Лил – Столицата на Северна Франция

Прочетена: 197

Светослав Загорски

Франция е една от най-желаните дестинации за туристите от целия свят. Тази страна привлича със своята красота, романтика и шик, които могат да се открият не само във великолепната столица Париж, на Лазурния бряг или в Прованс. Има градове на север, които също са интересни за всеки пътешественик, изпълнени с история, архитектура и култура. Точно такова място е Лил със симпатичните си сгради, построени с червени и кафяви тухлички. Разположен на река Дел, градът е административен център на регион О дьо Франс, департамент Нор и окръг Лил. На 14 км от границата с фламандската част на Белгия и на час път от Лондон, Лил играе ролята на столица на Северна Франция. С население от над 233 897 жители градът се нарежда на 10-о място по големина в държавата. През 2004 г. той е обявен за Европейска столица на културата. Това още повече утвърждава статута му на отлична туристическа дестинация.

Лил е основан през XI век. Като град на кръстопът в различни периоди е принадлежал на Белгия, Испания, Германия, Австрия, Великобритания и Франция. Първият документ за съществуването на Лил датира от 1066 г., като за негов основател се смята Болдуин V. Интересен исторически факт е, че Лил е вторият град в света след Париж, в който има улично осветление от 1667 г. Не­слу­чай­но през XIX век той се превръща във важен индустриален център.

Лил е изключително популярен и с това, че
тук е роден Шарл дьо Гол

– генерал, политик и първи президент на Петата република. Шарл дьо Гол е знакова фигура за Франция. Той управлява страната седем години от 1959 г. до 1965 г. Площадът в центъра на града носи неговото име. Мястото е заобиколено от красиви постройки във фламандски стил.

Друга световноизвестна личност, свързана с Лил, е химикът и биолог Луи Пастьор, който е работил там в периода 1854 – 1856 г. Градът е и родно място и на българския журналист, публицист, общественик и депутат в 7-ото Велико народно събрание и 36-ото НС Георги Тамбуев. Родом от Лил са и актьорът Филип Ноаре, носителят на Нобелова награда за физика за 1926 г. Жан Батист Перен, композиторът и органист Шарл Ке.

Една от най-привлекателните забележителности в града е
Цитаделата.

Тя е построена в средата на XVII век от придворния архитект на Краля Слънце Луи XIV – Вобан, специалист по фортификационни съоръжения. Крепостта е във формата на петолъчка и се намира в близост до центъра на града при известния булевард „Свобода”. В непосредствена близост до обекта са разположени красива градина и зоопарк, в който има застрашени видове като рядък вид бял носорог на име Кристиан. В този район всяка година се провежда състезание с балони с горещ въздух, което привлича много посетители. Ако попаднете на него, не пропускайте възможността да усетите тръпката от подобно изживяване.

В централната част на Лил има редица къщички, долепени една до друга, с малки дворчета зад тях, което напомня много повече за Белгия, отколкото за Франция. В този старинен град има запазени и интересни фламандски къщи със стръмни фронтони.

Зданието на
старата фондова борса

е построено през 1653 г. във фламандски ренесансов стил. Друга забележителност на града е високата 105 м камбанария в сградата на кметството от 30-те години на XX век. Тя е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Ако обичате предизвикателствата, може да се изкачите догоре по 109-те стъпала, а за награда след усилията ще можете да са насладите на невероятната панорамна гледка към града.

След кардиотренировката в кулата заслужено може да се отдадете на кулинарно приключение и да се насладите на местните специалитети – миди с пържени картофки и бира, както и шоколадовите „целувки“. Тук можете да опитате и любимия десерт на генерал Дьо Гол – лилските вафли. Друг шедьовър е карамеловият десерт със захар от цвекло, наречен бабелют. Много известно е и сиренето „Нор-Па де Кале”, което е много солено, с остър мирис и характерен сив цвят.

След като приключите с тестването на храната, можете да продължите обиколката си в двореца Риур. Той е построен през XV век и е бивша резиденция на херцозите на Бургундия. Обектът е възстановяван и дострояван много пъти, благодарение на което в него са съчетани характеристиките на различни архитектурни стилове във Франция.

Лил е много популярен с богатите си музеи. Всяка пролет градът става домакин на Панаир на изкуството, който е посещаван от известни художници, писатели и скулптори.

В Двореца на изящните изкуства

са изложени художествени произведения на фламандски, френски, холандски, италиански и испански майстори от XV до XX век, сред които и творби на Гоя, Рубенс и Антонис ван Дайк. Смята се, че Дворецът на изящните изкуства в Лил има най-богатата музейна експозиция във Франция след Лувъра.

В предградието Вилньов д’Аск е Музеят на съвременното изкуство, който разполага с любопитна колекция от творби на кубизма. Музеят на открито пък представя живота в Лил през вековете.

Посетителите могат да разгледат селски къщи, плевни, както и работилници за стари занаяти. Интересен е и Музеят на вятърните мелници, който е уникален. В него могат да се наблюдават две работещи мелници, които мелят зърно.

И след толкова много култура е време за шопинг. Интересен е Braderie de Lille, който е най-големият и известен битпазар в Европа, както и мястото, на което се организират доста тематични събития за любителите на нетрадиционните изживявания. Сред многобройните бутици и магазини в Лил ще откриете и най-голямата книжарница в Европа Furet du Nord, която се простира на площ от 7000 кв. м. В нея хилядите заглавия обикновено се съпътстват и от богат културен календар. Често се организират дебати, лекции, представяне на нови книги.

Ако след пазаруването искате да продължите да се забавлявате, Лил може да ви го осигури, тъй като е и студентско градче. Така че ако купон е това, което търсите, може да последвате тълпите младежи, които пълнят многобройните барове и клубове в края на деня.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 06.03.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.