Футуристичният часовник на Germain Baillot е вдъхновен от самолетите

Прочетена: 82

Елица Илчева

Concept Watch е един луд концептуален часовник. Той има необичаен дизайн, вдъхновен от производството на… самолети. И затова с него можете да прелетите до всяка часова зона. Страничните ролки показват часовете и минутите, а централната – мястото, което Ви интересува. За начало ще кажем, че аксесоарът е на Germain Baillot и все още не се произвежда масово, а като предполагаема цена се споменава сумата от около половин милион долара.

Според критиците моделът в пълна степен доказва максимата на автора му Робин Матю, че дизайнът е мястото, където науката и изкуството се разпадат едно в друго. Все пак научно доказано е, че компаниите, произвеждащи часовници, имат някакъв афинитет към сложност­та. Те се стремят да създадат продукти, които да са възможно най-объркани. Колкото повече функции, макар и странни, има един часовник, толкова повече може собственикът му да се гордее с него.

Футуристичният часовник на Baillot в крайна сметка чертае как ще изглежда бъдещето, когато недостижимите технологии ще отстъпят място на елегантните линии. Той е оборудван с две усложнения: 24-часов световен таймер за GMT (Средното гринуичко време) и вертикален турбилон – приспособление, което намалява влиянието на гравитацията над аксесоара и го прави по-точен.

Вдъхновен от силуета на космически кораб или боен самолет, часовникът е проектиран с купол от безцветен сапфирен кристал, който е вторият най-твърд скъпоценен камък. В него трио от цилиндрични ролки показва времето в лесно четлива форма. Носът се върти и превърта световния часовников валяк, който служи като UTC позоваване (часовото време, спрямо което се изчислява времето в различните часови зони) за съответния град, по същия начин, както при много класически 24-часови или GMT часовници.

Струва си да се отбележи, че това, което наричаме световен таймер, няма да бъде напълно точно, тъй като завъртането на ролката UTC не променя местното време. Това го прави особено подходящ за пътуващи хора.

Масивният силует на часовника е може би най-непосредственият очевиден недостатък. Той обаче не се поддава на ежедневно износване – дори и каишката, която в лицевата си част е кожа, а отвътре е подсилена с интегрирана каучукова лента.

Прототипът на творението е в сребърен цвят и розово злато с черна каишка, украсена с червени детайли.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 14.02.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.