Анси – Старинното великолепие на Савоя

Прочетена: 59

Светослав Загорски

В подножието на планината Аравис, само на 150 км от Лион и на 30 км от Женева се намира една от най-живописните туристически атракции във Франция – град Анси. Разположена на брега на езерото Лак д’Анси, пресечена от множество канали, тази миниатюрна Венеция в алпийска среда е добре запазено средновековно и ренесансово съкровище.

През града преминава р. Тиу, която образува многобройни канали, преди да се слее с р. Фиер, приток на р. Рона, и да се влее в Лак д’Анси.

„Бог те призовава, отиди в Анси“, казва един свещеник на 16-годишния писател и философ Жан-Жак Русо. Божият служител се надява, че младежът ще намери душевния рай. Русо обаче открива романтиката на това място и за първи път се влюбва – Франсоа-Луиз де Варенс е 12 години по-възрастна от него. Днес в чест на известния автор е издигнат паметник и е наречена улица на неговото име.

За областта Пол Сезан възкликва: „Каква великолепна следа от времена отминали!“

Анси е основан през XI в., а от началото на XIII в. е столица на Женевското графство, слeд като в Женева се установява властта на местния епископ и графовете напускат града. През 1401 г. феодалното владение е присъединено към Савоя.

След като през 1535 г. калвинистите установяват контрол над Женева, католическият епископ се премества в Анси, който става център на Женевския диоцез до закриването му през 1801 г. От 1822 г. е седалище на новосъздадения Ансийски диоцез.

Между 1792 и 1814 г. Савоя е анексирана от Франция и Анси е част от департамента Мон Блан.

По време на Първата френска империя градът бележи сериозно икономическо развитие и политическа стабилност. След втората абдикация на Наполеон Бонапарт договорът от Париж, подписан през 1815 г., потвърждава границите, които съществуват преди революцията. Анси и Савоя са върнати на кралство Пиемонт – Сардиния. През 1860 г. областта е окончателно присъединена към Франция и Анси става център на новосъздадения департамент Горна Савоя.

Периодът от 1815 г. до 1860 г. е белязан от реализацията на големи проекти –

канализация, изграждане и павиране на улици, мостове, кейове и публични сгради, създаване на обществена градина. Днес в Стария град са запазени църкви и украсени с цветя градски къщи покрай пристанището, отразяващи се кристално в канали, прехвърляни от извити в дъга пешеходни мостове. Първото нещо, което впечатлява най-много туристите при пристигането им тук, е именно чистотата. Улиците и тротоарите изглеждат така, сякаш току-що са почистени със сапун, а почти всички хотели в града са считани за едни от най-спретнатите в света.

Най-невероятната постройка в Анси е изобразена на повечето пощенски картички и се намира в центъра на Стария град. Построен през XII в.,

Дворецът на острова –

Palais de l’Isle, е с триъгълна форма, заобиколен от вода. Около този замък през XV в. започва да се оформя градът в съвременния му вид. Първоначално в него живеят местните графове, след това зданието се използва за съдебна палата, за сечене на монети и накрая – за затвор.

Друга забележителност е Замъкът на женевските графове, който е изграден през XIV в. Той често е опожаряван, а през XVII в. е напълно изоставен. През 50-те години на XX в. става собственост на градската управа и е изцяло реставриран. В замъка има Музей на етнографията и археологията с много произведения на изкуството, картини и мебели от различни епохи. В кулата са разположени обсерватория и аквариум с езерни риби.

Друг замък е Монтротие, построен през XIV в. В него можете да разгледате азиатски и африкански костюми, гоблени и керамични съдове, както и бойно снаряжение от XVI в. От двореца се открива прекрасна гледка към Монблан, най-високия връх в Алпите.

Някогашното Бенедиктинско абатство от XVII в. сега е превърнато в луксозен хотел, в който бившите монашески килии вече са луксозни стаи, украсени с гоблени и антикварни предмети.

В центъра на града до кметството се намира
църквата „Сен Морис“,

издигната през 1422 г. Тя е в стил на савойската готика, характерна със своята масивност.

В Анси е и Градината на Европа, която радва окото с многобройните си фонтани, статуи и красиви пейки.

Едно от най-любимите занимания на туристите е именно разходката из старите калдъръмени улички, разглеждайки красотата на традиционния савойски дизайн, който местните жители са успели да запазят в почти отлично състояние. Във вторник и петък се провежда пазар. На него може да се купи прясна риба от езерото или домашно вино. Парижани не се колебаят да предприемат дълго пътуване до тук, за да обядват омари или mousse de foie gras (мус от патешки или гъши дроб), дегустирайки вина от местното шато.

Следвайки основният воден канал, ще достигнете друга забележителност на Анси – езерото, носещо същото име. То е второто по големина във Франция след Lac du Bourget с дължина от 14,6 км и с ширина от 0,8 до 3,2 км. Известно е още като

„най-чистото европейско езеро“

и това е така, благодарение на строгите екологични регламенти, въведени през 1960 г.

Едно от най-популярните събития в Анси е ежегодният Езерен фестивал. Той се организира в началото на август и събира средно по 200 000 души. Празненствата датират още от 1860 г., когато император Наполеон III помага на Италия да се освободи от Австрия.

Над езерото можете да летите с парапланер. Откритите праисторически селища по бреговете му са доказателство, че хората са харесали района много отдавна и живеят тук от близо 5000 години.

Венецианският карнавал се провежда всяка година в началото на март, а фестивалът на анимационното кино събира любителите на жанра през юни. Също така има и джаз, класическа музика и театрални празници.

Всъщност градът е привлекателен и за ски туристите, защото пистите са едва на 15 км. Домакинството на Зимните олимпийски игри в Гренобъл, Албервил и Шамони е допринесло допълнително за популярността на Анси.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 03.05.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.