните сгради е Дворецът на юриспруденцията, построен в еклектичен архитектурен стил през 1902 г. Дворецът на префектурата и Дворецът на финансите се намират близо до него.

Изключително интересна е и
катедралата „Теотокос“,

изградена през 1933 г. Определяна е като една от впечатляващите постройки в града. Тя е построена в романски стил, като се усеща влиянието на ренесансовата и византийската архитектура. Близо до нея се намира Националният театър, изграден през 1919 г., както и сградата на операта.

Друга интересна дестинация в Клуж е Ботаническата градина, която се състои от множество малки градини, парници за екваториални и тропически растения.

Централният парк

предлага красива гледка към целия град и околните хълмове. Той е любимо място на жителите на Клуж. Тук се правят различни мероприятия и концерти, а през зимата е разположена ледената пързалка.

В селището има много музеи, като сред тях се открояват тези на фармацията и на водата. Не пропускайте и Етнографския музей, където има множество местни предмети и носии.

Всяка година Клуж става домакин на европейски и световни тематични фестивали. Най-популярни са класическите и рок концертите.

Градът се счита за един от най-притегателните центрове в Румъния по отношение на нощния живот. Голямо е разнообразието от барове и клубове с всички музикални жанрове. Почти всички са разположени в стари готически сгради.

Извън Клуж любителите на крепости ще могат да посетят 15 укрепления, а в Трансилвания е и известната солна мина Турда, позволяваща на посетителите да се спуснат до 120 м под земята.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 25.01.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.