Дюрнщайн – Романтика и история по брега на река Дунав

Прочетена: 118

Светослав Загорски

Виена е сред най-посещаваните туристически дестинации в света заради своите безброй интересни забележителности. Но само на няколко километра от очарователната австрийска столица могат да се открият и други любопитни обекти, които си заслужават да бъдат видяни. По бреговете на река Дунав в западна посока е разположена слънчевата долина Вахау, която се слави като една от най-плодородните и живописни винарски области на Австрия. На един от красивите завои на р. Дунав в този район е разположен построеният някога като крепост град Дюрнщайн. Това населено място е обявено за паметник на културно-историческото наследство и е под закрилата на ЮНЕСКО. Непокътнатото от времето богатство от миналото се допълва с романтиката на малките калдъръмени улички и китни къщи, потънали в зеленина, разположени край сините води на реката.

През декември 1192 г. в Дюрнщайн по обратния път от кръстоносните походи към Европа
е пленен Ричард Лъвското сърце,

крал на Англия в периода 1189 – 1199 г. Той е заловен от австрийския херцог Леополд V, който го обвинява за смъртта на братовчед си Конрад. По това време Леополд е в обтегнати отношения с Ричард и арестът е една чудесна възможност за австриеца да търгува с политически интереси. Това води до реакция на папата, който отлъчва Леополд от католическата църква. Затворникът е предаден на Хайнрих VI – император на Свещената Римска империя, който го затваря в замъка Дюрнщайн. Двамата германци споделят отговорността и искат откуп за Ричард и Хайнрих също е отлъчен от църквата. Поисканият откуп е 150 000 марки – двугодишният доход на английската корона, от тях 100 000 марки трябвало да бъдат платени предварително. Братът на Ричард Джон Безземни и френският крал Филип II заговорничат срещу затворника и дори предлагат 80 000 марки за това Ричард да остане пленник, но императорът не приема тяхното предложение. Елеонора Аквитанска събира исканата сума чрез извънредни данъци и на 4 февруари 1194 г. Ричард е освободен. Той прекарва цели две години в Дюрнщайн.

Всъщност като град Дюрнщайн се споменава за първи път през 1347 г. в един документ за подялба на наследство на небезизвестния в Австрия рицарски род на Кюнрингите. В годините той не се е разраснал много и разполага с един площад, една главна улица, две други, които се спускат към реката, и две или три, които криволичат към къщите, разположени нагоре в подножието на

скалистия хълм зад града.
Можете да отседнете в

Замъка хотел „Дюрнщайн“,

в който преди стотици години е бил затворен Ричард. От потъналата в зеленина тераса се откриват прекрасни гледки към реката. В замъка можете да се насладите и на превъзходни ястия, и на интригуваща листа с вина. Ако се колебаете какво да изберете, то добър вариант е чаша от местното Grüner Veltliner.
На най-високата скала над Дюрнщайн в Ранното средновековие се извисявал замъкът „Кюнринг”. До развалините на сградата може да достигнете пеша, като така ще можете да се насладите на няколко забележителни гледки от околностите, които казват, че са вдъхновили приказките за магически царства на Братя Грим. Крепостта е оградена от каменни стени и се намира върху гранитни скали на 159 м височина над долината. Независимо че

замъкът „Кюнринг”

претърпява тежки разрушения от шведската армия през 1645 г., това по никакъв начин не накърнява внушителния му вид.

В Дюрнщайн е разположен манастир, който е образец на бароковото изкуство, с енорийска църква от XV век, в която са работили известни италиански майстори. Кулата на църквата е в кобалтовосиньо и бяло и нощем фосфоресцира на фона на потъналото в мрак градче.
Всъщност в околностите на Дюрнщайн буквално е пренаселено със старинни замъци, абатства и други красиви градчета. Безспорно най-известната дестинация е абатството Мелк. Това е наскоро ремонтиран 1000-годишен бенедиктински манастир, изпъстрен с ръкописи и скъпоценни произведения на изкуството, включително известното разпятие от Мелк.
Друга романтична дестинация е градчето Кремс. То е разположено на място, където се сливат реките Кремс и Дунав – в източния край на долината Вахау в местността Валдфийртел. Затова официалното име на града е

Кремс на Дунав.

За пръв път Кремс се споменава в исторически източници през 995 г. като крепост на Дунав. През XII век при управлението на Бабенбергите получава статут на град. В Кремс са сечени първите австрийски монети, известни като кремски пфениги. В Средновековието градчето има важно търговско значение като кръстопът на водния път по р. Дунав и сухопътни търговски пътища.
По време на Руско-австрийско-френската война от 1805 г. в околностите на града стават няколко сражения между армиите на Наполеон и антифренската коалиция.

Кремс се състои от няколко отделни района. На десния бряг на р. Дунав се намира Маутерн, а на левия бряг е централната част на Кремс и районите Унд и Щайн. До 1938 г. Щайн и Маутерн са били самостоятелни градчета.

Целият стар град е разположен на централната пешеходна улица „Ландщтрасе“. Единствената съхранена от четирите средновековни крепостни врати е Щайнер Тор, построена през 1480 г. и надстроена през 1754 г. Вратата е символ на Кремс.

Част от градските средновековни укрепления e и

Барутната кула.

Най-старата запазена сграда в Кремс е Гоцбург, която се намира на площад „Хоермаркт”. Тя е построена през 1275 г. в италиански стил.

Има и няколко църковни сгради, които също си заслужава да се видят. На първо място е енорийската църква „Св. Файт”, изградена в стил барок през 1630 г. на мястото на по-стара църква. На около 5 км южно от Кремс пък се намира абатство Гьотвейг. Манастирът е основан през 1083 г., но е унищожен до основи от пожар през 1718 г. През XVIII век е възстановен в бароков стил.
След обиколката на църквите може да посетите Музея на виното. Обектът е посветен на вековните традиции на винопроизводството в Кремс.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.04.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.