Първият електрически снегомобил ще е на пистата през 2019-а

Прочетена: 63

Елица Илчева

Електрическото задвижване бавно, но сигурно става част от всяко превозно средство. Доказателството е новият снегоход, показан преди дни от базираната в Монреал Taiga Motors. От компанията претендират, че реално са създали първия електрически снегомобил в света.

Името на изящната машина е Taiga TS2.

Тя се отличава с елегантна визия благодарение на изключително красивата черна като голите през зимата дървета снага, бял като снега корпус и зелени като боровете ски.
Тримата съоснователи на фирмата – Пол Ахард, Габриел Берначес и Сам Брунеу,

били вдъхновени
от „Тесла“

да проектират от нулата продукта. Този подход се оказал от решаващо значение за машината, тъй като промяната на съществуващ мотор за сняг в такъв с електрически задвижващ механизъм би довело до много по-тежък прототип. Вместо това експериментаторите са успели да запазят теглото под 500 фунта, което е конкурентоспособно за сегашните превозни средства на пазара, въпреки че Taiga TS2 е оборудвана със значително количество батерии от 15 кВтч. Те захранват PMAC мотор с 250 Nm въртящ момент и около 80 кВт мощност, при което

може да се постигне
удивителното ускорение

от 0 до 60 мили в час само за 3 секунди. Впечатляващо е, че екип от около 17 души е успял да направи работещ електрически снегомобил за три години. Той не само се конкурира със сегашните машини на пазара, направени от гиганти като BRP и Artic Cat, но и е значително по-добър в много аспекти. Разбира се, двете основни предимства са, че отделя нулеви вредни емисии и значително по-малкото шумово замърсяване. При TS2 на Taiga се чува почти само звукът на снега, когато шейната минава над него. Авторите на проекта са положили много усилия в софтуера, за да го направят напълно свързан и способен да се обновява.

Собствениците ще конфигурират своя мотор за сняг

от мобилно приложение с различни режими на каране. Може да пътува 100 километра (62 мили) на едно зареждане, което пък се извършва в рамките на около 2 часа с бордово зарядно устройство. Машината ще поддържа този разход дори и при -30 градуса по Целзий. Но ако смятате, че снегът се е стопил и не му е времето да говорим за снегомобили – грешите, защото именно сега имате шанс да се превърнете в собственик на току-що създадената невероятна Taiga TS2. От компанията са решени да извадят TS2 на пазара следващата година при стартова цена от $15 000, като сега е моментът да внесете депозит 500 долара, за да бъдете сред първите притежатели.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 22.03.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.