Трогир – Красивият музей на Хърватия

Прочетена: 203

Светослав Загорски

Адриатическото крайбрежие впечатлява всяка година милиони туристи с плажовете, невероятните гледки и спокойната вода. На брега му от страна на Хърватия най-известната дестинация безспорно е Дубровник, но има едно място, което се смята за по-магнетично. Това е Трогир, разположен на малък остров между континенталната част на страната и остров Чиово. Днес той е сред най-красивите градове и е свързан чрез изящни мостове с континента. Трогир е заобиколен от крепостни стени, строени през XV век. Счита се, че той е най-добре съхраненият комплекс в цяла Централна Европа и е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Трогир е и един от най-известните курорти в Хърватия. Островът, на който е разположен, напомня очертанието на змийска глава. Често формата на Стария град пък е сравнявана с кораб, готов да отплава.

Богатата култура на селището е създадена под влиянието на гърците, римляните и венецианците. Поради това архитектурата на града е много разнообразна. Всяка историческа епоха е оставила следи.

Трогир е основан от древните гърци през III век пр.н.е. Заради стратегическото си място той успява бързо да се развие и през римския период вече е завиден конкурент на близко намиращия се Сплит, тогава носещ името Салона. Малко след заселването на славяните Трогир става притежание на хърватските владетели. В началото на XII в. е почти напълно разрушен от сарацините, но бързо е възстановен. Повратен момент в историята му е XVIII в., когато бележи истински бум в развитието си.

Името на града произлиза от някогашното наименование
Трагурион – Козият остров

дадено му в древността от гръцките колонисти. Днес го наричат Каменната красавица.

Дори и само една разходка из града е достатъчна, за да се убедите, че това е едно от прекрасните кътчета на Хърватия, но по-добре е да си отделите поне два – три дни. Трогир е лабиринт от тесни улички и романтични кътчета, а многобройните църкви и дворци създават приказна атмосфера.

Центърът на Стария град е заобиколен от крепостни стени. Най-използваема за вход е Земната порта, датираща от XV в. През XVII в. с нарастването на просперитета на града тя е декорирана с ренесансови елементи. На върха на арката стои лъвът на свети Марк – символът на Венеция, а над него е покровителят на Трогир – св. Иван Трогирски. В близост до портата се намира статуя на светеца, която датира от XVI в.

Продължавайки по главния път, ще стигнете до централния площад, който е кръстен на папа Йоан Павел Втори. На него се издига катедралата на Трогир „Св. Лаврентий“. Тя е богато украсена с картини и скулптури на Никола Флорентинеца, Андрия Альоша и Иван Дукновича. Фасадата й е решена в смесица между готически и ренесансов стил.

Катедралата
„Св. Лаврентий”

е изградена от XIII в. до XVII в. Тя е построена на мястото на древна църква, разрушена от сарацините, и има два входа – единият обикновен, датиращ от 1123 г., а другият е с великолепни релефи, образи и композиции. Той е известен като Радовановата порта – едно от най-блестящите произведения на хърватския майстор каменоделец Радован. Два каменни лъва придържат статуите на Адам и Ева от двете страни на портата. Останалите композиции представляват сцени от различните месеци на годината и съответните обичаи – как хората пасат овцете, как садят реколтата и т.н., а в полукръговете са изобразени различни светци. Над самия вход има библейски сцени.

Срещу катедралата се издига Часовниковата кула. До нея се извисяват шест колони, които образуват арка и датират от XIV век. При Часовниковата кула е и статуята на св. Себастиян.

В близост се издига и красивата сграда на кметството с големите си венециански прозорци. Зданието е от XV в. и е на 3 етажа.

Другата важна сграда за Трогир е
замъкът Камерленго,

който също е вътре зад крепостните стени. Каменните стени на замъка и кулата са много добре запазени. Навремето това е резиденцията на местния губернатор. Дворецът е издигнат през 1430 г. от венецианците. Камерленго гледа изцяло към морето. Високите стени свързват трите наблюдателни кули с бастиона. Днес голямото свободно пространство в двора на замъка се използва за различни театрални представления и концерти.

В близост до катедралата е и палатът Чипико – в миналото собственост на богата търговска фамилия. Голям интерес представлява и църквата „Св. Барбара“ – най-старата и една от най-добре запазените тук. Скрита под арка в края на главната улица, тази изящна постройка в предромански стил датира от IX в.

Сред църковните паметници трябва да споменем и Бенедиктинския женски манастир „Св. Никола“, който пази древногръцки релеф на бог Кайрос от III в. пр. Хр., както и римския храм, посветен на св. Йоан Кръстител. В близост до крепостта Камерленго се намира и готическата църква на доминиканците, която датира от XIV в.
Разбира се, Трогир и околностите са известни и с великолепните си плажове.

„Округ” е най-известният от тях –

оживено място с ресторанти и барове, които не затварят до късно през нощта. По-тихи плажове има на съседния остров Чиово, който отстои на 12 км и до него се стига по тесен каменен мост. Чиово се води плажен район на Трогир и тук идват много местни жители със семействата си. Най-високият му връх се казва Вела Стража, откъдето се откриват красиви гледки към целия остров. Водни спортове, риболов или гмуркане могат да се практикуват на плажа „Медена”.

Можете да посетите Трогир по всяко време на годината, но най-живописен е през лятото. Тогава вечерно време в града има различни музикални прояви, представящи традиционна или съвременна музика.

Можете да се отбиете и до рибния пазар, на който всяка сутрин се струпват множество кораби, дошли да оставят улова си. В близост се намират и някои много приятни заведения, в които да пробвате местните специалитети.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 04.02.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.