„Петият елемент” предлага швейцарска точност и футуристичен дизайн

Прочетена: 42

Елица Илчева

Швейцарските компании MB&F и „L’Epée 1839“ вече си сътрудничиха при създаването на няколко часовника, включително Octopod, Destination Moon и Machine Starfleet. Този път дуото се потапя в миналото, за да ни зарадва с още едно футуристично творение, което бе представено на изложението Baselworld 2018 в Базел.

„Петият елемент“ е галактически часовник – метеорологична станция, която точно ще предскаже времето, дори и да има прекъсвания на захранването.

Четирите основни уреда

са часовник, барометър, хигрометър и термометър. Позиционирани на база кораб, те се командват от другоземеца пилот Рос и заедно образуват нещо много повече от просто съвкупност, а именно „Петият елемент“.

Основателят на марката MB&F Максимилиан Бюсер дълго е търсил на десктопа си метеорологични станции от миналия век, но накрая се разочаровал и влагайки голяма доза въображение, проектирал сам произведението си. Моделът се състои от 531 отделни елемента и е направен от неръждаема стомана, месинг и бронз. 376 мм е в диаметър, височината му е 209 мм, а общото тегло е 15 кг.

Частите, които съставляват сложна структура от кръгове и извити линии, са направени от твърди месингови блокове и всеки елемент е отделен модул с измервателен уред, вграден в корпуса, който се интегрира в цялата конструкция. Часовник, барометър, хигрометър и термометър обаче могат да бъдат не само заедно, но и да се използват отделно, защото имат и свои собствени захранващи панели.

Елементите на часовника са произведени от специалистите на компанията „L’Epée 1839“,
които нарочно са модифицирали свой настолен механизъм с 8-дневен енергиен запас.

Устройството има допълнителна функция, която е способна да предизвика усмивка. Благодарение на отделен механизъм с ръчна намотка и пневматично регулиране извънземният пилот може да кръжи над кабината на НЛО-то, сякаш е в небето, за да провери дали то е ясно.

Продуктът ще бъде пуснат в 3 ограничени серии от по 18 екземпляра в черно, синьо и сребристо. Цената на инсталацията е 52 000 швейцарски франка, като първите 18 са били продадени още в Базел.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 08.05.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.