Линкълн – Омагьосващата английска провинция

Прочетена: 87

Светослав Загорски

На 210 км от британската столица Лондон е разположен Линкълн. Градът е административен център на графство Линкълншър и през него преминава р. Уидам. Линкълн впечатлява с прекрасна архитектура и традиции.

През 47 пр. н. е. римляните превземат съществуващото на това място келтско селище и основават колонията Линдум.

След Норманското нашествие през 1068 г. Уилям I Завоевателя построява крепост, а четири години по-късно започва изграждането на катедрала.

Оттук се развива и търговията с вълна с Фландрия – до 1369 г., когато центърът за продажба се измества в Бостън. Поставя се и началото на манифактурното производство на земеделски машини и дренажната обработка на почвата за борба с наводненията и речните наноси. До XVIII в. градът остава център на земеделски район, но след откриването на железницата се развива машиностроенето.

Днес Линкълн е туристически център,
а посетителите могат да се насладят на многобройните исторически здания, включително катедралата, крепостта и средновековната епархия.

Селището е разделено на две. По-новата част е разположена около р. Уидам, а Старият град е на по-високо, където са катедралата и крепостта. Свързването на двете територии става чрез дълга пешеходна улица, която е избрана за „Най-добрата улица в Англия за 2012 г.“. Разхождайки се по нея, ще минете покрай множество малки магазинчета и типични уютни чайни.

Най-голямата забележителност на града е
катедралата.

Тя е централният архиепископски храм на Англиканската църква в Линкълн и в графството и е световноизвестна с библиотеката си. В нея се съхранява от 1215 г. и е обществено достъпно едно от четирите копия на „Великата харта на свободите“.

Най-старите части на храма са свидетелство за норманския архитектурен стил. Катедралата е четвърта по големина във Великобритания, а нейната кула, издигаща се на 83 м, е втората най-висока на Острова след тази на църквата в Солсбъри.

През 1185 г. по време на силно земетресение катедралата в Линкълн е почти изцяло разрушена. През 1192 г. под ръководството на епископ Свети Хуго е започнато строителството на нова.

Религиозната сграда е готова през 1235 г., като от старото здание е запазена само западната фасада. Днес катедралата в Линкълн е трикорабна и с два трансепта, като западният е по-голям, по-дълъг и върху него е построена 83-метровата кула. Храмът е основно реставриран през 2000 г., като за целта е осигурен бюджет от 3 млн. евро.

През август 2005 г. за снимките на филма „Шифърът на Леонардо“ Англиканската църква отказва да предостави Уестминстърското абатство. Настоятелството на катедралата в Линкълн се съгласява. Срещу това получава 100 хил. британски лири възнаграждение, а храмът става основна дестинация на безбройните фенове на бестселъра на Дан Браун.

Наблизо е разположен замъкът,
построен върху стария римски град и крепостните стени през XI в. от Уилям I Завоевателя. Той е един от най-добре запазените подобни обекти в Англия. Част от укреплението е използвана за затвор чак до XIX в.

Днес замъкът е отворен за разглеждане от туристите, като от огромните му стени се разкрива великолепна гледка към катедралата, града и околностите. Той е ограден от каменна стена, с канавки и ровове от всички страни, с изключение на южната. От юг стените са прекъснати от две могили, наречени Моти. Квадратната кула и Кулата на обсерваторията са разположени върху първата, а на втората се издига Кулата „Луси“ от XII в., кръстена на Луси от Болинбрук, графиня на Честър.

В Стария град можете да посетите друга забележителност – Еврейската къща. Сградата се свързва с процъфтяващата еврейска общност в средновековния Линкълн. Датира от края на XIII в. и е непроменена и до днес. От 1973 г. насам е ресторант, а преди това е била антикварен магазин.

Еврейската къща

е построена от местен варовик. Сградата първоначално се състои от зала на първия етаж над обслужващите и складови помещения, които са на нивото на земята. Запазена е почти цялата оригинална фасада, както и двата романски прозореца и голяма част от каменната облицовка на горния етаж. И до днес над арката на входната врата се издига коминът. Единствено не са оцелели двете колони, които декоративно са поддържали арката.

Гордост за местните жители е и най-високият мост в Линкълн, който е най-старият в Обединеното кралство от покрит тип. Съоръжението е изградено около 1160 г., като първоначално върху него е имало параклис, посветен на Томас Бекет. Той е издигнат през 1235 г. от източната страна. Храмът е разрушен през 1762 г.

Сегашният ред от дървени рамкирани магазини на западната страна на моста датира от около 1550 г. Двата горни етажа на магазините са дърворезбовани, като в ъглите им има фигури на ангели. Търговските площи са частично ремонтирани в началото на XX в. под ръководството на архитекта на Линкълн – Уилям Уоткинс.

Мостове като този са били много популярни през Средновековието, като най-известният е Лондонският, но повечето от тях отдавна са разрушени, защото препятствали движението на корабите по реките.

Линкълн
предлага на туристите и много музеи и галерии за посещение.

Музеят на Линкълншър е разположен в Стария град и предлага на посетителите подробности от живота в графството през последните 3 века, а също така в него се провеждат множество изложби през годината. Една от най-интересните експозиции изобразява живота в Линкълншър по време на Първата световна война. Именно в нея ще видите първия в света танк, използван през конфликта, изработен в Линкълн.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 13.03.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.