Ярославъл – В Златния пръстен на Русия

Прочетена: 96

Светослав Загорски

Замисляли ли сте се за пътешествие в Русия? Ако отговорът е да, то вероятно първите дестинации, които сте си набелязали, са Москва и Санкт Петербург. Със сигурност това са градове, които си струва да се видят, но трябва да знаете, че има и други места, които са истински съкровищници за туриста.

Един от най-популярните маршрути на североизток от руската столица е така известният Златен пръстен. Той включва средновековни градове като Сергиев Посад, Переславъл Залески, Ростов, Кострома, Иваново, Суздал, Владимир и доста селища. Но една от дестинациите в пръстена се отличава от останалите и това е Ярославъл. Той е административен център на Ярославска област и се намира на 282 км североизточно от Москва. Разпростира се по двата бряга на река Волга и се счита за
едно от най-красивите населени места
не само по нейното течение, но и в цяла Русия.

Предполага се, че градът е основан през 1010 г. от Ярослав Мъдри за защита на Ростов от север. Дотогава там са живели представители на угро-фински народности. Първото споменаване на Ярославъл е датирано през 1071 г. През 1218 г. става център на независимо княжество, а от 1463 г. е присъединен към Московската държава. През XVII в. Ярославъл е втори по величина град в Русия. По време на полската окупация на Москва през 1612 г. е временна столица на страната.

Днес освен туристическа дестинация Ярославъл е и крупен промишлен център, като в града се намира първият в света завод за синтетичен каучук. Той е и важен транспортен възел, в който се пресичат много основни пътища в страната.

В Ярославъл са представени всички основни направления на руската архитектура от XVI – XIX в. Историческият център на града е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2005 г. Той е включен като изключителен пример на архитектурната и градоустройствената реформа на императрица Екатерина II, разгърната по цяла Русия в периода между 1763

и 1830 г. В старата част има
140 архитектурни паметника,

изградени между XVII – XVIII в. Крайбрежната улица е една от най-красивите в Поволжието. Разхождайки се по нея, ще видите старинни търговски къщи, храмове и музеи. На улицата са посадени липи и определено най-приятното време за разходки е юни и юли, когато те цъфтят. Алеята отвежда към една белоснежна беседка, построена в средата на XIX век. Белите й колони се виждат отдалече, от брега на реката. Това е истинска архитектурна перла и естетична емблема на Ярославъл.

Сред най-запомнящите се забележителности на старинния град са неговите църкви. Две от тях няма как да не Ви направят впечатление. Едната е

Спасо-Преображенският събор,

която е най-старата църковна постройка в Ярославъл. Храмът е издигнат през 1506 – 1516 г. върху основите на сграда, функционирала през 1216 – 1224 г. През XVI в. това място е оградено с каменна ограда. В църковния комплекс е основан манастир. От неговата камбанария се открива великолепна гледка към други забележителности на Ярославъл. Именно от манастира през 1612 г. Земското опълчение на Кузма Минин и Дмитрий Пожарски се отправя на битка за освобождаването на Москва от полската окупация. В рамките на манастира има исторически музей резерват, в който могат да се видят уникални експонати на древна руска култура и иконография. През 1790 г. в богатата библиотека на Спасо-Преображенския събор е открита известната древноруска поема „Слово о полку Игореве“. Тя разказва за загубената битка от Игор, княза на Киевска Рус, през XII в. срещу половците (куманите).

Втората религиозна забележителност в Ярославъл е
храмът „Иля пророк”.

Той се счита за истинския бисер на старинната руска архитектура. Постройката е започната през 1647 г. и изписана до 1681 г., но предшественикът на този храм се е издигал малко по на юг от настоящия. Според легендата Ярославъл Мудрий основал града в деня на Иля и затова църквата е кръстена на този пророк, който древните славяни асоциирали с Перун.
Други известни религиозни средища в града са ансамбълът в Коровницка слобода, в който са църквите „Владимирска Божия майка“ и „Йоан Златоуст”. Интересна богослужебна сграда е и

„Йоан Предтеча“ от XVII в.

Не трябва да пропускате и катедралата „Успение Богородично” с нейните невероятни златни кубета. Обектът е изцяло реконструиран след 2000 г.

Задължителни за посещение са и храмът на Архангел Михаил, неокласическото кметство от XVIII в., както и църквата „Св. Николай Надеин”.

На устието на река Толга пък се намира известният Толга манастир, основан в началото на XIV в. Това е друг безусловен шедьовър на руската архитектура, който буквално извира от дълбините на вековете.

Сред градските забележителности, разбира се, е
Ярославълският драматичен театър,

който е първият руски общодостъпен дом на това изкуство. За дата на неговото основаване е приета да се смята 1750 г., когато младият син на търговец Фьодор Волков организирал спектакъл в един свой хамбар. Пиесата е трагедията „Естер” на Жан Расин в превод на самия Волков. Специалната театрална сграда е построена на брега на Волга една година по-късно.

След разходката из Стария град може да посетите някой от интересните музеи на Ярославъл. Този на изящните изкуства е сравним с московските музеи – с много богати творчески колекции. Особено привличат окото картините на известни художници от XVIII и XX в.

Много необичаен музей e „Музика и време“. В него могат да се видят музикални кутии и часовници, грамофони и фонографи, звънци, силни и шумни като латерна, хармониум, който няма нищо общо с хармония, освен сходството на имената, както и други експонати, които понякога имат доста далечна връзка с мелодията.

В Музея „Музика и време“ се провеждат фестивали и церемониални събития, както и интересен булчински ритуал, при който момичето носи около врата звънец на конци, а младежът – яка с камбани. И всичко това се свързва в две магически песни.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.03.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.