Уинчестър – Част от легендите за Крал Артур

Прочетена: 76

Светослав Загорски

Крал Артур е централна фигура в митологията на Великобритания. Въпреки това и до днес има разногласия по въпроса дали Артур или личността, вдъхновила неговия образ, наистина са съществували, както и за това кога и къде точно е живял. Историците все още не са намерили доказателства за неговото присъствие. Това дава възможност на много места във Великобритания да си приписват част от легендите за крал Артур и по този начин да привличат хиляди туристи. Точно такъв е Уинчестър – старинно малко градче в графство Хемпшир, разположено в западния край на природния резерват Уест Даунс, през което протича красивата река Ичън.

Уинчестър е добре известен със своя замък, построен през XII век. В него се намира Грейт хол, възстановена някъде между 1222 г. и 1235 г. Смята се, че във Великата зала се намира оригиналната Кръгла маса на крал Артур. Всъщност тя датира от доста по-късен период в сравнение с годините, през които се твърди, че е живял кралят. Въпреки това към нея има значителен интерес и тя привлича много туристи.

Първоначално масата е била боядисана, но после е изрисувана за крал Хенри VIII през 1522 г. Имената на Артур и
легендарните рицари на Кръглата маса

са изписани около
ръба й.

Уинчестър е много старо място с изключително богата история. Смята се, че се развива от римския град Вента Белгарум, който на свой ред е наследник на селище от желязната епоха. През X – XI век Уинчестър е бил английска столица по времето на крал Алфред Велики. Любопитна историческа подробност е и че градът е сочен за родно място на крикета.

Разходката Ви може да започне от компактния център. Той има много приятна атмосфера със своите тесни пешеходни улици и издадени над тях еркери на средновековните къщи. Допълнителен чар му придава реката, която в тази част на Уинчестър се разделя на много канали.

В старият град могат да се видят множество интересни малки магазинчета, особено в преките на пешеходната „Хай Стрийт“. В този район са разположени и три забележителни бронзови скулптури от XIX и XX век. Най-ранната е монументалната статуя на кралица Виктория от сър Алфред Гилбърт, известен също като скулптора на Ерос на площад „Пикадили” в Лондон. Втората е на крал Алфред с вдигнат меч, а последната е модерна фигура на кон и ездач от Елизабет Фринк.

Сред популярните градски ансамбли е и Масленият кръст, известен още като Buttercross. Той датира от XV век и включва 12 статуи на Дева Мария, светии и различни исторически личности. Наричан е така, защото е издигнат от глобите, налагани на ядящите масло през време на пости.

Безспорно най-голямата забележителност е
катедралата в Уинчестър,

Посветена е на Светата Троица св. Петър, св. Павел и св. Суитън. Тук се намира лобното място на св. Суитън, което е важен обект на поклонение, свързан с Кентърбъри и със старинния

Поклоннически път.

Строителството на катедралата в Уинчестър започва през 1089 г. Тя е изградена върху развалините на саксонска църква от камък, добит в кариерите на близкия остров Уайт. Това е една от най-големите катедрали в Англия и най-дългата средновековна – 160 м. Прочута е със своя дванайсетеркерен кораб. Цели 14 камбани озвучават тържествено Уинчестър, като най-тежката от тях е с внушителните 1,81 тона.

Прелестната катедрала е вдъхновила редица световно признати творци. През 2005 г. в нея е заснета част от екранизацията на бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”.
Поклонниците на литературата посещават Уинчестър заради гробницата на Джейн Остин, която е в катедралата. Съвсем близо е и нейният дом Чотън Котидж, на 24 км западно от града, където са написани много от най-великите й творби. Джейн Остин се премества тук от съседния Чаутън през 1817 г.

Тази пасторална област е златна жила за вдъхновението и на един по-късен титан на литературата – Томас Харди, който се преселва в Уинчестър от съседния Дорсет.

В района на катедралата има множество красиви постройки, в това число сградата на деканата от XIII в., облицованият с греди Чейни Хол от XV в. и Пилгримс Хол – най-старата къща в Англия с покривна конструкция от свободно носещи греди.

Друга значима забележителност е

Замъкът на Норманския епископ Уолси,

датиращ от 1110 г., който стои на мястото на по-ранна саксонска структура. Той е усъвършенстван от Анри де Блоа по време на царуването на брат му Стефан. През XVI век Кралица Мария Тюдор и крал Филип II Испански са били гости непосредствено преди сватбата им.

Любопитна за туристите е Сити Мил – възстановена през 1744 г. воденица на река Ичън, която функционира и днес. Спомената е за пръв път в „Книгата на Страшния съд” от 1086 г. Освен нея интерес представлява и Уестгейт – една от двете запазени градски порти, която е музей.

Градът е световно известен с
„Уинчестър колидж“

– най-старото действащо училище в страната. Учебното заведение включва Стражевата сграда от XIV в., галерия със сводове около вътрешния двор, тържествена зала и великолепен параклис.
Интерес представлява и приютът на болницата „Св. Кръст”, построена в началото на XII в. Днес туристите могат да получат, ако поискат, безплатно „подаянието за странници” – хляб и силна бира.

След всичко това не бива да се учудваме, че Уинчестър е обявен за най-доброто място за живеене във Великобритания от пътеводител на „Сънди Таймс“ за 2016 г. Той е получил тази титла заради богатото му минало, съчетано с модерния свят, добрите училища, отличните ресторанти и приятелски настроените жители.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.03.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.