Шверин – Приказката на Северна Германия

Прочетена: 89

Светослав Загорски

Обичате ли да редите пъзели с красиви замъци? Ако сте любител на подобен род хоби, то несъмнено сте виждали разкошния дворец Шверин. Все едно се потапяте в приказките от детството с целия им разкош.

Едноименният град Шверин е разположен в Северна Германия. Той е столица и главен административен център на провинция Меклен­бург-Предна Померания и е вторият по-големина след Росток.

Любопитен факт около Шверин е, че той е обкръжен от 11 живописни езера, като най-мащабното от тях – Шверинер Зее, е с площ от 60 кв. км. Според историческите данни около XI в. племето оботри основават селище в района. През 1160 г. херцогът на Бавария Хайнрих Лъв побеждава оботрите и завзема града. След това Шверин преживява разцвет и се разширява като мощен регионален център. През 1358 г. той e включен в състава на Херцогство Мекленбург.

След немската революция от 1918 г. Шверин e обявен за
столица на провинция Мекленбург-Предна
Померания.

В края на Втората световна война на 2 май 1945 г. градът е превзет от американските войски. Предаден е на Великобритания на 1 юни 1945 г., а един месец по-късно, на 1 юли 1945 г., на съветските войски, тъй като американските и британските сили се изтеглят. Шверин става част от Германската демократична република.

Градът е пощаден от цялостно разрушаване по време на Втората световна война, в резултат на което днес може да предложи на посетителите си невероятно много ценни архитектурни паметници. Включително и феноменалния едноименен замък, който е централна атракция не само в Шверин, но и в цялата област.

За крепост насред сладководно езеро се споменава още в ръкописи от 965 г. Историците предполагат, че става дума именно за днешния „Шверин“. Арабски пътешественик е автор на първите писмени сведения за крепостта. Този невероятен дворец се използва за главно седалище на херцозите на Мекленбург, а днес е превърнат в седалище на държавния парламент.

Сградата се счита за най-важния представител на течението романтичен историзъм, което представлява подражание на отминали архитектурни епохи. Петерменхен пък е името на духчето, за което легендите разказват, че живее в двореца. То е миниатюрно и добро, носи връзка с много ключове, защото е пазител на зданието. Заслужава си да видите и градините, намиращи се наблизо, Държавния музей, Обелиска на победата, Стария дворец, конюшните и построената в стила на класицизма Държавна канцелария.
Шверин е успешна смесица между природа и архитектура.

Разходете се по паважа на централния площад и из уличките на Стария град. Отбийте се в централния кв. „Шелфщад“, където ще видите запазения старинен архитектурен ансамбъл. Един от акцентите е

Шверинската катедрала.

Историята й е много интересна. От един кръстоносен поход граф Хайнрих фон Шверин донася капка от Христовата кръв. Необходимо било тя да бъде съхранявана на място, което да устои на наплива на поклонниците. Поради недостатъчно пространство първата църква е разрушена, а на нейно място е построена нова. Осветената през 1248 г. Романска епископска обител скоро също се оказва тясна. И така в 1270 г. е издигната новата катедрала, която впоследствие се превърнала в една от най-значимите поклоннически светини в североизточната част на Германската империя. Тя е доусъвършенствана през следващите столетия. През XIV в. са завършени корабът и трансептът, както и главните сгради. В края на XV век е готов и манастирът от северната страна. Кулата, висока 117,5 м, е построена между 1889 г. и 1893 г.

Друг интересен храм в кв. „Шелфщад“ е Евангелската лутеранска църква „Свети Никола“.

От времето на Шверин като резиденция на Великото херцогство Мекленбург са запазени три ценни паметника. Първият от тях е бронзовата статуя на Великия херцог Павел Фридрих. Много известна е
конната статуя на Фридрих Франц II,
разположена в градината на замъка. Третият е мраморната статуя на Великата дукеса Александрин, която се намира в градината на Зелената къща.

От времето на социализма си заслужава да видите Schweriner Fernsehturm. Това е 136,5 м висока комуникационна кула, изградена от стомана и бетон между 1960 г. и 1964 г. За разлика от обичайните проекти нейният основен план е с формата на сферичен триъгълник, а не на цилиндрично напречно сечение. Също така върхът й, където има ресторант, няма кръгла форма, а изглежда като триъгълник с кръгли страни.

Шверин има много богат културен афиш.

Кулминацията в него са международно признатите фестивални дни на оперното изкуство Шлосфестшпиле. Опери от Пучини до Верди се поставят сред приказния декор на градината на замъка или в неговия вътрешен двор. Това събитие всяка година привлича стотици посетители в Шверин.

В Музея на изкуството има впечатляваща колекция от холандски картини от XVII в. и немско изкуство от средновековни и ренесансови майстори до такива от наши дни. Също така има сбирка от гръцки вази,

забележителни картини

на Жан-Баптист Одри, скулптури на Жан-Антоан Удон, немски платна от XVIII в. и произведения на съвременни художници като Макс Либерман и Франц фон Щук.

Календарът на събитията е наистина пълен. В Шверин през май се провеждат Празникът на филмовото изкуство и Парадът на бялата флотилия. През юни и юли са Грънчарският пазар и

Бягането около петте езера. По-късно са Празникът на Стария град, Винарският празник и Шверинските литературни дни. Годината завършва с коледния базар Макелборгер Вайнахтсмарк.

Огромна програма за една малка, но безкрайно красива регионална столица.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.07.2018. Категория Лайф. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.