Минало и бъдеще плават в едно с новата Tuhura на Оceanco

Прочетена: 77

Елица Илчева

Яхтата Tuhura е най-новата концепция на холандската корабостроителница Oceanco и студиото Lobanov Design на руския дизайнер Игор Лобанов. Интериорът е дело на компанията Achille Salvagni, а хибридният двигател – разработка на британската BMT Nigel Gee Naval Architects. 115-метровата суперлодка, вдъхновена от елегантните форми на полинезийските канута и от корабите на маорите – коренното население на Нова Зеландия, бе представена на Международното яхтено изложение в Дубай от 6 до 8 март. Името Tuhura произлиза от глагола, който на маорски език означава открива, извежда на светлина, изследва. И, разбира се, границите на обичайното са прескочени.

Радикалният дизайн на Лобанов наистина ни връща в древни времена. Екстериорният стил напомня на ранните канута, гнезда и други съдове, използвани преди стотици години. С прераждането на първичните форми се цели да се предизвика усещане за изследване и откритие. Интериорът от Salvagni е също толкова впечатляващ, колкото екстериора. Вътре са използвани матов тик, бронз и други скъпи довършителни материали, вдъхновени от мотиви на Източна Азия и Тихия океан.
Иновациите също са видими.

Корпусът е замислен с множество хоризонтални прозорци, като се използва технология, която позволява изгледът отвътре да бъде напълно прозрачен, а отвън те да се сливат с цвета на корпуса.

Британската компания, ангажирана да проектира електроцентралата за задвижването, е избрала хибриден вариант, способен да развие максимална скорост от 18 възела. Tuhura прокарва идеята за

„интелигентната лодка“, която прави крачка напред в бъдещето.

Технологичната инфраструктура е разработена от холандската компания Van Berge Henegouwen, която въвежда система с изкуствен интелект, способна да регулира нивото на музиката, температурата и други уреди, създаващи комфорт. Яхтата има 360-градусово кино, панорамна част в опашката и СПА басейн на главната палуба.

Скромната елегантност и чувственост на примитивните органични форми, повтаряни навсякъде, не са за всеки. Лодката е предназначена за хора с истински откривателски дух, които желаят да излязат от общоприетото. За производителя това е технически сложен и интригуващ проект, който е коренно различен от предишните съвместни разработки с Игор Лобанов, но все пак 100% Oceanco ДНК.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 20.03.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.