Къщите на Даян Кийтън, или как актрисата го играе дизайнер

Прочетена: 51

Елица Илчева

През последните няколко десетилетия носителката на „Оскар“ Даян Кийтън прекарва голяма част от времето си в това да играе ролята на архитект и дизайнер, като купува и реновира стари къщи. И, разбира се, понеже процесът изисква усърдие и сърце, холивудската звезда не се свени да си цапа ръцете със строителни материали и да се потапя плътно в трансформациите. Казват, че страстта й към колекционирането на исторически сгради така се разпалила, че довела до придобиването дори на обект, проектиран от легендарния архитект Франк Лойд Райт. Освен това, след като превърне имотите си в мечтани домове, тя не ги задържа, а ги препродава. Защото истинско удоволствие й доставя не обитаването на пространствата, а това да ги създава.

Една от тези великолепни къщи е
в „Пасифик Палисейдс“, луксозния квартал на Лос Анджелис

на брега на океана. Очарователна с традиционния си кънектикът стил, сградата била пожелана от актрисата за ползване под наем. Но се случило неочакваното – любов от пръв поглед.

„Не съм търсила перфектната къща. Просто оглеждах за красиво място за живеене, което да ме кара да се чувствам удобно”, споделила Кийтън пред списание С-home. На въпроса откъде тръгва при проектирането на пространството тя признава: „Аз съм голяма крадла на идеи, затова често се допитвам до интернет. Имам много романтични представи за това, какво хората биха мечтали да имат у дома си”. По думите на Даян Кийтън едно от тези схващания е: „Комфортът означава да се живее сред черно и бяло – елегантно, с фин вкус. Хората би трябвало да са цветовете в един дом”. В обекта на „Пасифик Па­ли­сейдс“ обаче никак не липсват контрастните композиции. Даян с очарователна лекота подрежда любимите й испански антики до други ексцентрични антиквариати като например симпатичната колекция стопери за врати във формата на бостънски териери. Цветни акценти са сини възглавници в спалнята, миниатюрна тъмнозелена къщичка в гостната. Прави впечатление също, че много умело е съчетано индустриалното с рустикалното и поп-арт стила. Погледа радва и ценна фотографска колекция на известни майстори – David

Wojnarowicz, Garry Winogrand, Bruce Weber.

Своя офис Кийтън разполага в просторното приземно помещение, където се шири впечатляващото по размер и изработка вин­тидж бюро с основа от влаково междуосие, а разпилените по пода листове са декларация за творческия хаос, който насища този дом край океана. „Това е моята бърлога, винаги съм имала проблеми с испанските къщи, защото там холът е фокус на жилището. За мен офисът е това място. Това ще остане домът, в който ме споходиха много чудесни идеи, но най-вече този, в който пораснаха моите деца”, споделя актрисата и признава, че няма да остане завинаги там, защото истинската магия е да види колко различно изглеждат нещата на различни места. „Мисля, че трябва да гледаме на себе си по този начин – когато ни поставят на друго място, ние сме различни”, добавя Даян.

Следващата спирка е
Бевърли Хилс,

където звездата реновира цяло едно имение от 1920 г. То е построено от калифорнийския архитект Ралф Флиуинг, по чийто проект е реализиран знаменитият „Електрически фонтан“ на оживеното кръстовище на булевардите „Уолшир“ и „Санта Моника“. В този обект тя е осъществила мечтата си да живее във впечатляваща резиденция в испански колониален стил с огромен заден двор. С дизайнера Стивън Шадли тя превръща високото и широко антре в библиотека, изпълвайки я с различни артефакти и книги за визуалните изкуства. „Библиотеката създава настроение. Тя е дестилат на всичко, което се случва в този дом“, обяснява Шадли, а понеже Кийтън обожава мотивационните надписи, двамата изписват с огромни букви над книгите едно изречение: „Очите виждат само това, което умът разпознава“.
Даян споделя, че обожава огромните пространства и никой таван не може да бъде прекалено висок и че няма помещение, което да бъде твърде голямо за нея. Разбира се, след като купува имението, насочва промените именно към това. Тя бута стени между малките многобройни стаи на втория етаж и създава една голяма спалня, а долу се заема със същите промени в архитектурата и отваря огромна кухня и трапезария.
Понеже се влюбва в камината, която се намира в дневната – перфектна изработка в испански стил, заобиколена от обикновена бяла мазилка, повтаря нейния дизайн във всяка една стая – включително в спалнята и в кухнята. Интересни килими и постелки внасят характер в помещенията.
Третата ни спирка е
апартаментът,
в който актрисата живее в Ню Йорк
и който всъщност е виновен за запалването на тази й страст. Той се намира в знаменития комплекс San Remo в първите за града кули близнаци, построени в 30-те години по проект на архитекта Емери Рота и получили през 1987 г. статут на архитектурен паметник. Сградата по принцип се обитава от знаменитости, като тук имат имоти Деми Мур, Стивън Спилбърг, Донна Каран, Тайгър Уудс и Стив Мартин. Това е и първата й покупка на недвижимост, в която Кийтън е живяла цели 30 години. Едва миналия месец тя е обявена за продажба за 17,5 млн. долара.
Частният асансьор влиза директно в централния хол. Всекидневната с греди по таваните прелива в трапезарията. Кухнята е перфектно оборудвана като професионална и към нея има зала за закуски. Когато взела решение да плати имота, актрисата била буквално пленена от прозорците. В него има три спални с три бани и всички гледат към фантастичния централен парк. Именно заради тези пейзажи тя не е могла да остане равнодушна към интериора, а впоследствие любовта към него била споделена в три книги по темата, както и в жилищата, които вече ви представихме.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.04.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.