Саарбрюкен – между Франция и Германия

Прочетена: 149

Светослав Загорски

В Европа има градове, които са уникална смесица от различни традиции в областта на културата и изкуството. Точно такъв е германският Саарбрюкен с неговата барокова архитектура и френски чар. Столицата на провинция Саарланд се намира в центъра на голям регион, граничещ с Франция. Саарбрюкен е с приблизително 180 хил. души население. Живописните природни атракции и исторически забележителности в района предлагат перфектната дестинация за походи или за еднодневна разходка. Културната палитра привлича посетители от цял свят. По-големите близки селища са Карлсруе, Манхайм, Франкфурт на Майн, Щутгарт, Мец и Нанси. С френския Саргемин Саарбрюкен има пряка транспортна връзка, която се изминава за един час с кола.

Съчетанието Sara-briga, от което произлиза името на града, е с келтски произход. Sаrа означава течаща вода, а Briga – скала, голям камък. Така е наречена първата крепост в района.

Исторически данни показват, че областта Саарланд е включена в Римската империя през I в. пр.н.е., а по-късно попада под контрола на франките. През 925 г. тя влиза в пределите на Свещената Римска империя, но силното френско влияние над територията продължава.

Земите на Саарбрюкен са често оспорвани между по-силните държави по онова време.
Франция налага своето господство

през XVI в. Тя е принудена да напусне Саарланд през 1697 г., но през периода 1793 – 1815 г. отново придобива контрол над региона.

Саарбрюкен става част от рейнската провинция на Прусия след 1815 г., като с това се поставя началото на разработването на въглищните и железни ресурси от района. Франция отново успява да го завладее, след като по време на Френско-Пруската война армията й окупира област­та. След Втората световна война е определена за отделна зона, която французите опитват да направят самостоятелна държава. През 1955 г. Саарланд пледира за присъединяване към Германия и на 1 януари 1957 г. става част от Федерална република Германия.

От
замъка Саарбрюкен

се разкрива най-красивата гледка към селището. Дворецът в сегашния му вид е изграден в края на XVIII – началото на XIX в. В момента там има уникална колекция от творби на изкуството.

Първите сведения за замъка обаче датират още от 999 г. Най-голям разцвет има по време на барока, епоха, която оставя върху него и произведенията на изкуството, намиращи се там, своите културни и естетически следи. През 1989 г. комплексът е отлично реставриран, като в неговите експозиционни зали се провеждат различни изложби. В замъка днес се помещават общински органи за управление. От 2003 до 2007 г. близо до него се провеждат археологически разкопки. Откритите руини на крепостта са експонирани.

Към замъка води мостът „Алтебрюке”, минаващ над река Саар, някои експерти смятат, че от нейното име произлиза това на града. Мостът е построен през 1564 г., а през 1904 г. в средната му част е издигната статуя на кайзер Вилхелм I, разрушена впоследствие.
В своята хилядолетна история Саарбрюкен е преживял много повратности. Бароковите постройки на архитекта Фридрих Йоахим Щенгел свидетелстват за разцвета на града през XVIII в.
Църквата „Лудвигкирхе“ е перлата в короната на твореца и се смята за една от най-изчистените в стилово отношение евангелски барокови храмове в страната. Други значими забележителности в Саарбрюкен са нео­готическата сграда на кметството, Дирекцията на мините, построена от архитектите Валтер Гропиус и Хайно Шмиден, както и изградената от Щенгел църква „Св. Йохан“, наричана базилика минор.

Площадът около нея
с неговите бутици, бистра, ресторанти е сърцевината на градския живот в Саарбрюкен. Hauptsach’, gudd gess („Важното е добре да похапнем“) е девиз на жителите на града, който всъщност казва всичко. В центъра на пешеходната зона е разположен фонтанът „Марктбрунен”, който също е дело на Щенгел. На 15-ина минути оттук се намира най-старият квартал на Саарбрюкен с готическата ктиторска църква „Свети Арнуал“ от XIII в. и зданията от Късното средновековие.
Представа за индустриалната история на района дава намиращата се наблизо мина „Фьолклингер Хюте“, която е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е един от централните обекти по Европейския маршрут на индустриалното наследство.
В Модерната галерия на музея „Саарланд“ са представени едни от най-интересните сбирки в Германия. Могат да се видят творби на Огюст Роден, Анри Матис, Макс Либерман, Пабло Пикасо, Ернст Лудвиг Кирхнер, Лайънъл Файнингер и прочутото „Синьо конче“ на Франц Марк.
Саарландският часовников музей е от малкото в Европа, които показват развитието на устройството за отчитане и показване на времето от Античността до настоящето. Той е разположен във възстановена фермерска къща от XIX в. В него ще откриете колекция от часовници от различни страни и епохи, включително уникални колекционерски предмети от цяла Европа още от началото на измерването на времето.
Държавният театър е открит през 1938 г. с представлението „Летящият холандец“. По това време той е най-модерната културна институция в Европа, но е трябвало да бъде реконструирана след нанесените значителни щети през Втората световна война. През 1988/89 г. основната зала е изцяло реновирана и разширена.
През юни
германско-френският фестивал Perspectives
представя нови форми на съвременния театър, както и танцово и цирково изкуство и др.
От юни до август на откритата сцена в замъка се редуват събития с международно участие – фолк, рок, блус и джаз, както и програмата на „Култура за деца“ с театър, музика, клоунада, пантомима.
Най-известното висше учебно заведение в града е Университетът „Саарланд“. Той е открит през 1948 г. в сътрудничество с Франция и има осем факултета, които обхващат най-важните дисциплини във всички основни области на академичното образование. Университетът е известен най-вече с постиженията си в сферата на компютърните науки и лингвистиката. Девет негови преподаватели са получавали най-престижната германска награда за научни изследвания „Готфрид Вилхелм Лайбниц“.
Добре е да знаете, че Саарбрюкен не е само средище на архитектура, култура и мащабни фестивали, но е и много зелен град, който предлага редица възможности за приятно прекарване на открито. Най-добрите места за разходка са паркът на замъка, Германско-френската градина или по брега на р. Саар.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 10.04.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.