Шафхаузен – Швейцарската прелест до Рейнския водопад

Прочетена: 202

Светослав Загорски

Обикновено свързваме Швейцария със ски и шоколад. Но тази страна предлага и много други изживявания, които биха заинтригували дори и заклетите пътешественици с високи изисквания. Именно за тях е прекрасният курортен град Шафхаузен. Той е разположен на северния бряг на р. Рейн и е само на около 10 км от границата с Германия. В непосредствена близост е и прелестният Рейнски водопад. Най-лесно до Шафхаузен се стига от Цюрих, който е на малко повече от 50 км и откъдето всеки ден пътуват 10 експресни влака.

През годините градът се е развивал благодарение на речната търговия, като се е оформил по интересен начин – на тераси по стръмно наклонения десен бряг на реката. Първите сведения за това място датират от 1045 г., когато търговските кораби е трябвало да пускат котва, защото Рейнският водопад правел по-нататъшното им плаване невъзможно. Счита се, че името на града означава „корабните къщи“ – в тях товарите са били складирани, преди да бъдат транспортирани по суша.

Шафхаузен е бил дълго време под контрола на Хабсбургите, но впоследствие става свободен имперски град. По-късно е обявен за столица на едноименния швейцарски кантон, който е заобиколен от три страни от Германия и естествено немското влияние е навсякъде, най-вече в архитектурата.

Старият град на Шафхаузен е запазил своя средновековен дух с романтичните си фонтани и старинните къщи с еркерни прозорци, като фасадите на някои от тях са украсени със статуи. Голяма част от зданията са със сложно изваяна украса и ярко оцветени фасади, които са изградени по време на ренесансовия разцвет на града. Надписите по тях показват, че много от тях са на повече от 300 – 400 години. В старата част на Шафхаузен има и две много интересни кули – едната с часовник, а другата – с астрономически уред.

Любопитна туристическа атракция е и
кръглият замък Мунот от XVI век,

който се намира южно от Шафхаузен. Обграден е от лозя и е смятан за символ на града. Той се откроява отдалеч, а всяка вечер точно в 9 часа се чува звън от камбанарията му. Направен по проект на прочутия художник Албрехт Дюрер, замъкът има кула, платформа и различни места за разходка. През тесен каменен вход се влиза в пространство, наподобяващо пещера, откъдето по извита алея – направена вместо стълби, за да могат да се изкачват конници, се стига до кръглата площадка на Мунот. От нея се открива страхотната гледка към целия град, а от едната страна на замъка често могат да се видят стада от елени и сърни, които бягат на воля. В крепостта също така се провеждат концерти на открито.

Задължителна забележителност в Шафхаузен, известна като бижуто в короната на Стария град, е църквата на Вси Светии. Тя се намира на Мюнстерплац. Сега е протестантска, но в миналото е действала като Бенедиктински манастир, осветен през 1052 г. Романската й архитектура е сурова и даже обикновена, но в близкия двор може да се види огромна камбана, която е вдъхновила Шилер да напише известната си поема „Песен на камбаната”.

Най-интересната от улиците на Шафхаузен е „Фордергасе“. Тя привлича тълпи от туристи почти по всяко време на годината, които обикновено снимат изящните фрески на

Haus Zum Ritter, построена през 1485 г.
На Фронвегплац пък има два много красиви фонтана от 1520 г.

Друга атракция за гостите на града е музеят на Вси Светии, който е един от най-важните в Швейцария. Той включва експонати от праисторически времена до наши дни. В него са изложени традиционни носии, старинни мебели и оръжия и много други.

Но най-голямата забележителност на града, заради която всяка година идват милиони туристи, е Рейнският водопад. Той се намира на около 3,2 км надолу по течението на реката след Шафхаузен и със своите 41,6 милиона литра в минута се определя като най-мощния в Европа. Водата се излива на ширина от 137 м, като пада от височина 21 м. В сравнение с някои от най-известните водопади в света Рейнският може да Ви се стори малък. Той обаче е достатъчно внушителен за Гьоте, който се е вдъхновявал от него и го е оприличил като „източник на океана”. Водопадът е особено впечатляващ в началото на лятото, когато се топят планинските снегове.

Достъпът до
Рейнския водопад

е бърз и лесен – с автобуса от града сте там само за 10 минути, а има и влак, който се движи на всеки 30 минути.

Наблюдаването на водопада от брега е чудесно изживяване, но много по-запомнящо се е, ако това природно творение се съзерцава от вода. От април до октомври се предлагат круизи с корабчета, които приближават пътниците си максимално до самия водопад. А там можете буквално да усетите пръските от разбиването на водата. Има и корабчета, които водят пасажерите си до известната скала в самия център на водопада. Разбира се, ако просто искате да се насладите отстрани на гледката, трябва да се качите на специалните площадки на замъка Лауфен. Крепостта е на левия бряг и разполага със специално стълбище, което води до мястото за наблюдение.

Сред предлаганите разходки с корабче има и такива по реката, които достигат до малкия замък Вьорт. Той е построен през XII век като митнически пост.

За онези, за които водопадът не е достатъчно забавление, е на разположение и Приключенският парк – атракцион с редица главозамайващи въжени пътеки сред върховете на дърветата. Тези пък, които търсят спокойствие, могат да се качат на ферибот и да посетят манастира Райнау, който е разположен на остров сред реката.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.02.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.