Инголщат – Тайнствените приказки на Бавария

Прочетена: 243

Светослав Загорски

Някои пътешественици желаят да откриват места, които са изпълнени с чар и интересни истории, но без върволицата туристи, щракащи с фотоапаратите си. Една такава спирка е дунавският град Инголщат, който е вторият по големина след Мюнхен в Горна Бавария и шестият в цяла Бавария след Мюнхен, Нюрнберг, Аугсбург, Вюрцбург и Регенсбург. Инголщат е много различен от останалите изброени селища. Той единствено е с изцяло запазен от войните Стар град, като през 2006 г. чества 1200-годишнина от създаването си. Селището е споменато още през 806 г., когато на р. Дунав е построено укрепление. Инголщат е известен и с това, че на 13 март 1472 г. тук се открива седалището на първия университет в Бавария.

През Средновековието градът се превръща във важен търговски център, занимаващ се предимно с продажба на сол. След разрастването му през XIV в. и след откриването на университета се забелязва увеличаване на броя на жителите му. По време на индустриализацията Инголщат започва масово да се развива и да предлага нови и нови работни места. Той прекрачва границата от 100 хил. души през 1989 г., което го прави и най-младия голям град в Германия.

Инголщат може да се приеме за привлекателно място за почитателите

на хубавите коли и бира. Тук през 1516 г. излиза прословутият първи закон в Бавария за чистотата на пивото, който изрежда какви съставки могат да бъдат включени в производството му. Любителите на бирата, минаващи през Инголщат, задължително се отбиват в бенедиктинския манастир „Велтенбург“, в който е една от най-старите пивоварни в света, основана през 1050 г. Вече едно хилядолетие монасите пивовари произвеждат бира с марката „Вел­тен­бур­гер“. Светата обител, разположена на живописен завой на р. Дунав, често е място за семейни разходки. Посетителският център в подземието на манастира разказва за неговата история. Пивоварната е вкопана в скалата под комплекса. Във вътрешния двор на манастира пък има множество

бирарии и през лятото е пълно с туристи.

До близкия град Фрайзинг има друг бенедиктински манастир „Вайенщефанер“, който също е известен с бирата си. Пивоварната му е създадена 10 години преди тази във „Велтенбург“ – 1040 г.
Инголщат привлича любителите на немските возила, особено тези, които карат AUDI. Тук е седалището на компанията, както и музеят, разказващ за развитието на известната марка автомобили.

В изложбената зала на AUDI – Forum Ingolstadt

са показани над 50 модела коли – от най-старите до най-съвременните.
Инголщат има много лица – пълен с традиции и история и същевременно с модерна урбанистична атмосфера. Градът очарова с реставрирани къщи с красиви фасади, внушителни порти, кули и крепостни съоръжения. Ресторанти, изкуство и многобройни събития изпълват с живот центъра и превръщат разходката там в удоволствие. По всяко време на годината се провеждат пазари, а изключителните музеи, концерти, изложби и театрални постановки допълват цялостното преживяване.

В Стария град има запазени постройки от всички епохи. Тук могат да бъдат открити 582 исторически паметника на културата, до които се стига през портата „Кройцтор“. Някога тя е била част от масивно укрепително ограждение, а днес е символ на селището и великолепно свидетелство на средновековното строително изкуство. Зад нея Ви очак­ват забележителности като Новия дворец, църквата „Азамкирхе“, сградата „Старата анатомия“ и Старото кметство.

По време на едночасовата нощна разходка в Türmerey можете да чуете местни разкази и песни от страж от Средновековието.

Много интересно е Старото кметство –
Altes Rathaus,

което датира още от XIV в. и първоначално се е състояло от 4 сгради. С течение на годините са правени много нововъведения и реставрации. Днешния си вид кметството придобива през 1960 г.
В съседство се намира най-старата църква на града – „Свети Мориц“. На южната й страна се издига готическа кула с името „Пфайфтурм“, която някога служела за наблюдателница. До върха й водят 200 стъпала, а отгоре се разкрива великолепна гледка към Инголщат и към могъщата късноготическа манастирска църква.
Тясно свързан със „Свети Мориц“ винаги е бил университетът Die Hohe Schule. Именно на него Инголщат дължи дългия си период на разцвет – в продължение на три века той е духовният и културен център на Бавария.

Бароковият стил е представен от
сградата на „Старата анатомия”

на университета. Тя е изградена в периода 1723 – 1736 г. и е проектирана от Габриел де Габриели. Другото интересно бароково здание е църквата „Св. Мария де Виктория“, издигната от братята Асам.

Можете да посетите и Музея по история на медицината, както и този на армията.

Сред любопитните факти е, че в Инголщат по време на Втората световна война военнопленник е бил Шарл дьо Гол. Тук през 1776 г. е основан Орденът на илюминатите, който и до днес е символ на тайно общество. Инголщат е мястото в романа „Франкенщайн” на Мери Шели, където ученият Виктор Франкенщайн създава чудовището си.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.02.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.