Ландшафт от двете страни на Ламанша

Или две от най-коментираните градини на 2017 г.

Прочетена: 54

Елица Илчева

Макар че с всяка изминала година все повече говорим за това, че трябва да живеем зелено, изключенията на хармонично втъкана растителност сред улиците и сградите на съвременния градски дизайн все още са малко. А срещнем ли някъде подобна красота, тя неудържимо привлича погледа ни. Когато пък научим за образцови градини, в което и кътче на света да се намират те, започваме да мечтаем да стигнем до тях. Защото пейзажите, които създаваме около нас, влияят на настроението, съзнанието и начина, по който възприемаме нещата, както и на разговорите и мислите.

Направата на една градина е творчески процес, който изисква знания от областта на изкуството, дизайна, географията, геодезията, ботаниката, зоологията, екологията, психологията и мн.др. И неслучайно всяка година специалистите по ландшафтна архитектура подбират най-интересните образци. Ето два от обектите, привлекли вниманието през 2017 г.

Страна на чудесата в парка на френския град Етрета

През май 2017 г. в Етрета на брега на Ламанша е открит парк по проекта на руския ландшафтен архитект Александър Гривко. За почти година градината се е превърнала в най-посещаваната забележителност от тази страна на протока, отделящ Великобритания от континенталната част на Европа. До момента над 100 000 посетители са се удивявали от една истинска страна на чудесата – фантастичен свят, населен с всякакви скулптури и инсталации.

В Етрета гигантски гумени глави „почиват“ върху зелени възглавници или от дърво стърчи златен ключ, а фигура на Клод Моне, направена от пръчки за плет, гледа от една от терасите към морето. Скулптурата е посветена на художника Моне, защото той обичал да рисува тукашните залези. Тя предразполага да застанем до нея и да видим вечния пейзаж през очите на известния импресионист. Ключът в дървото, който отваря истинска музикална кутия, е дело на лондонски художници от групата Gray World и се нарича Forestwork Clockwork.

Друга атракция са различни видове орхидеи, възстановени върху цели два хектара, засадени някога от първата домакиня на вилата в района – френската актриса мадам Тибо. Сградата е строена през 1905 г. и е наречена Roksolana, както се казвала една от героините на Тибо.

Пространството изобилства от скулптурирани растения, жив плет, дори живо джакузи, както и зелени дървета и скали, които са залесени до самия си ръб, за да се слеят с бреговата линия. Вълните и джакузито се формират от филизи на растението Phillyrea angustifolia. И скулптурните мебели тук са с опростени форми, заимствани от самата природа. Те са дело на немския дизайнер Томас Реслър. Пейките например са от огромни парчета вкаменен дъб.

Паркът е разделен на градини по тематични зони. Частта с каучуковите глави, всяка с диаметър 1,2 метра, дело на художника Самюел Салседо, се нарича „Емоции от дъното на океана“. Релефът на възглавниците, които са от вечнозелен бор и във формата на черупки от морски миди, е направен в чест на съществуваща през XVIII век мидена ферма в града. Интересно е, че поглеждайки към лицата от различни страни, те сякаш променят израженията си и отразяват различни човешки емоции. Градината „Елемент“ символизира движението на океана, прилив и отлив.

Едно от сериозните предизвикателства било избирането на растенията. Температурата в Нормандия рядко пада под нулата, но морската сол, носена от океана, разрушава повечето видове.

Природният ландшафт е под закрилата на ЮНЕСКО, така че е необходимо да се координира не само фасадата при всеки ремонт, но и промяната на отделните дървета. Въпреки това веднага след като властите научили, че паркът ще бъде отворен за обществеността и ще се превърне в платформа за ежегодни фестивали на изкуството, проектът получил зелена светлина.

Бялата красота в памет на принцеса Даяна

Една от най-очарователните градини на 2017 г. в световен мащаб е Бялата градина, създадена в памет на принцеса Даяна. Тя процъфтява в зоната на Sunken Gardens на двореца Кенсингтън в Западен Лондон, в бившата резиденция, където принцесата на Уелс е живяла с децата си.

Бялата градина е създадена с подкрепата на принц Уилям и принц Хари, а мястото, цветята и храстите са внимателно подбрани така, че да отразяват живота на Даяна, нейния
имидж и стил.

Sunken Gardens e залесена за първи път през 1908 г. на място, което е било работно за градинарите. Впоследствие е превърната в спокойно кътче с класически профил. Забележителни там са били редиците с ярки орнаментални цветя. За новото пространство те са заменени с елегантна палитра от нарциси през килим от незабравки до различни сортове декоративни треви, маргаритки и гаура.

Градинарите са засадили общо 12 000 луковици от снежнобели лалета, селектирани специално в чест на принцесата. В непрекъснатото цветно покритие присъстват и хиляди лилии, зюмбюли, както и над сто вида рози. Безкрайният цъфтеж се поддържа през цялото време с бели цветя, които се обогатяват с други в пастелни тонове.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 30.05.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.